Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Το Ηνωμένο Βασίλειο θα αντέξει το Brexit – Δεν έπεται υποβάθμιση

DBRS: Το Ηνωμένο Βασίλειο θα αντέξει το Brexit – Δεν έπεται υποβάθμιση
Έκθεση της DBRS για το Ηνωμένο Βασίλειο
Η οικονομία και οι θεσμοί του Ηνωμένου Βασιλείου (ΑΑΑ, σταθερό trend) είναι αρκετά ισχυρή ώστε να αντέξει οποιαδήποτε εκδοχή του Brexit χωρίς υποβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας, υπογραμμίζει σε έκθεσή της η DBRS.
Όπως σημειώνει ο καναδικός οίκος, η επέκταση του χρονοδιαγράμματος για το Brexit πέρα από τις ερχόμενες εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναδεικνύει τις βαθιές διαιρέσεις σε κάθε ένα από τα κυριότερα πολιτικά κόμματα του νησιού.
Μια ενδεχόμενη συμφωνία για το κατά πόσο το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει ή εξέρχεται από την ΕΕ και το είδος της μελλοντικής σχέσης, θα μπορούσε να πάρει ακόμη και μια δεκαετία έως ότου ολοκληρωθεί.
Κατά συνέπεια, οι σχετικές οικονομικές και δημοσιονομικές επιπτώσεις ενδέχεται να προκύψουν μόνο σταδιακά.
«Η πορεία προς τα εμπρός είναι ασαφής.
Ένα ακόμη δημοψήφισμα που θα οδηγούσε στην παραμονή μπορεί να τερμάτιζε την τρέχουσα διαδικασία, αλλά αν η πλειοψηφία δεν ήταν μεγάλη, πιθανότατα αυτό να μη συνέβαινε.
Αν η ψηφοφορία ήταν υπέρ της εξόδου, η πίεση προς τους βουλευτές θα επιταχυνόταν.
Οι βουλευτικές εκλογές θα μπορούσαν να αλλάξουν τη δυναμική, ανάλογα με τους βουλευτές που εκλέγονται και τις σχετικές αλλαγές στην ηγεσία, αλλά δεν είναι ένα προκαταρκτικό συμπέρασμα ότι θα σπάσει το αδιέξοδο.
Η παρατεταμένη αβεβαιότητα που σχετίζεται με την Brexit θα συνεχίσει να επηρεάζει την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς οι επενδυτικές αποφάσεις καθυστερούν και πολλές επιχειρήσεις μεταφέρουν επιχειρησιακούς πόρους στην Ευρώπη.
Η DBRS αναμένει η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου να συνεχίσει να αναπτύσσεται με βραδύτερο ρυθμό.
Μέχρι στιγμής, το κόστος αυτής της επιβράδυνσης παραμένει διαχειρίσιμο.
Μεταξύ των εκτιμήσεων του κόστους του Brexit, για παράδειγμα, το Κέντρο για την Ευρωπαϊκή Μεταρρύθμιση εκτιμά το κόστος στο 2,3% του ΑΕΠ από το δημοψήφισμα του Ιουνίου 2016 έως το τέταρτο τρίμηνο του 2018», σχολιάζεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης