Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Δρόμοι του Μεταξιού»: το Πεκίνο υφαίνει τον ιστό του και απλώνει το κόκκινο χαλί

tags :
«Δρόμοι του Μεταξιού»: το Πεκίνο υφαίνει τον ιστό του και απλώνει το κόκκινο χαλί
«Δρόμοι του Μεταξιού»: το Πεκίνο υφαίνει τον ιστό του και απλώνει το κόκκινο χαλί
Η Κίνα υποδέχεται αυτήν την εβδομάδα την δεύτερη σύνοδο κορυφής των Νέων Δρόμων του Μεταξιού, την ώρα που το Πεκίνο προσελκύει όλο και περισσότερες χώρες με το παγκόσμιο πρόγραμμα υποδομών, παρά τις επικρίσεις που καταγγέλλουν οικονομικό αποικισμό.
Η πρωτοβουλία, με την επίσημη ονομασία «Μία Ζώνη ένας Δρόμος», έχει ως στόχο την βελτίωση των εμπορικών συνδέσεων ανάμεσα στην Ασία, την Ευρώπη, την Αφρική.
Προβλέπει την κατασκευή λιμανιών, σιδηροδρομικών γραμμών, αεροδρομίων και βιομηχανικών πάρκων.
Το πρόγραμμα, προσωπική πρωτοβουλία του προέδρου Xi Jinping, διαιρεί τους Ευρωπαίους και προκαλεί την αντίδραση των ΗΠΑ.
Οι επικριτές αναφέρονται στους κινδύνους υπερχρέωσης και πολιτικής πρόσδεσης για τις χώρες που δέχονται τα κινεζικά δάνεια.
Τριάντα επτά αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα φθάσουν στο Πεκίνο για την σύνοδο κορυφής που θα διεξαχθεί από την Πέμπτη μέχρι το Σάββατο, περισσότεροι σε σχέση με τους 29 ηγέτες που ήσαν παρόντες στην πρώτη σύνοδο κορυφής το 2017.
Και προπαντός, η Κίνα μόλις πρόσθεσε τον περασμένο μήνα στην χορεία την Ιταλία, την πρώτη χώρα της G7 που παίρνει τον κινεζικό δρόμο.
Ο πρωθυπουργός J. Conte Κόντε θα είναι παρών στο Πεκίνο.
Η Ελβετία ετοιμάζεται επίσης να προσχωρήσει στο κινεζικό σχέδιο.
Έτσι, ο πρόεδρός της W. Mauer θα βρεθεί επίσης στο Πεκίνο.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας V. Putin και ηγέτες από την Ευρώπη, τη Ασία και την Αφρική θα κάνουν το ταξίδι προς το Πεκίνο, όμως, οι περισσότερες χώρες της δυτικής Ευρώπης δεν θα εκπροσωπηθούν παρά σε υπουργικό επίπεδο, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα έχουν εκπροσώπηση υψηλού επιπέδου.

«Η παγίδα του χρέους»

Από την εκκίνησή της πρωτοβουλίας το 2013, η Κίνα έχει επενδύσει συνολικά 80 δισεκατομμύρια ευρώ σε διάφορα προγράμματα και οι τράπεζές της έχουν δανείσει 175 έως 265 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με τον Siao Weiming, υψηλόβαθμο κινέζο αξιωματούχο που είναι επιφορτισμένος με το πρόγραμμα.
Ένας πακτωλός χρημάτων που δημιουργεί φόβους για υπερχρέωση των χωρών που δέχονται τα δάνεια: η Σρι Λάνκα, σε αδυναμία να εξυπηρετήσει το χρέος της, αναγκάσθηκε να παραχωρήσει στο Πεκίνο τον έλεγχο λιμανιού βαθέων υδάτων για 99 χρόνια. Και το Μαυροβούνιο υπερχρεώθηκε μετά την λήψη δανείου 800 εκατομμυρίων ευρώ από κινεζική τράπεζα για τη κατασκευή αυτοκινητόδρομου.
Η Κίνα υποστηρίζει ότι τα δάνεια αυτά είναι το μοναδικό μέσον που έχουν οι φτωχές χώρες για να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξή τους.
Ο Siao Weiming αρνείται κάθε έννοια «παγίδας χρέους».
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η προσχώρηση στους νέους Δρόμους του Μεταξιού εμφανίζεται ως τρόπος για τις συμμετέχουσες χώρες να δείξουν ανοικτές στους κανόνες, την τεχνολογία και την επιρροή του Πεκίνου.
Η προσχώρηση της Ιταλίας, χώρας μέλους του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκάλεσε αγανάκτηση στην Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες, αλλά στους κόλπους της ηγεσίας στην Ρώμη, με τον υπουργό Εσωτερικών M. Salvini να προειδοποιεί για κίνδυνο αποικισμού.
Για την Ρώμη, το πρωτόκολλο συμφωνίας που υπέγραψε με το Πεκίνο εννοεί ότι η χώρα «προσχωρεί στην διπλωματική πρωτοβουλία του Xi Jinping, κάνοντας την εκτίμηση ότι είναι θετική για την ίδια, για την Κίνα και για τον υπόλοιπο κόσμο», σημειώνει ο ερευνητής T. Eder, του Ινστιτούτου Mercator.
Ωστόσο, «τίποτε από όσα γνωρίζω δεν δείχνει ότι οι χώρες που έχουν υπογράψει μία τέτοια συμφωνία με την Κίνα εξασφαλίζουν περισσότερες επενδύσεις , ούτε ότι εξισορροπούν το εμπορικό τους ισοζύγιο», δηλώνει στο AFP
Για την Κίνα αντίθετα, η πρωτοβουλία είναι επίσης ένας τρόπος διάθεσης των πλεονασμάτων της στις ξένες αγορές.
Εξασφαλίζει διεξόδους «για την πλεονάζουσα δυναμικότητα της βιομηχανίας της που πηγάζει από το κινεζικό οικονομικό μοντέλο», σύμφωνα με τον J. Brown, του Perth USAsia Center.
«Οι κινέζοι εργάτες έχουν ανάγκη εργασίας και η Κίνα διαθέτει υλικά που έχουν ανάγκη να εξαχθούν και να συναρμολογηθούν σε άλλες χώρες», εξηγεί.
Τα κινεζικά χρήματα φθάνουν υπό μορφήν δανείων, όχι δωρεών, προκαλώντας πολεμική σε χώρες όπως η Σρι Λάνκα, οι Μαλδίβες και η Μαλαισία, όπου αντιπολιτευτικά κόμματα ανήλθαν στην εξουσία τον περασμένο χρόνο καταγγέλλοντας την διαφθορά των ηγεσιών και την αδιαφάνεια των συναλλαγών τους με το Πεκίνο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης