Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Κραχ στην ΔΕΗ -18%, αλλά μείωση απωλειών στις τράπεζες επέδρασαν στο ΧΑ -0,48% στις 772 μον. - Ισχυρή στήριξη οι 750 μονάδες

tags :
Κραχ στην ΔΕΗ -18%, αλλά μείωση απωλειών στις τράπεζες επέδρασαν στο ΧΑ -0,48% στις 772 μον. - Ισχυρή στήριξη οι 750 μονάδες
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 772 μονάδες ενώ οι πρώτες στηρίξεις εντοπίστηκαν πέριξ των 760 μονάδων - Κραχ στη ΔΕΗ -17,93%.
(upd20)Πτωτικά έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά, με επίκεντρο το κραχ που καταγράφηκε στην μετοχή της ΔΕΗ -17,93% - με χαμηλό ημέρας -24,18% - και έχοντας σωρευτικές απώλειες -27,58% σε δύο συνεδριάσεις.
O Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 772 μονάδες ενώ οι πρώτες στηρίξεις εντοπίστηκαν πέριξ των 760 μονάδων.
Στις τράπεζες, ενώ αρχικά ακολούθησαν στην διορθωτική κίνηση με απώλειες που έφτασαν το -9% εντούτοις στην συνέχεια περιόρισαν τις απώλειες
Ειδικότερα, ανοδικά έκλεισε μόνο η  Εθνική +0,79% η οποία μηδένισε τις απώλειες που
έφτασαν το -5,83% ενώ την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Πειραιώς -2,37% και ακολούθησαν Alpha Bank -0,69% και Eurobank -0,34% με χαμηλό ημέρας -8,72%.
Το αρνητικό κλίμα στην αγορά ήταν εμφανές σε όλη την διάρκεια της συνεδρίασης ενώ εκτός από την ΔΕΗ, πτωτικά έκλεισαν Ελλάκτωρ και Viohalco  ενώ στηρίξεις πρόσφεραν Motor Oil +2,03% και Jumbo +2,02%.
Oυδέτερη με υψηλά επίπεδα κινδύνου, είναι η νέα σύσταση της Citigroup για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς, όπως επισημαίνεται οι κίνδυνοι για τον κλάδο παραμένουν.
Επίσης, μείωσε την τιμή στόχο για την Alpha Bank στα 1,76 ευρώ από 1,87 ευρώ και για την Eurobank στα 0,85 ευρώ από 0,95 ευρώ ενώ για την Εθνική η νέα τιμή στόχος αυξήθηκε στα 2,22 ευρώ από 1,08 ευρώ και για την Πειραιώς την αύξησε στα 1,84 ευρώ από 0,76 ευρώ προηγουμένως.
Η πτώση της ΔΕΗ έχει άμεση επίδραση στις τράπεζες καθώς είναι οι βασικοί δανειστές της και οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη θα τις υποχρεώσει να πάρουν πρόσθετες προβλέψεις δηλαδή να υποστούν ζημίες για τα δάνεια που έχουν χορηγήσει.
Η ΔΕΗ αποτέλεσε την ισχυρή αφορμή για να διορθώσει η χρηματιστηριακή αγορά όπως ορισμένοι υποστηρίζουν εδώ και ημέρες με στόχο πλέον τις 720 μονάδες όπου θα ολοκληρωθεί το διορθωτικό κύμα για να ανακάμψει στην συνέχεια εκ νέου η αγορά.

Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ κατέγραψε μεγάλη μείωση πωλήσεων και ζημιές από το σύνολο των δραστηριοτήτων λίγο πάνω από 900 εκατ. ευρώ ενώ η μείωση της καθαρής θέσης ξεπερνά τα 1,6 δισ. ευρώ.
Οι ζημίες της ΔΕΗ έφθασαν στην χρήση 2018 τα 542 εκατ ευρώ ενώ σωρευτικά μαζί με συνεχιζόμενες και διακοπείσες δραστηριότητες έφθασαν τα 900 εκατ ευρώ.
Για την ΔΕΗ το μέλλον είναι δυσοίωνο ή θα πωληθούν δραστηριότητες και η εταιρία θα συρρικνωθεί ή θα σπάσει σε good και bad company και θα ιδιωτικοποιηθεί.  
Το ελληνικό χρηματιστήριο ενώ προσέγγισε χθες τις 785 μονάδες σήμερα διόρθωσε με επίκεντρο την ΔΕΗ και τις τράπεζες ενώ το ερώτημα είναι εάν τα θετικά νέα που θα ακολουθήσουν προσεχώς θα έχουν άμεση επίδραση στην αγορά που θα την οδηγήσουν στις 850 μονάδες όπου εξαντλούνται τα ανοδικά περιθώρια.
Όπως υποστηρίζουν Nomura και Bank of America Merrill Lynch η  ελληνική χρηματιστηριακή αγορά έχει προεξοφλήσει όλα τα θετικά νέα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπερπλεόνασμα του 2018 το οποίο εκτινάχθηκε στο 4,29% του ΑΕΠ δεν είχε καμία ουσιώδη επίδραση στην χρηματιστηριακή αγορά.
Επίσης, εσχάτως κυκλοφορούν σε ορισμένους κύκλους απόψεις που θέλουν την χρηματιστηριακή αγορά να υποχωρεί έως τις 720 μονάδες υλοποιώντας μια εύλογη διόρθωση και ακολούθως να ξεκινήσει μια πλαγιοανοδική κίνηση που θα οδηγήσει την χρηματιστηριακή αγορά στις 850 μονάδες.
Επειδή οι απόψεις μεταξύ ισχυρών παραγόντων της αγοράς διίστανται και ειδικά στους ξένους επενδυτικούς οίκους δεν υπάρχει ορατότητα για το ποια άποψη τελικώς θα κυριαρχήσει.
Στα ομόλογα σταθεροποίηση καταγράφεται με 10ετές ομόλογο στο 3,30% ενώ το ιταλικό 10ετές στο 2,64% διαμορφώνοντας το spread έναντι της Ελλάδος στις 66 μονάδες βάσης.
Το CDS το ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας βρίσκεται στις 318 μονάδες βάσης

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Οριακές μεταβολές σημειώθηκαν στο άνοιγμα της αγοράς με τον Γενικό Δείκτη στο -0,16% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,22%
Λίγο μετά τις 11:30 ισχυρές πιέσεις στην ΔΕΗ -24,18% παρέσυραν τις τράπεζες με απώλειες έως -9% και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -5,71% και ο Γενικός Δείκτης στο -2,34%
Περί της 16:00 με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην Εθνική με κέρδη +2% ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,52%.
Στις δημοπρασίες ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε με αρνητικό πρόσημο στο -0,45% στις 648 μονάδες.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,48% στις 772 μονάδες έχοντας υψηλό στις 776 μονάδες και χαμηλό στις 758,24 μονάδες
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα και επικεντρώθηκε στην ΔΕΗ και στον τραπεζικό κλάδο.
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 64,4 εκατ. ευρώ, ο όγκος 34,8 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 21,5 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες και 3,7 εκατ. τεμάχια στην ΔΕΗ.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 10,8 εκατ. ευρώ και όγκου 3,4 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Πειραιώς διακίνησε  200 χιλ. τεμάχια αξίας 372 χιλ. ευρώ,
η Εθνική 615 χιλ. τεμάχια αξίας 1,22 εκατ. ευρώ και η Alpha Bank 2,08 εκατ. τεμάχια αξίας 2,99 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΤΕ 471 χιλ. τεμάχια αξίας 5,74 εκατ. ευρώ και η Jumbo 32 χιλ. τεμάχια αξίας 507 χιλ. ευρώ.

Αρχές Ιουνίου 2019, το πράσινο φως από την DGComp το APS για τις ελληνικές τράπεζες

Με βάση πολύ καλά ενημερωμένες πηγές στο α΄ δεκαπενθήμερο του Ιουνίου 2019 η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης DGComp θα δώσει το πράσινο φως για τα APS ή ιταλικό μοντέλο που αφορά συλλογική αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων και ανοιγμάτων των ελληνικών τραπεζών.
Με βάση το μοντέλο αυτό θα τιτλοποιηθούν έως 20 δισεκ. προβληματικά δάνεια, οι τράπεζες θα εκδώσουν ομόλογα senior, mezzanine και junior και τα senior ομόλογα θα φέρουν εγγύηση από το ελληνικό κράτος.
Ταυτόχρονα έχει αποσαφηνιστεί ότι τα κύρια ομόλογα θα φέρουν αξιολόγηση ΒΒ δηλαδή μια κλίμακα υψηλότερη από την βαθμολογία του ελληνικού κράτους ( ΒΒ -) ενώ το επιτόκιο – προμήθεια που θα λαμβάνει το κράτος για την εγγύηση που θα παρέχει στα ομόλογα που θα εκδώσουν οι τράπεζες θα είναι κάτω από 2% στο 1,85%. ..

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 772 μονάδες, με την πρώτη στήριξη τις 750 -760 μονάδες ενώ οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στην ζώνη των 780-790  μονάδων όπου ανοίγει ο δρόμος για τις 800 μονάδες.
Πιθανό σενάριο βραχυπρόθεσμα η αγορά να τεστάρει τις 750 μονάδες και μόνο καθοδική διάσπαση θα οδηγήσει στις 720 μονάδες όπου δυνητικά εξαντλούνται τα περιθώρια διόρθωσης.
Ο Τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 648 μονάδες με πρώτη στήριξη την ζώνη των 620 - 630 μονάδων ενώ οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 660 - 670 μονάδες και ακολουθεί η ισχυρή αντίσταση στην ζώνη των 720-730 μονάδων.

Τα νέα της αγοράς

Το «πράσινο φως» από τους δανειστές για το νέο πακέτο των παροχών φέρεται να έχει εξασφαλίσει η κυβέρνηση πριν ακόμη οι πιστωτές έρθουν 6, 7 κα 8 Μαίου στην Αθήνα για την επίσημη εκκίνηση της 3ης  αξιολόγησης.
Το νέο πακέτο των παροχών περιλαμβάνει ελαφρύνσεις σε ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ και 13η σύνταξη ενώ επανέρχεται και η έκπτωση του 1,5% στην περίπτωση της εφάπαξ εξόφλησης του φόρου προκειμένου να επιβραβευθούν με αυτό τον τρόπο οι συνεπείς φορολογούμενοι.
Τις νέες μειώσεις των φόρων θα «χρηματοδοτήσει» το υπερπλεόνασμα του 2018 το οποίο εκτινάχθηκε στο 4,29% του ΑΕΠ καταγράφοντας υπέρβαση κατά 0,79 μονάδες του ΑΕΠ ή κατά περίπου 1,46 δισ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο του προγράμματος για 3,5% του ΑΕΠ.
Την απόλυτη στήριξή του στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στη Νέα Δημοκρατία, εξέφρασε ο Manfred Weber, υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) για την προεδρία της Κομισιόν.
Όπως τόνισε ο κ. Weber ένας από τους λόγους που ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία του στην Αθήνα είναι ότι είναι η χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία ενώ στο ξεκίνημα της ομιλίας του ο κ. Weber δεν παρέλειψε να επιτεθεί και στον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, χαρακτηρίζοντας τον ως λαϊκιστή.
Tα σενάρια για εμπλοκή της Ελλάδας στη μεταφορά χρυσού με αεροσκάφη από τη Βενεζουέλα στην Αθήνα, διαψεύδει ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας, Φρανσίσκο Σούκρε, με δήλωσή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», καθώς τονίζει ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για κάτι τέτοιο.
Όπως τονίζεται, η δήλωση του κ. Σούκρε έχει μεγάλη σημασία, καθώς δεν είναι «κυβερνητικός», αλλά υποστηρικτής του ηγέτη της αντιπολίτευσης, προέδρου της Εθνοσυνέλευσης και αυτοανακηρυχθέντος προέδρου της Βενεζουέλας, Χουάν Γουαϊδό.
Σαφή προειδοποίηση προς τις ΗΠΑ πως αν δεν προμηθεύσουν την Τουρκία με τα μαχητικά αεροσκάφη F 35, αυτή θα στραφεί αλλού έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Mevlut Cavusoglu, επιβεβαιώνοντας το εξαιρετικά βαρύ κλίμα που επικρατεί στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.
Μάλιστα, τουρκικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για πιθανή αγορά από την Τουρκία των ρωσικών μαχητικών Su-57 στην περίπτωση που οι ΗΠΑ κάνουν πράξη την απειλή τους.
Στη Ρωσία αναμένεται εντός της ημέρας ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Kim Jong Un, ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Vladimir Putin αύριο Πέμπτη 25 Απριλίου.
Στο επίκεντρο των συνομιλιών αναμένεται να βρεθούν οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ – Β. Κορέας για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου, ιδιαίτερα ύστερα από το αδιέξοδο που έχει προκύψει κατόπιν και της αποτυχημένης δεύτερης συνόδου κορυφής των Trump – Kim τον περασμένο Φεβρουάριο στο Βιετνάμ.

Με μεικτά πρόσημα οι ασιατικές αγορές

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι ασιατικές αγορές, με την αβεβαιότητα για την πορεία της οικονομικής ανάπτυξης στην Κίνα να κυριαρχεί.
Ειδικότερα ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,35%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε στο +0,09% στις 3201,61 μονάδες και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με πτώση -0,53% στις 29805,83 μονάδες

Απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πτωτικές τάσεις επικρατούν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν μέσω δημοσίευσης των εταιρικών αποτελεσμάτων για το α΄τρίμηνο του 2019 με εξαίρεση τον δείκτη DAX στην Γερμανία που καταγράφει θετικό πρόσημο με τη μετοχή της SAP να καταγράφει «άλμα» άνω του 8%, καθώς η γερμανική εταιρεία λογισμικού ανακοίνωσε κέρδη καλύτερα των προσδοκιών για το πρώτο τρίμηνο και βελτιωμένο outlook.
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία καταγράφει άνοδο +0,50%, ο CAC στο Παρίσι στο -0,30%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο -0,90%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,76% ενώ ο FTSE 100 κινείται στο -0,70%.
Στην Wall Street, o Dow κινείται με οριακή άνοδο +0,05%, ο S&P στο +0,06%, ο Nasdaq με οριακά κέρδη +0,09% ενώ το ETF GREC κινείται στο -1,28% (8,48 δολ.)

Μεικτές τάσεις στις τράπεζες ενώ περιορίστηκαν οι αρχικές απώλειες

Μεικτές τάσεις καταγράφηκαν στις τράπεζες με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα.
Οι τράπεζες ακολούθησαν αρχικά την διορθωτική κίνηση μετά το ράλι των προηγούμενων εβδομάδων, ωστόσο δεν υπήρχε διάθεση για sell off στον κλάδο.
Οι τράπεζες χρηματιστηριακά παραμένουν εγκλωβισμένες και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσουν εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,98 ευρώ με άνοδο +0,79% με όγκο 4,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,81 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,4350 ευρώ με πτώση -0,69% με όγκο 5,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,22 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,8110 ευρώ με πτώση -2,37% με όγκο 2,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 791 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,7370 ευρώ με πτώση -0,34% με όγκο 8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,61 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,3780 ευρώ με άνοδο +0,88% και κεφαλαιοποίηση 615 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,22 ευρώ αμετάβλητη με όγκο 402 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 101 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,06 ευρώ με πτώση -0,15% και κεφαλαιοποίηση 259 εκατ. ευρώ

Με απώλειες οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητικές συναλλαγές – Κραχ για την μετοχή της ΔΕΗ -17,93%

Με απώλειες έκλεισε η πλειονότητα στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Φουρλής,Viohalco.
Στον αντίποδα, με την μεγαλύτερη άνοδο έκλεισαν Motor Oil, Jumbo και ΟΛΠ.
H Coca Cola έκλεισε στα 31,94 ευρώ με πτώση -0,28% με την κεφαλαιοποίηση στα 11,88 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,26 ευρώ με άνοδο +0,08% και αποτίμηση 5,88 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 1,30 ευρώ με πτώση -17,93% και αποτίμηση 302 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 1,74 ευρώ με πτώση -1,58% και κεφαλαιοποίηση 404 εκατ. ευρώ
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,38 ευρώ αμετάβλητος και αποτίμηση 2,99 δισ. ευρώ
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 18,98 με άνοδο +0,11% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 1,46 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,43 ευρώ με πτώση -0,94% και κεφαλαιοποίηση 2,58 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 22,16 ευρώ με άνοδο +12,03% και κεφαλαιοποίηση 2,45 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,50 ευρώ με πτώση -0,63% και κεφαλαιοποίηση 1,36 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 16,20 ευρώ με άνοδο +2,02% και κεφαλαιοποίηση 2,20 δισ. ευρώ
Η μετοχή της Grivalia έκλεισε στα 11,54 ευρώ αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 1,1 δισεκ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,40 ευρώ με πτώση -2,35% και με την κεφαλαιοποίηση στα 280 εκατ. ευρώ
Η MIG που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,855 ευρώ με άνοδο +0,47% με την κεφαλαιοποίηση 80 εκατ. ευρώ

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα το νέο 10ετές στο 3,30% και το CDS 318 μ.β.

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα, με το νέο 10ετές να βρίσκεται στην ζώνη του 3,30% μετά το πρόσφατο ράλι.
Το ελληνικό δημόσιο θα εκδώσει νέο 7ετές ομόλογο με επιτόκιο πέριξ του 2,70%.  
Σταθεροποίηση καταγράφεται και στην Ιταλία στο 2,64% το 10ετές.
Στις 19 Οκτωβρίου το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78% βελτίωση περίπου 130 μονάδων βάσης.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας είχε υποχωρήσει στις 66 μονάδες βάσης.  

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 108,63 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 1,64% με απόδοση αγοράς 1,65% και απόδοση πώλησης 1,63%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 105,91 μονάδες βάσης και απόδοση 1,86%
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 105,91 μονάδες βάσης και απόδοση 2,17% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 15 Απριλίου 2019 στο 2,13%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 104,21 μονάδες βάσης και απόδοση 2,58% με το ιστορικό χαμηλό 2,52% στις 15 Απριλίου 2019.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 104,89 μονάδες βάσης και απόδοση 3,10% με απόδοση αγοράς 3,11% και απόδοση πώλησης 3,09%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 104,90 μονάδες βάσης και απόδοση 3,29% με απόδοση αγοράς 3,30% και απόδοση πώλησης 3,28%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 101,97 μονάδες βάσης και απόδοση 3,71%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 99,64 μονάδες βάσης και απόδοση 4,03%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 99,56 μονάδες βάσης και απόδοση 4,23%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 329 μονάδες βάσης από 327 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 318 μονάδες βάσης από 340 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 3,18% ή 318 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης ενώ σταθεροποιητικά κινείται το 10ετές ομόλογο στην Ιταλία στο 2,64%.
Να σημειωθεί ότι στις 19 Οκτωβρίου είχε φθάσει έως το 3,78% το Ιταλικό 10ετές ομόλογο.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 24/4/2019 στο  0,01% με πρόσφατο υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου του 2016 στο -0,1950%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,52% με το ιστορικό χαμηλό 0,517% σημειώθηκε σήμερα 24 Απριλίου του 2019. 
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,17% με το ιστορικό χαμηλό στο 1,124% που  σημειώθηκε στις 12 Απριλίου 2019.

Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,07% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,87% που σημειώθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 2016.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 2,64% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 1,44%.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης