Τελευταία Νέα
Διεθνή

Coeure (ΕΚΤ): Ιούνιο θα αποσαφηνιστούν οι όροι για τα νέα TLTRO - Πλήγμα οι εμπορικές διαμάχες

tags :
Coeure (ΕΚΤ): Ιούνιο θα αποσαφηνιστούν οι όροι για τα νέα TLTRO - Πλήγμα οι εμπορικές διαμάχες
Coeure (ΕΚΤ): Η ανάπτυξη θα επιστρέψει το β’ 6μηνο εάν επιλυθούν οι εμπορικές διαμάχες - Δεν υπάρχει λόγος θέσπισης κλιμακωτού επιτοκίου για τις καταθέσεις των τραπεζών στην ΕΚΤ
Ο Benoit Coeure, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δεν βλέπει κανένα λόγο θέσπισης ενός κλιμακωτού επιτοκίου για τις καταθέσεις των τραπεζών στην ΕΚΤ, όπως δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε σήμερα (23/4), σημειώνοντας ότι τον Ιούνιο του 2019 αναμένεται να αποσαφηνιστούν οι όροι για τα νέα μακροπρόθεσμα δάνεια της ΕΚΤ προς τις τράπεζες.
Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο Benoit Coeure υποστήριξε ότι τα αρνητικά επιτόκια καταθέσεων δεν είναι πραγματικά το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς η συνεισφορά τους στη χαμηλή κερδοφορία των τραπεζών είναι περιορισμένη και σημείωσε ότι οι «τράπεζες θα πρέπει να σκεφθούν περισσότερο το κόστος τους».
«Είναι μια χρήσιμη, σχετική συζήτηση που είχαμε και στο παρελθόν και θα πρέπει να ξανακάνουμε σε τακτά διαστήματα.
Η Ιαπωνία και η Ελβετία έχουν κλιμακωτά συστήματα.
Αλλά το αρνητικό επιτόκιο καταθέσεων δεν είναι ο πιο σημαντικός λόγος που είναι τόσο χαμηλά τα επιτόκια.
 Εάν αλλάξουμε κάτι, θα πρέπει να υπάρχει ένας λόγος νομισματικής πολιτικής για να το κάνουμε.
Στην παρούσα συγκυρία, δεν βλέπω επιχειρήματα νομισματικής πολιτικής για ένα κλιμακωτό σύστημα», δήλωσε ο Benoit Coeure στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.
«Ωστόσο, πρέπει να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις.
Αυτές που θα επωφελούνταν από ένα κλιμακωτό σύστημα είναι, πάνω από όλα, οι τράπεζες με υπερβολική ρευστότητα, εκ των οποίων πολλές βρίσκονται στη Γαλλία και τη Γερμανία όπου ο τραπεζικός δανεισμός είναι ήδη υψηλός.
Κατά συνέπεια, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ένδειξη ότι το αρνητικό επιτόκιο καταθέσεων είναι κακό για τον δανεισμό.
Το αντίθετο».
Ερωτηθείς αναφορικά με τη θέση της ΕΚΤ ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν αμετάβλητα τουλάχιστον έως τα τέλη του έτους, ενώ κάποιοι αναλυτές εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει αύξηση έως τα τέλη του 2020, ο Benoit Coeure δήλωσε: «Δεν δεσμευόμαστε από τέτοιες προσδοκίες, οι οποίες έχουν σημαντικό ρόλο, αλλά δεν καθορίζουν την πολιτική μας», δήλωσε ο Benoit Coeure , προσθέτοντας η εκτίμηση όσων δεν αναμένουν μια αύξηση των επιτοκίων άμεσα αντανακλά μια «εκτίμηση των καθοδικών κινδύνων, η οποία είναι διαφορετική από αυτή του διοικητικού συμβουλίου» της ΕΚΤ.
Ο Benoit Coeure πρόσθεσε ότι οι όροι των νέων τραπεζικών μακροπρόθεσμων δανείων που θα προσφέρει η ΕΚΤ πιθανόν να ανακοινωθούν τον Ιούνιο, σημειώνοντας ότι θα πρέπει ληφθεί υπόψη η πρόοδος που υπήρξε σε ό,τι αφορά τον δανεισμό προς την πραγματική οικονομία.
«Τα δάνεια TLTRO δεν αποτελούν επιδότηση των τραπεζών.
Είναι ένα εργαλείο νομισματικής πολιτικής που στόχο έχει να διασφαλίσει τον επαρκή δανεισμό.
 Το διοικητικό συμβούλιο κατά πάσα πιθανότητα θα αποφασίσει για αυτούς τους όρους, περιλαμβανομένου και του επιτοκίου τον Ιούνιο.
Η αξιοσημείωτη πρόοδος σε ό,τι αφορά τον δανεισμό προς την πραγματική οικονομία θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν.
Η κατάσταση σήμερα είναι πολύ διαφορετική από το 2016, όταν χορηγήσαμε τα προηγούμενα TLTRO για να στηρίξουμε ενεργά τον δανεισμό.
Ωστόσο, θέλουμε να προστατεύσουμε αυτό το επίτευγμα», δήλωσε.
«Το Διοικητικό Συμβούλιο θα αποφασίσει για αυτό βάσει των οικονομικών στοιχείων», είπε χαρακτηριστικά όταν ρωτήθηκε εάν οι όροι τους δεν χρειάζεται να είναι πλέον τόσο γενναιόδωροι.
Σε ό,τι αφορά την οικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη, ο Benoit Coeure δήλωσε ότι έχει ανάμικτα συναισθήματα.
«Από την μια πλευρά, η επιβράδυνση της ανάπτυξης είναι μάλλον μόνο προσωρινή.
Αναμένουμε ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Δεν υπάρχει βάση για υπερβολικά απαισιόδοξες σκέψεις.
Από την άλλη, είναι πολύ αβέβαιο το πόσο θα διαρκέσει και το πόσο ισχυρή θα είναι η επιβράδυνση», είπε.
«Οι λόγοι για την αβεβαιότητα είναι πολιτικοί: οι εμπορικές εντάσεις που προέρχονται από τις ΗΠΑ και, επίσης, το Brexit σε κάποιο βαθμό.
Η ανάπτυξη θα επιστρέψει το δεύτερο εξάμηνο του έτους μόνο εάν υπάρχουν ενδείξεις μια επίλυσης της εμπορικής διαμάχης», δήλωσε ο Benoit Coeure.
Παράλληλα, εμφανίστηκε βέβαιος ότι στην περίπτωση ενός σοκ, η ΕΚΤ θα βρει μια λύση.
“Η καλύτερη απάντηση είναι ότι τα καταφέραμε και στο παρελθόν.
Κάθε φορά που υπήρχε μια σημαντική πρόκληση, βρίσκαμε μια λύση.
Είμαι βέβαιος ότι στην περίπτωση ενός σοκ, θα βρούμε μια λύση στην εργαλειοθήκη μας που είναι συμβατή με την εντολής μας.
Η νομισματική χρηματοδότηση απαγορεύεται».
Ωστόσο τόνισε ότι δεν εναπόκειται μόνο στην ΕΚΤ να δράσει στην περίπτωση που υπάρξει ένα σοκ.
«Δεν ξέρουμε πώς θα μοιάζει η επόμενη κρίση. Κάθε κρίση είναι διαφορετική.
Θα υπάρξει και άλλη κρίση, πάντα θα υπάρχουν και άλλες κρίσεις.
Θα ήταν πολύ ανόητο να πιστεύουμε ότι την επόμενη κρίση θα τη διαχειριστεί η ΕΚΤ χωρίς να πρέπει να ληφθούν μέτρα από τις κυβερνήσεις.
Το βάρος της αντιμετώπισης κρίσεων δεν πρέπει να βαρύνει μόνο την ΕΚΤ».
Ο Benoit Coeure μίλησε και για την Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, λέγοντας ότι δεν αναμένεται ύφεση στη χώρα αν και παραδέχθηκε ότι η οικονομική επιβράδυνση είναι ισχυρότερη από τις εκτιμήσεις.
«Η ΕΚΤ δεν κάνει κήρυγμα στη γερμανική κυβέρνηση.
Στις εκθέσεις του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου”, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκαθάρισε ότι η Γερμανία θα πρέπει να έχει πιο ισορροπημένη ανάπτυξη και να αυξήσει την εγχώρια ζήτηση.
Αυτό μπορεί να γίνει, πάνω από όλα, μέσω περισσότερων επενδύσεων, το οποίο θα ήταν καλό για τη γερμανική οικονομία”, σημείωσε.
Ο Benoit Coeure ρωτήθηκε και για τη διαδικασία διαδοχής του προέδρου της ΕΚΤ M. Draghi σημειώνοντας ότι η “επιλογή του προέδρου της ΕΚΤ δεν θα πρέπει να βασίζεται στην εθνικότητα, αλλά στις ικανότητες».
«Φυσικά, αντιλαμβάνομαι την πολιτική διαδικασία. Αλλά η επιλογή θα πρέπει να βασίζεται στις ικανότητες.
Και, εάν με ρωτήσετε, θα ήμουν ευχαριστημένος να δω μια γυναίκα στο τιμόνι της ΕΚΤ.
Εν τέλει, υπάρχουν διάφορα κριτήρια –και είναι μια πολιτική απόφαση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης