Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

«Σοκ και δέος» στην αγορά από τις ζημιές της ΔΕΗ – Κάθε μέρα «έμπαινε μέσα» 2,5 εκατ. ευρώ

tags :
«Σοκ και δέος» στην αγορά από τις ζημιές της ΔΕΗ – Κάθε μέρα «έμπαινε μέσα» 2,5 εκατ. ευρώ
Ισχυρή πτώση στη μετοχή με μαζική αποχώρηση επενδυτών μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων χρήσης 2018
Τεραστίων διαστάσεων χαρακτηρίζεται από αναλυτές η ζημιά που εμφάνισε η ΔΕΗ στη χρήση 2018.
Μάλιστα όπως σημειώνουν «δεν έμεινε τίποτα όρθιο» και η πορεία αυτή βάζει τέλος στην αισιοδοξία που είχαν για το μέλλον της.
Στέλεχος της αγοράς σημείωνε πως ο μόνος καταλύτης τώρα είναι το σχέδιο διάσωσης που θα πρέπει να παρουσιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τις εκλογές, ως νέος πρωθυπουργός.
Οι ζημιές από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθαν στα  542 εκατ. ευρώ και παρά το γεγονός ότι υπήρχε θετική επίδραση από αντιστροφή προβλέψεων για επισφαλείς πελάτες ύψους 170 εκατ. ευρώ.
Από την άλλη οι δημοσιευμένες ζημιές που περιλαμβάνουν και τις διακοπείσες δραστηριότητες που αφορούν τις προς πώληση λιγνιτικές μονάδες Μελίτης και Μεγαλόπολη ανήλθαν στα 903,8 εκατ. ευρώ ή 2,5 εκατ. ευρώ περίπου ζημιά για κάθε μέρα του ημερολογιακού έτους 2018.
Η ζημιά πάντως που  αποτυπώνεται στην καθαρή θέση ξεπερνά τα 1,6 δις. ευρώ.
Συγκεκριμένα η καθαρή θέση μειώθηκε κατά 29,7% και διαμορφώθηκε στα 3,94 δισ. ευρώ από 5,6 δισ. ευρώ.
Αναλυτές σημείωναν πως η μεγάλη έκπληξη είναι από τις διακοπείσες δραστηριότητες.
Όπως τόνιζαν στο Bankingnews «δεν μπορεί η διοίκηση να πανηγυρίζει για μία μικρή μείωση στο εργατικό κόστος, όταν η καθαρή θέση μειώθηκε κατά 30% και διαμορφώθηκε στα 3,94 δισ. ευρώ από 5,6 δισ. ευρώ το 2017.
Πλέον η σχέση καθαρού χρέους προς καθαρή θέση  είναι οριακά χαμηλότερη από τη μονάδα όταν το 2017 ήταν στο 0,70 και με μεγαλύτερο καθαρό χρέος.
Τρομακτικά υψηλές είναι και οι αποσβέσεις (704,6 εκατ. ευρώ) οι οποίες δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για τη δημιουργία κέρδους.
Τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά από όποια πλευρά και να τα κοιτάξει κάποιος αναλυτής και κανείς δεν είχε απορία για τη μεγάλη πτώση της μετοχής.
Σύμφωνα με τους αναλυτές η πορεία της ήταν ακριβώς αυτή που έπρεπε και ίσως να έπρεπε να ήταν και μεγαλύτερες οι απώλειες, αφού είχε καλλιεργηθεί η προσδοκία ότι θα βελτιωθεί η κατάσταση της επιχείρησης και πως γίνονταν βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση.
Έτσι το turnaround story που «έπαιζαν» αρκετοί επενδυτές δεν βγήκε με αποτέλεσμα τις μεγάλες ρευστοποιήσεις στον τίτλο.
Ο τίτλος έκλεισε χθες (23/4) με απώλειες 11,75% και στα 1,5840 ευρώ με μεγάλο όγκο συναλλαγών 1,6 εκατ. τεμάχια.
Η αποτίμηση υποχώρησε στα 367 εκατ. ευρώ, ενώ του ΑΔΜΗΕ είναι στα 410 εκατ. ευρώ και κάποιοι σημειώνουν πως ίσως θα έπρεπε να είχε αναζητηθεί άλλη λύση και όχι αυτή της απόσχισης του ΑΔΜΗΕ, όπου φαίνεται ότι ήταν ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης