Τελευταία Νέα
Διεθνή

Λιβύη: Κλιμάκωση της επίθεσης κατά της κυβέρνησης εθνικής ενότητας προαναγγέλλει ο Haftar

tags :
Λιβύη: Κλιμάκωση της επίθεσης κατά της κυβέρνησης εθνικής ενότητας προαναγγέλλει ο Haftar
Στους 254 ο αριθμός των νεκρών από τις εχθροπραξίες
Για κλιμάκωση της επίθεσης κατά της Τρίπολης και της κυβέρνησης εθνικής ενότητας προειδοποιεί ο στρατάρχης Khalifa Haftar, την ώρα που στην Αίγυπτο θα πραγματοποιείται μια έκτακτη σύνοδος της Αφρικανικής Ένωσης για να εξεταστεί η κρίση στη Λιβύη.
Ο αυτοαποκαλούμενος Λιβυκός Εθνικός Στρατός του Haftar που υποστηρίζεται από μια παράλληλη κυβέρνηση στο ανατολικό τμήμα της χώρας, δεν έχει καταφέρει να διασπάσει την περίμετρο ασφαλείας στα νότια προάστια της Τρίπολης από την έναρξη της εφόδου του, καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις κατάφεραν να απωθήσουν τις δυνάμεις του Haftar.
Από την πλευρά του ο Haftar αναφέρει πως δεν υπήρξε καμία υποχώρηση των δυνάμεων του, απλά επιβραδύνεται η πορεία του καθώς οι περιοχές όπου διεξάγονται εχθροπραξίες είναι πυκνοκατοικημένες.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο απολογισμός των θυμάτων από την έναρξη της επίθεσης την 4η Απριλίου έχει φθάσει τους 254 νεκρούς και τους 1.228 τραυματίες.
Πάνω από 32.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί.
Η νέα αναζωπύρωση στη Λιβύη, όπου η κατάσταση παραμένει χαοτική μετά την ανατροπή του Muamar Gaddafi το 2011, απειλεί να προκαλέσει προβλήματα στις εξαγωγές πετρελαίου, να αυξήσει ξανά τις ροές προσφύγων και μεταναστών στη Μεσόγειο και να επιτρέψει σε τζιχαντιστές να εκμεταλλευθούν τη σύγκρουση για να αποκτήσουν ερείσματα.
Ακόμη κι αν κηρυσσόταν κατάπαυση του πυρός, όπως ζητεί ο ΟΗΕ, ο στρατός του Haftar θα είχε κερδίσει πολύ έδαφος: πλέον ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος των περιοχών νότια της Τρίπολης, συμπεριλαμβανομένης μιας προκεχωρημένης βάσης στη Γαριάν, μια ορεινή πόλη περίπου 80 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας της Λιβύης.
Σημειώνεται πως σήμερα διεξάγεται στο Κάιρο, μία έκτακτη σύνοδος με πρωτοβουλία του αρχηγού του αιγυπτιακού κράτους Abdel Fatah al Sisi, ο οποίος ασκεί την προεδρία της Αφρικανικής Ένωσης, για να εξεταστεί η κρίση στη Λιβύη.
Στη σύνοδο θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων - πέραν του Sisi - οι πρόεδροι της Ρουάντας και της Βόρειας Αφρικής, του Κονγκό (ο Σασού-Νγκεσό είναι πρόεδρος της επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης για τη Λιβύη ) καθώς και ο πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης Μουσά Φακί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης