Capital Economics: Τι σημαίνουν οι εκλογές (28/4) για την Ισπανία - Έξι ερωτήματα

Capital Economics: Τι σημαίνουν οι εκλογές (28/4) για την Ισπανία  - Έξι ερωτήματα
Η οικονομία της Ισπανίας θα παραμείνει μία από τις κορυφαίες στην Ευρωζώνη, από πλευρά απόδοσης
Σε έξι καθοριστικά ερωτήματα για την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση στην Ισπανία (28/4) και την επίδρασή της στην οικονομία,  απαντούν οι αναλυτές της Capital Economics.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, όποια και αν είναι η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί, αναμένεται να εφαρμόσει ήπια δημοσιονομική πολιτική, ελαφρώς πιο «σφικτή», η οποία θα οδηγήσει σε μικρή επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης.
Ωστόσο η οικονομία της Ισπανίας θα παραμείνει μία από τις κορυφαίες στην Ευρωζώνη, από πλευρά απόδοσης.
Η μεγαλύτερη ανησυχία αφορά τον κατακερματισμό του ισπανικού κοινοβουλίου, ο οποίος ενδεχομένως να επηρεάσει το νομοθετικό έργο μακροπρόθεσμα.

- Τι καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις;

Η τελευταία δημοσκόπηση καταγράφει προβάδισμα για τους Σοσιαλιστές του Pedro Sanchez, αλλά με ποσοστό κάτω του 30% και μακριά από την αυτοδυναμία.
Ακολουθεί το Λαϊκό Κόμμα με 18%.
Το εκλογικό μερίδιο των δύο μεγαλύτερων κομμάτων έχει συρρικνωθεί λόγω των Podemos και του Vox.
Ωστόσο περίπου το 40% των ψηφοφόρων παραμένει αναποφάσιστο.
 


- Πόσο θα διαρκέσουν οι συζητήσεις για σχηματισμό κυβέρνησης; Θα επηρεάσουν την οικονομία;

Τα πολιτικά κόμματα της Ισπανίας διαθέτουν ελάχιστη εμπειρία στις διαπραγματεύσεις συνασπισμού.
Και σύμφωνα με το ισπανικό σύνταγμα, αν δεν έχει σχηματιστεί κυβέρνηση ι δύο μήνες μετά τις εκλογές, ο βασιλιάς πρέπει να διαλύσει το κοινοβούλιο και να προκηρύξει νέες εκλογές, όπως συνέβη μετά την ψηφοφορία του Δεκεμβρίου του 2015.
Η δεύτερη αυτή ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2016 και η κυβέρνηση σχηματίστηκε  τον Οκτώβριο.
 Αυτή η παρατεταμένη περίοδος χωρίς μια εκλεγμένη κυβέρνηση δεν είχε καμία αισθητή επίδραση την οικονομία (βλ. Διάγραμμα 2),  ακριβώς όπως συνέβη στη Γερμανία και στην Ολλανδία τα τελευταία χρόνια.

- Ποια κόμματα είναι πιθανότερο να σχηματίσουν κυβέρνηση;

Ο πιο πιθανός συνασπισμός φαίνεται να είναι μια κεντροαριστερή ομάδα,
με τους Σοσιαλιστές να υποστηρίζονται από άλλα κόμματα (Podemos) και ίσως τoυς Καταλανούς αυτονομιστές.
Εξάλλου, ο σοσιαλιστής ηγέτης και ο σημερινός πρωθυπουργός Pedro Sanchez εμφανίζεται πιο πρόθυμος έναντι των άλλων ηγετών, να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τους αυτονομιστές.

- Ποια οικονομική πολιτική θα εφαρμόσει μια κεντροαριστερή κυβέρνηση;

Ο προϋπολογισμός Sanchez για το 2019, ο οποίος απορρίφθηκε, προβλέπει δημοσιονομική σύσφιξη 0,4% του ΑΕΠ, μετά τη χαλάρωση κατά 0,5% το 2018, η οποία βοήθησε την οικονομία της Ισπανίας να αναπτυχθεί με ισχυρούς ρυθμούς, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη.
Μια νέα κυβέρνηση Sanchez αναμένεται να κινηθεί στην ίδια λογική, γεγονός που θα οδηγήσει σε μικρή επιβράδυνση της ανάπτυξης.

- Ποια θα είναι η επιρροή του Vox;

Το ακροδεξιό κόμμα έχει κερδίσει πολλή προσοχή, αλλά οι δημοσκοπήσεις του δίνουν λίγο πάνω από το 10% των ψήφων.
Παρ 'όλα αυτά, αυτό σημαίνει την είσοδό του στο κοινοβούλιο και μια πιθανή θέση σε ένα κεντροδεξιό συνασπισμό, σημειώνουν οι αναλυτές.
Και ενώ θα ήταν απίθανο να επιδράσει σημαντικά στην πολιτική σκηνή, αναμένεται να βάλει στην ατζέντα το ζήτημα της μετανάστευσης και αυτό μπορεί να προκαλέσει ένταση με την ΕΕ.
Αλλά σε αντίθεση με τα λαϊκιστικά κόμματα σε άλλες χώρες, το Vox δεν είναι κατά της ΕΕ, ούτε κατά του ευρώ, οπότε προς το παρόν δεν φαίνεται να αποτελεί σοβαρή απειλή για τις οικονομικές προοπτικές της Ισπανίας.

- Ποιες θα είναι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις;

Παρά την υψηλή αβεβαιότητα, οι προοπτικές της ισπανικής οικονομίας είναι θετικές.
Η Capital Economics προβλέπει ανάπτυξη του ΑΕΠ με ρυθμό 2,3% το 2019 και 1,5% το 2020, έναντι 0,8% στο σύνολο της Ευρωζώνης.
Ωστόσο ο κατακερματισμός του ισπανικού κοινοβουλίου αποτελεί απειλή μελλοντικά για το νομοθετικό έργο.www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS