Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Βούλιαξε η ΔΕΗ αλλά βρήκε δυνάμεις η αγορά να μειώσει τις απώλειες

tags :
Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Βούλιαξε η ΔΕΗ αλλά βρήκε δυνάμεις η αγορά να μειώσει τις απώλειες
ΑΓΟΡΑ: Πάλι καλά που έβαλαν πλάτη μερικές μετοχές και μαζεύτηκαν οι απώλειες. Γιατί κλείσιμο για παράδειγμα με τη ΔΕΗ στο -20% και την αγορά στο -2,5% δε θα ήταν καλό. Όχι ότι δε δικαιολογεί μία καλή διόρθωση, αλλά πιστεύουμε πως θα ήταν μεγαλύτερο το πλήγμα στην αξιοπιστία του ΧΑ.

Όταν ξαφνικά μία εισηγμένη βγάζει ζημιές 900 εκατ. ευρώ, σίγουρα δεν είναι θετική εξέλιξη για την αγορά συνολικά. Μην ξεχνάτε και τι έχει περάσει αυτή η αγορά τον τελευταίο καιρό.

Τελικά η αγορά μάζεψε τις απώλειες με βοήθειες από Jumbo, Motor Oil και περιορισμό απωλειών της Alpha Bank στις δημοπρασίες. Ο τζίρος λόγω και των πακέτων αλλά και των μετοχών που εκποιούνται είναι καλός.

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑ: Πολλά χαρτιά βγήκαν από επενδυτές που φοβήθηκαν την αγορά. Γιατί σου λένε αν γυρίσει το ΧΑ θα εξαφανιστούν οι αγοραστές στα μικρά χαρτιά. Σε κάποια καλά χαρτιά μαζεύτηκαν δεκάδες χιλιάδες τεμάχια.

ΔΕΗ: Δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση με μεγάλες απώλειες. Χαμηλό ημέρας στα 1,2010 ευρώ και κλείσιμο στα 1,30 ευρώ ήτοι 17,93% χαμηλότερα. Κάποιοι είδαν τη στήριξη και αποφάσισαν να πάρουν το ρίσκο στα χαμηλά. Η αποτίμηση στα 301 εκατ. ευρώ

ALPHA BANK: Αν στις δημοπρασίες δεν έμπαινε μεγάλη εντολή αγοράς η μετοχή θα έκλεισε στα 1,40 ευρώ. Έκανε σημαντικό όγκο και τελικά έκλεισε στα 1,4350 ευρώ με μικρές απώλειες 0,69% και συνολικό όγκο 5,9 εκατ. τεμάχια.

JUMBO: Έβαλε δυνατή πλάτη και βοήθησε. Στα 16,20 ευρώ με άνοδο 2,02% και όγκο 152 χιλ. τεμάχια. Στα 2,2 δισ. ευρώ η αποτίμηση.

ΕΚΠΟΙΗΣΕΙΣ: Πολλές μετοχές έχουν πωλητές στην τιμή κλεισίματος λόγω εκποιήσεων από κατόχους μετοχών που δεν έχουν χειριστή. Έτσι πιέζονται οι τιμές προκειμένου να φύγουν τα κομμάτια χαμηλότερα.

Σε κάποιες μετοχές σήμερα, δεύτερη μέρα εκποιήσεων, έφυγαν όπως για παράδειγμα στη Νηρεύς που έκανε όγκο 1,6 εκατ. τεμάχια. Έφυγαν και κάποια στην Aegean που είχαν μείνει, στη Σελόντα έμειναν λίγα, όπως λίγα έμειναν και στον Ικτίνο.

Πολλά και πάνω από 1,2 εκατ. τεμάχια έχουν μείνει στην Q&R, 180 χιλ. τεμάχια στην Προοδευτική, και πολλές χιλιάδες σε ΣΑΤΟ, Attica Group, Τεχνική Ολυμπιακή, Ιατρικό Αθηνών, Ναυπάκτου, Φιερατέξ κ.α.

ΔΡΟΜΕΑΣ: Μεγάλη αύξηση στις πωλήσεις 16,7 εκατ. ευρώ από 10,9 εκατ. ευρώ και γύρισμα σε μικρά κέρδη 86 χιλ. ευρώ από ζημιά 889 χιλ. ευρώ. Καλές λειτουργικές ταμειακές ροές και πήγαν όλες στη μείωση δανείων. Ταμείο 1,5 εκατ. ευρώ

Καθαρή θέση 26 εκατ. ευρώ και συνολικές υποχρεώσεις 34 εκατ. ευρώ. Η αποτίμηση είναι κάτω από το μισό της καθαρής θέσης.

MODA BAGNO: Κατάφερε να αυξήσει το τζίρο της στα 12,4 εκατ. ευρώ από 11,88 εκατ. ευρώ αλλά και να γυρίσει σε κέρδη 463 χιλ. ευρώ από ζημιά 1,8 εκατ. ευρώ. Οι συνολικές υποχρεώσεις στα 22,6 εκατ. ευρώ και η καθαρή θέση στα 18,1 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση εκτιμά πως ακόμα και αν μειωθεί ο τζίρος το 2019 θα καταφέρει να βελτιώσει τα κέρδη της λόγω των προσπαθειών αναδιάρθρωσης που έχουν γίνει και έχουν μειώσει τα κόστη.

ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ: Συνολικές υποχρεώσεις 95,1 εκατ. ευρώ με καθαρή θέση 28 εκατ. ευρώ. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν στα 119,4 εκατ. ευρώ από 105 εκατ. ευρώ και ο όμιλος κατάφερε το 2018 κυρίως λόγω της Exalco να γυρίσει σε κέρδη 170 χιλ. ευρώ από ζημιά 913 χιλ. ευρώ.

Βοήθησε ωστόσο και η φορολογία αφού το αποτέλεσμα προ φόρων ήταν ζημιές 447 χιλ. ευρώ από ζημιά 202 χιλ. ευρώ. Βελτιωμένα ωστόσο ήταν τα EBITDA. Οι λειτουργικές ταμειακές ροές ανήλθαν στα 3,3 εκατ. ευρώ και έγινε μικρή αποπληρωμή δανείων. Τα ταμειακά διαθέσιμα ήταν 2,8 εκατ. ευρώ στο τέλος της χρήσης.

ΕΛΑΣΤΡΟΝ: Μεγάλος ο όγκος στη μετοχή και φαίνεται πως κάποιοι έφυγαν βιαστικά βυθίζοντας την τιμή ενδοσυνεδριακά μέχρι και στα 1,24 ευρώ. Τελικά έκλεισε στα 1,32 ευρώ με απώλειες 4,35% και όγκο 90 χιλ. τεμάχια.

EKTEΡ: Ο μέτοχος Παπαγεωργίου Άγγελος αύξησε το ποσοστό του μέσα στο 2018 από 5,85% σε 8,80%.

ΚΤΗΜΑ ΛΑΖΑΡΙΔΗ: Βελτιωμένα τα αποτελέσματα και ο τζίρος ανήλθε στα 11,1 εκατ. ευρώ από 9,6 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 1,8 εκατ. ευρώ από 374 χιλ. ευρώ. Οι συνολικές υποχρεώσεις μειώθηκαν στα 11,6 εκατ. ευρώ και η καθαρή θέση είναι στα 24,1 εκατ. ευρώ.

Θετικές οι λειτουργικές ταμειακές ροές αλλά δεν κάλυψαν επενδυτικές και χρηματοδοτικές με αποτέλεσμα τη μικρή μείωση των ταμειακών διαθεσίμων στις 813 χιλ. ευρώ από 1,2 εκατ. ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης