Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Τζάνας (Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ): Η πολιορκία των 780 μονάδων!

Τζάνας (Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ): Η πολιορκία των 780 μονάδων!
Η περιοχή των 780 μονάδων αποτελεί ισχυρή αντίσταση και οι παρόντες όγκοι συναλλαγών είναι μάλλον ανεπαρκείς για να οδηγήσουν στην υπέρβασή της
Το θετικό momentum για το ελληνικό χρηματιστήριο διατηρείται αν και δεν έχουν προκύψει νεότερες εξελίξεις πέραν εκείνων που οδηγούν στην αναβάθμιση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας από την S&P τη Μ. Παρασκευή 26/4 και τον απόηχο από την αποπληρωμή ποσού ύψους 3,7 δισ. ευρώ με επιτόκιο πάνω από 5% προς το ΔΝΤ.
Ωστόσο, ακόμη και αποφάσεις όπως αυτή του Αρείου Πάγου που δεν δικαιώνει τους 70 χιλ. δανειολήπτες στεγαστικών κυρίως δανείων σε ελβετικό νόμισμα, συμβάλουν σε συντήρηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος για τραπεζικές μετοχές.
Αυτό είναι το αποτέλεσμα της προεξόφλησης ότι η διαδικασία εξυγίανσης των χαρτοφυλακίων τους θα επιταχυνθεί, σύμφωνα με τον οδικό χάρτη που θα δρομολογηθεί: Με πώληση δανείων σε funds όπως ήδη διενεργείται, με την τιτλοποίηση απαιτήσεων (σχέδιο ΤΧΣ) και με τη σύσταση φορέα ειδικού σκοπού (σχέδιο της ΤτΕ),  με τις Βρυξέλλες (DG Comp)  και τη Φραγκφούρτη (SSM) να αναμένεται να γνωμοδοτήσουν στο επόμενο διάστημα.
Ωστόσο, η περιοχή των 780 μονάδων αποτελεί ισχυρή αντίσταση και οι παρόντες όγκοι συναλλαγών είναι μάλλον ανεπαρκείς για να οδηγήσουν στην υπέρβασή της.
Σε αυτό συντείνει και η εορταστική περίοδος  με το Πάσχα των Ορθοδόξων να διαδέχεται εκείνο των Καθολικών και τον αριθμό συνεδριάσεων  και της τρέχουσας να συρρικνώνονται σε μόλις 3.
Έτσι, οι συνεδριάσεις των ημερών αυτών είναι μάλλον διεκπεραιωτικού χαρακτήρα, με το Γενικό Δείκτη να κινείται με χαμηλή μεταβλητότητα, συσσωρεύοντας σε μικρό εύρος. Παράλληλα, ολοκληρώνεται η διαδικασία έκδοσης των ετήσιων αποτελεσμάτων των εισηγμένων εταιρειών  με τις επιδόσεις των μεγεθών να κινούνται ανοδικά, ιδιαίτερα δε η καθαρή κερδοφορία τους και με αρκετές εταιρείες μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης να ξεχωρίζουν.
Ταυτόχρονα όμως, υπάρχουν και περιπτώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων που προκαλούν σκεπτικισμό, όπως εκείνα της Intralot και της ΔΕΗ που ανακοίνωσαν υψηλές ζημιές αλλά και αισθητή υποχώρηση των λειτουργικών τους αποτελεσμάτων προκαλώντας αναταράξεις στις χρηματιστηριακές τιμές τους.
Στο διεθνές περιβάλλον, η στασιμότητα τόσο γύρω από το Brexit όσο και γύρω από τις σινοαμερικανικές σχέσεις παραμένουν.
Επιπλέον, η πιθανολογούμενη αποκάλυψη για αλχημείες στο ύψος των συν/κών αποθεμάτων της Τουρκίας διαμορφώνουν προϋποθέσεις για ανάδυση ενός ακόμη «μαύρου κύκνου».
Παράλληλα, η απροθυμία του ΟΠΕΚ να αυξήσει την παραγωγή του πετρελαίου οδηγεί σε αναρρίχηση της τιμής του πάνω από τα 70 δολάρια για το brent.
Την ίδια ώρα, οι αγορές χρυσού από Ασιατικές χώρες (Κίνα και Ινδία) οδηγούν στην άνοδο της τιμής και του χρυσού, υπενθυμίζοντας ότι η λάμψη του είναι συνδεμένη με τους χαλεπούς καιρούς για την οικονομία, καθώς συνιστά ένα ακόμη «ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο».
Από κοινού με τα μετρητά ήδη επιλέγονται από τους διαχειριστές…

Δημήτρης Τζάνας
Δ/ντης Επενδύεσων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης