Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρώσοι και Ουκρανοί αναλυτές δεν διαβλέπουν αναθέρμανση στις σχέσεις Μόσχας - Κιέβου

tags :
Ρώσοι και Ουκρανοί αναλυτές δεν διαβλέπουν αναθέρμανση στις σχέσεις Μόσχας - Κιέβου
Ρώσοι και Ουκρανοί αναλυτές δεν διαβλέπουν αναθέρμανση στις σχέσεις Μόσχας - Κιέβου
Το Κρεμλίνο, τηρώντας στάση αναμονής, μετά το αποτέλεσμα των ουκρανικών προεδρικών εκλογών, δηλώνει ότι σέβεται την επιλογή των Ουκρανών όπως και ότι θα κρίνει τον νέο πρόεδρο της Ουκρανίας με βάση τα έργα του.
Ωστόσο Ρώσοι και Ουκρανοί αναλυτές, παρότι θεωρούν ότι δεν θα υπάρξει μια ριζική βελτίωση στις σχέσεις των δύο χωρών, εκτιμούν ότι ο νέος πρόεδρος της Ουκρανίας, θα επιδιώξει περισσότερο από τον προκάτοχο του κάποιους συμβιβασμούς.  
Ο Volodymyr Zelensky  επισημαίνει η εφημερίδα Vedomosti, συνέτριψε στις εκλογές τον αντίπαλο του και νυν πρόεδρο Petro Poroshenko με τριπλάσια διαφορά και παραθέτει την άποψη του διευθυντή του Ινστιτούτου Κοινωνικο-Οικονομικών Προβλέψεων D. Badovscvi, ο οποίος θεωρεί ότι η μεγάλη αυτή διαφορά, δεν σημαίνει σε μεγάλο βαθμό ψήφο υπέρ του Volodymyr Zelensky, αλλά ψήφο κατά του Petro Poroshenko.
Εκτιμά μάλιστα ότι η νέα δομή διακυβέρνησης όπως και οι ισορροπίες μεταξύ των ελίτ, είναι δύο στοιχεία που θα διαμορφωθούν στην Ουκρανία μόνο μετά τις βουλευτικές εκλογές.             
Ο Ουκρανός πολιτειολόγος V. Karacev, τις απόψεις του οποίου φιλοξενεί η εφημερίδα, εκτιμά ότι μετά την εκλογή του, ο Volodymyr Zelensky θα χρησιμοποιεί λιγότερη αντιρωσική ρητορική.
«Στον Petro Poroshenko άρεσαν τα μεγάλα λόγια και του άρεσε να χρησιμοποιεί προσβλητικές εκφράσεις.
Αυτό του ενίσχυε την πεποίθηση και έπαιζε τον ρόλο του άλλοθι για τους ριζοσπάστες ψηφοφόρους του τα τελευταία χρόνια. Ενώ οι ψηφοφόροι του Volodymyr Zelensky είναι διαφορετικοί: είναι άνθρωποι που θέλουν την ειρήνη, την ηρεμία και ίσως και την φιλία με την Ρωσία, αλλά το σίγουρο είναι ότι δεν θέλουν πόλεμο», λέει ο Karacev.   
Ένας άλλος Ουκρανός πολιτειολόγος ο V. Fesenco, εκτιμά ότι η αλλαγή στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας  δεν εξαρτάται από τον Volodymyr Zelensky, αλλά από τον Ρώσο πρόεδρο V. Putin.
Ο ίδιος επίσης δηλώνει ότι «ριζικές αλλαγές δεν πρέπει να αναμένει κανείς» και πως «το καλύτερο που μπορεί να συμβεί, είναι το πέρασμα από την στρατιωτική και πολιτική διένεξη σε μια παγωμένη ειρήνη».   
Αλλά και προσδοκίες των Ρώσων πολιτειολόγων είναι συγκρατημένες, καθώς δεν περιμένουν σημαντικές αλλαγές στις σχέσεις Μόσχας-Κιέβου.  
Η αντιρωσική στάση της Ουκρανίας θα παραμείνει όποιος και να είναι ο πρόεδρος, εκτιμά ο Ρώσος πολιτειολόγος Y. Mincenco, ο οποίος θεωρεί ότι «ο Zelensky έχει μια πιο ριζοσπαστική θέση» ενώ «ο Petro Poroshenko δεν εφάρμοσε τις συμφωνίες του Μίνσκ, παρότι έλεγε ότι πρέπει να εφαρμοστούν».   
Ο Volodymyr Zelensky -συνεχίζει ο Μίντσενο- στην ουσία αρνήθηκε τις συμφωνίες του Μίνσκ και πρότεινε να αλλάξει η σύνθεση της τετραμερούς ομάδας (σχήμα της  Νορμανδίας-σ.σ.), με το να αποχωρήσουν από αυτήν οι εκπρόσωποι των αυτοανακηρυχθεισών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ και να πάρουν την θέση τους οι ΗΠΑ και η Βρετανία.
Εκτός των άλλων ο Zelensky, λέει ο Mincenco, κήρυξε έναν πληροφοριακό πόλεμο κατά της Ρωσίας ο οποίος μπορεί να είναι πιο επιτυχής από τον πόλεμο του Petro Poroshenko.
Ο Zelensky είναι πολιτικός άλλης γενιάς, έχει ένα επιτελείο δημιουργών, οι οποίοι είναι ικανοί να παράγουν ένα πιο ενδιαφέρον προϊόν.
Αυτό θα είναι μια σοβαρή πρόκληση για την Ρωσία», δηλώνει ο Mincenco.     
Ο Ρώσος πολιτειολόγος A. Gusin, θεωρεί ότι η εγγύηση για να υπάρξουν αλλαγές στις σχέσεις των δύο χωρών είναι οι σχέσεις μεταξύ Αμερικής και Ρωσίας. Είναι επίσης σημαντικό το πώς θα αντιδράσουν οι Ουκρανοί ολιγάρχες και πρωτίστως ο I. Kolonoisci ο οποίος υποστηρίζει τον Zelensky.
Όμως ακόμη και ο Κολομόισκι δεν μπορεί να επιλύσει τα ζητήματα πολέμου και ειρήνης, λέει ο Gusin.    
Η Μόσχα αντιλαμβάνεται πολύ καλά ότι ο Volodymyr Zelensky θα λειτουργήσει  επιδιώκοντας την πολιτική του επιβίωση, υπογραμμίζει ο πολιτειολόγος A. Cernacov, ο οποίος ασχολείται  με το ουκρανικό ζήτημα ως αρμόδιος συνεργάτης του συμβούλου του Ρώσου προέδρου V. Sourcov.
«Ο Volodymyr Zelensky έχει κάνει δηλώσεις, οι οποίες ήταν κατά της Ρωσίας είτε ερχόντουσαν σε πλήρη αντίθεση με τις θέσεις της. Δεν πρέπει να αναμένει κανείς ότι θα αλλάξει ριζικά την ρητορική του.
Οι Ουκρανοί δεξιοί  προσπαθούν να κινητοποιηθούν και να πάρουν την ρεβάνς, ενώ ενδέχεται να εμφανισθούν νέα σημεία έντασης» επισημαίνει ο Tseznacov.    
Η Εφημερίδα Kommersant σε σχετικό της άρθρο με θέμα τις προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία, επισημαίνει, ότι αυτό που θα εμπόδιζε τον Volodymyr Zelensky  να νικήσει στις εκλογές θα ήταν είτε η χαμηλή αποχή, είτε η κυβερνητική μηχανή την οποία προς το παρόν ελέγχει ο Petro Poroshenko.
Τώρα, που με τις εκλογές αποφασίστηκε ο επόμενος πρόεδρος της Ουκρανίας, το ερώτημα που τίθεται είναι πότε θα αναλάβει καθήκοντα ο Volodymyr Zelensky.
Από την ημερομηνία της ορκωμοσίας του θα εξαρτηθεί μεταξύ άλλων και το αν θα μπορέσει ο νεοεκλεγείς πρόεδρος να προχωρήσει στην διάλυση της βουλής, στην οποία δεν έχει οπαδούς, για να προκηρύξει βουλευτικές εκλογές.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης