Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Από το ΔΣ της ΔΕΗ περνάει σήμερα (23/4) η έγκριση του SPA για την πώληση των λιγνιτικών

tags :
Από το ΔΣ της ΔΕΗ περνάει σήμερα (23/4) η έγκριση του SPA για την πώληση των λιγνιτικών
Βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται η ύπαρξη πρόβλεψης για ενδεχόμενες αποζημιώσεις των λιγνιτικών μονάδων από τον Μόνιμο Μηχανισμό Επάρκειας Ισχύος
Στην τελική ευθεία βρίσκεται η οριστικοποίηση της σύμβασης αγοραπωλησίας μετοχών (SPA) για τον δεύτερο διαγωνισμό πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, καθώς το σχετικό κείμενο αναμένεται να εγκριθεί σήμερα από το Δ.Σ. της επιχείρησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ατύπως έχει παραταθεί έως και σήμερα το πρωί η διορία που είχαν οι υποψήφιοι επενδυτές για να υποβάλουν προτάσεις για το SPA, ώστε στο Δ.Σ. να συζητηθούν οι πιθανές προσθήκες και να ληφθεί απόφαση για το τελικό κείμενο της σύμβασης.
Ένα ερώτημα σχετικά με το SPA είναι κατά πόσο θα περιλαμβάνει κάποιο τυχόν νέο μέτρο που θα καθιστά πιο ελκυστικό το λιγνιτικό χαρτοφυλάκιο, αν και μία τέτοια εξέλιξη συγκεντρώνει πολύ λίγες πιθανότητες.
Στον αντίποδα, βέβαιο θα πρέπει να θεωρείται πως θα υπάρχει κάποια πρόβλεψη για τις ενδεχόμενες αποζημιώσεις των λιγνιτικών μονάδων από τον Μόνιμο Μηχανισμό Επάρκειας Ισχύος, καθώς η έγκρισή του ακόμη εκκρεμεί.
Η «φόρμουλα» που είχε υιοθετηθεί στον πρώτο διαγωνισμό ήταν να θεωρηθεί δεδομένη η δυνατότητα αποζημίωσης των μονάδων, όπως και το ύψος της αποζημίωσης που αυτός προέβλεπε.
Έτσι, είχε προστεθεί ειδική ρήτρα, ώστε στην περίπτωση που ο Μηχανισμός ανοίξει τελικά τον δρόμο για μικρότερες αποζημιώσεις, όταν αυτός θα οριστικοποιηθεί, να αναπροσαρμοστεί ανάλογα το τίμημα. 
 
Δίχως αντιστάθμιση ρίσκου

Πάντως, όσον αφορά την πλέον επίμαχη παράμετρο του SPA, δηλαδή την ενδεχόμενη προσθήκη ενός μηχανισμού αντιστάθμισης ρίσκου, με δηλώσεις του προ δεκαπενθημέρου, ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης είχε αποκλείσει αυτή την προοπτική, καθώς είχε αναφέρει ότι δεν θα υπάρχει σχετική πρόνοια.
Μάλιστα, είχε προσθέσει πως στη σύμβαση δεν θα περιλαμβάνεται ούτε κάποιο εναλλακτικό μέτρο, το οποίο να κινείται προς την ίδια κατεύθυνση.
Υπενθυμίζεται πως η πρώτη απόπειρα για τη θεσμοθέτηση ενός μηχανισμού επιμερισμού ζημιών είχε γίνει κατά τη σύνταξη της τροπολογίας του ΥΠΕΝ για την επανεκκίνηση της πώλησης, τελικά αφαιρέθηκε έπειτα από παρέμβαση της Κομισιόν.

Σε κάθε περίπτωση, η ύπαρξη μίας τέτοιας δικλείδας ασφαλείας είχε τεθεί από την τσεχική Seven Energy ήδη από τον πρώτο διαγωνισμό ως προϋπόθεση για την υποβολή δεσμευτικής προσφοράς για τις μονάδες.
Έτσι, με δεδομένο ότι τίποτε δεν δείχνει πως η τσεχική εταιρεία έχει αλλάξει στο μεταξύ στάση, η εξέλιξη αυτή ατονεί το ενδιαφέρον της.

www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης