Τελευταία Νέα
Διεθνή

Λιβύη: Ο ειδικός επιτετραμμένος του ΟΗΕ μετέβη στην Τυνησία

tags :
Λιβύη: Ο ειδικός επιτετραμμένος του ΟΗΕ μετέβη στην Τυνησία
Λιβύη: Ο ειδικός επιτετραμμένος του ΟΗΕ μετέβη στην Τυνησία
Ο ειδικός επιτετραμμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη Y. Salame αφίχθη στην Τύνιδα, όπου είχε συνομιλίες με τον Τυνήσιο ΥΠΕΞ H. Jinaui δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών Στεφάν Ντουζαρίκ, χωρίς να είναι σε θέση να διευκρινίσει αν και πότε θα επιστρέψει στην Τρίπολη.
«Ο ειδικός επιτετραμμένος Salame  συνεχίζει τις προσπάθειές του για να επιτευχθεί μια αποκλιμάκωση στη Λιβύη», εξήγησε ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των διαπιστευμένων δημοσιογράφων.
Μετά τη συνάντηση του Salame με τον επικεφαλής της διπλωματίας της Τυνησίας, οι δύο αξιωματούχοι έκριναν ότι «η πολιτική διαδικασία με την υποστήριξη του ΟΗΕ είναι ο μόνος τρόπος να επιλυθεί η κρίση στη Λιβύη», πρόσθεσε.
Ο Salame καταβάλλει προσπάθειες να επαναληφθεί «η πολιτική διαδικασία», διευκρίνισε η αναπληρώτριά του, η V. Hiberow, μέσω βιντεοσύνδεσης σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη, αποφεύγοντας να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τις μετακινήσεις του.
Ερωτηθείς εάν ο Salame θα είναι παρών στη σύνοδο των αφρικανικών χωρών που συγκλήθηκε εκτάκτως στο Κάιρο για σήμερα Τρίτη, προκειμένου να συζητηθεί η κρίση στη Λιβύη, καθώς κι αν θα μπορέσει να επιστρέψει στην Τρίπολη, ο Duzarik περιορίστηκε να πει πως δεν μπορεί να απαντήσει σε αυτό το στάδιο.
 Την Παρασκευή, ο Λευκός Οίκος αποκάλυψε ότι ο αμερικανός πρόεδρος D. Trump μίλησε τη 15η Απριλίου με τον στρατάρχη K. Haftar, οι δυνάμεις του οποίου εξαπέλυσαν την 4η Απριλίου επίθεση στην Τρίπολη, για να καταλάβουν την πρωτεύουσα και έδρα της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) του πρωθυπουργού Fayez al Saraj.
Η ΚΕΕ αναγνωρίζεται ως η νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης από τον ΟΗΕ.
Η αμερικανική υποστήριξη στον στρατάρχη έφερε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τον ΟΗΕ και τον επιτετραμμένο του, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα είχε εκφραστεί με πολύ σκληρό τρόπο για τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης και τον αυτοαποκαλούμενο Λιβυκό Εθνικό Στρατό (ΛΕΣ), κάνοντας λόγο για «πραξικόπημα» από τον Haftar.
«Η κυβέρνηση στην Τρίπολη συνεχίζει να αναγνωρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη», διαβεβαίωσε ο Duzarik ερωτηθείς για την υποστήριξη των ΗΠΑ στον 75χρονο στρατάρχη, άλλοτε στρατηγό του M. Qaddafi που είχε πέσει στη δυσμένεια και αυτοεξοριστεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης