Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία - Ουκρανία: Ο Putin θα αντιμετωπίσει από θέση ισχύος τον Zelensky

tags :
Ρωσία - Ουκρανία: Ο Putin θα αντιμετωπίσει από θέση ισχύος τον Zelensky
Ρωσία - Ουκρανία: Ο Putin θα αντιμετωπίσει από θέση ισχύος τον Zelensky
Πού οφείλεται η άρνηση του Ρώσου προέδρου να συγχαρεί για την νίκη του τον νέο πρόεδρο της Ουκρανίας;
Το ερώτημα αυτό θέτει η εφημερίδα Vedomosti σε σημερινό της άρθρο, υπενθυμίζοντας τις δηλώσεις που έκανε επί του θέματος ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου D. Pescov.
Είναι νωρίς να συγχαρεί τον Zelensky επειδή «πρέπει να τον κρίνουμε με βάση τα συγκεκριμένα έργα, τις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, πολύ περισσότερο που προς το παρόν δεν υπάρχουν επίσημα αποτελέσματα των εκλογών» είχε δηλώσει ο Pescov. Παράλληλα όμως η εφημερίδα επισημαίνει ότι το γεγονός ότι δεν υπήρχαν ακόμη τα επίσημα αποτελέσματα δεν εμπόδισε του δυτικούς ηγέτες να συγχαρούν τον Zelensky, όπως έκαναν ο Αμερικανός πρόεδρος D. Trump, οι πρόεδροι της Γαλλίας και της Πολωνίας, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, ο πρόεδρος της ΕΕ, η βρετανίδα πρωθυπουργός T. May, ενώ η γερμανίδα καγκελάριος A. Merkel τον προσκάλεσε να επισκεφθεί το Βερολίνο.
Ο S. Sestakovic, παλιός επιστημονικός συνεργάτης του αμερικανικού Συμβουλίου για τις Διεθνείς Σχέσεις εκτιμά ότι ήταν λογικό για τον Putin να χρησιμοποιήσει τη νίκη του Zelensky για να τερματίσει ενδεχομένως τον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Αλλά δεν είμαι πεπεισμένος, ότι είναι αρκετά δημιουργικός πολιτικός για να αξιοποιήσει αυτή τη δυνατότητα» δηλώνει ο Sestakovic.
Από την πλευρά του ο Ρώσος πολιτειολόγος E. Minsenco επισημαίνει ότι το ουκρανικό καθεστώς από μόνο του, ανεξάρτητα από το ποιος είναι πρόεδρος, θεωρείται δικαιολογημένα (από την Μόσχα) εχθρικό σε σχέση με την Ρωσία.
«Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν έχει ιδιαίτερο νόημα να σπεύσει προκαταβολικά με τον Zelensky, τη στιγμή μάλιστα που ο Ρώσος πρωθυπουργός D. Medvedev διατύπωσε με περιεκτικό τρόπο την στάση της Ρωσίας», δηλώνει ο Minsenco, ενώ η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι ο Medvedev το πρωί της Δευτέρας έδειξε κατανόηση για την επιλογή του ουκρανικού λαού , καθιστώντας σαφές ότι δεν αναμένει να αλλάξει ρητορική ο Zelensky.
Σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, επισημαίνει ο Minsenco, η Ρωσία έχει ένα σχέδιο που προβλέπει μια απλουστευμένη διαδικασία έκδοσης ρωσικών διαβατηρίων για τους κατοίκους των δυο αυτοανακηρυχθεισών δημοκρατιών του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.
Το σχέδιο αυτό βρίσκεται σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητας, δήλωσε στην εφημερίδα Vedomosti πηγή προσκείμενη στο Κρεμλίνο.
«Γι' αυτόν τον λόγο πιστεύω», συνεχίζει ο Minsenco, «αυτό είναι μια πρόσκληση για διάλογο (προς τον Zelensky από την πλευρά του Κρεμλίνου) από θέση ισχύος».
Για τον ίδιο τον Zelensky, η άρνηση του Κρεμλίνου να τον συγχαρεί είναι κάτι που τον βολεύει, θεωρεί ο Minsenco, και αυτό διότι, όπως δηλώνει, «τον (Zelensky σ.σ) είχαν κατηγορήσει ότι είναι μαριονέτα του Putin και αυτό που συμβαίνει είναι ότι ο Πούτιν δεν θέλει ούτε να τον συγχαρεί.
Παρότι τον Poroshenko τον είχε συγχαρεί και τον είχε αναγνωρίσει».
Ο Ρώσος πολιτειολόγος υποστηρίζει ότι η τόσο αρνητική στάση του Κρεμλίνου έναντι του Poroshenko δεν δημιουργήθηκε εξαιτίας της στρατιωτικής επιχείρησης στην ανατολική Ουκρανία, αλλά εξαιτίας του ότι το 2014 είχε καταφέρει να πείσει την Ρωσία ότι είναι επιχειρηματίας και για τον ίδιο αυτό που είναι σημαντικό είναι τα χρήματα και οι σοκολάτες και ότι μπορεί κανείς να καθίσει μαζί του και να συμφωνήσει.
«Και όλα έγιναν διαφορετικά», καταλήγει ο Minsenco, «καθώς ο βασιλιάς της σοκολάτας μετατράπηκε σε αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων.
Και τώρα θα περιμένουν να δουν τον Zelensky σε τι θα μετατραπεί από ηθοποιός».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης