Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αρχές Ιουνίου 2019 θα είναι έτοιμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την ένταξη στο νόμο προστασίας α’ κατοικίας

tags :
Αρχές Ιουνίου 2019 θα είναι έτοιμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την ένταξη στο νόμο προστασίας α’ κατοικίας
Σήμερα 24 Μαίου υπήρξε επικοινωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς για τα εκκρεμή ζητήματα αλλά η Ελληνική Ένωση Τραπεζών δεν συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη.
Στις αρχές Ιουνίου 2019 αναμένεται να είναι έτοιμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα προκειμένου να ξεκινήσει η υποβολή των αιτήσεων για την ένταξη στο νόμο προστασίας πρώτης κατοικίας.
Ο αρχικός σχεδιασμός που ήθελε η πλατφόρμα να είναι έτοιμη τέλη Απριλίου είναι ανέφικτος και ως εκ τούτου όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν ότι μέχρι τέλη Μαΐου θα είναι έτοιμος ο μηχανισμός.
Σήμερα 24 Μαίου υπήρξε επικοινωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς για τα εκκρεμή ζητήματα αλλά η Ελληνική Ένωση Τραπεζών δεν συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη.
Εν τω μεταξύ στις 13 Μαΐου 2019 θα επισκεφτεί τις ελληνικές τράπεζες o SSΜ με αντικείμενο μεταξύ άλλων τα κόκκινα δάνεια.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις και πληροφορίες και παρά το γεγονός πως οι τράπεζες έχουν αναθεωρήσει επί το αυστηρότερο τους στόχους για τα NPEs, σε κάποιες φαίνεται να ανακύπτει θέμα  κυρίως στον  τρόπο που διαχειρίστηκαν κατά το πρόσφατο παρελθόν κυρίως τα στεγαστικά τους χαρτοφυλάκια.
Έτσι με κάποια από τα πιστωτικά ιδρύματα στα οποία έχει πραγματοποιηθεί έλεγχος από τα τεχνικά κλιμάκια του SSM συζητάται το ενδεχόμενο να προκύψει η ανάγκη για περαιτέρω προβλέψεις αφού πλήθος από τις παρελθούσες ρυθμίσεις στεγαστικών δανείων έχουν καταπέσει.
Kαι ενώ ο SSM φαίνεται να θέτει θέμα για τον τρόπο διαχείρισης των παλιών στεγαστικών δανείων, η ηλεκτρονική εφαρμογή για την προστασία της Α κατοικίας δείχνει να καθυστερεί καθώς έγκυρες πηγές εκτιμούν πως δεν πρόκειται να είναι έτοιμη πριν από τις αρχές Ιουνίου.
Μολονότι δεν υπήρχε καθορισμένη ημερομηνία έναρξης της λειτουργίας της νέας πλατφόρμας που στηρίζεται σε εκείνη του εξωδικαστικού συμβιβασμού, οι εκτιμήσεις μιλούσαν για ημερομηνίες που δεν θα ξεπερνούσαν τις αρχές Μαίου.
Έτσι μόνον στα χαρτιά δείχνει να έχει επιλυθεί το κρίσιμο θέμα της πρώτης κατοικίας καθώς η πλατφόρμα των αιτήσεων δεν πρόκειται να λειτουργήσει πριν από τον Ιούνιο, ίσως και αργότερα.
Εκτιμήσεις τραπεζικών κύκλων αναφέρουν πως οι καθυστερήσεις που υπάρχουν διαμορφώνουν πολλαπλά εμπόδια σε ότι αφορά την εξυγίανση των  αυτών των  χαρτοφυλακίων που είναι και τα μόνα τα οποία παραμένουν σε έναν αυτόματο πιλότο αφού οι τράπεζες ούτε να πουλήσουν μπορούν ούτε να τιτλοποιήσουν,  ούτε καν να πλειστηριάσουν ακίνητα.
Τα πιστωτικά ιδρύματα  υπέβαλαν στο τέλος Μαρτίου του 2019 στην ΕΚΤ και στην Τράπεζα της Ελλάδος αναθεωρημένους επιχειρησιακούς στόχους για τη μείωση των ΜΕΔ (Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων), ενσωματώνοντας τις πρόσφατες αλλαγές στη στρατηγική τους μετά το Σεπτέμβριο του 2018, αλλά και τυχόν διαφορετικές παραδοχές για το μακροοικονομικό περιβάλλον.
Σύμφωνα με την προηγούμενη υποβολή στο τέλος Σεπτεμβρίου 2018, στόχευση των τραπεζών ήταν η διαμόρφωση των ΜΕΔ στο τέλος του 2021 στα 34,1 δισεκ. ευρώ, ενώ ο δείκτης εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε 21,2% του συνόλου των δανείων. Με τη νέα υποβολή οι τράπεζες στοχεύουν σε ακόμη μεγαλύτερη μείωση του λόγου των ΜΕΔ, λίγο κάτω από το 20%. Παρά τη σημαντική αποκλιμάκωσή του, το ποσοστό αυτό παραμένει περίπου εξαπλάσιο του μέσου όρου της ΕΕ-28, συνεπώς πρέπει να επιταχυνθεί η μείωσή του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης