Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στην Κίνα στις 25/4 ο Αλ. Τσίπρας για το Φόρουμ Belt & Road – Η ατζέντα και πρόγραμμα του πρωθυπουργού

Στην Κίνα στις 25/4 ο Αλ. Τσίπρας για το Φόρουμ Belt & Road – Η ατζέντα και πρόγραμμα του πρωθυπουργού
Στο επίκεντρο των συναντήσεων η διεύρυνση της συνεργασίας Ελλάδας και Κίνας
(upd) Στην Κίνα μεταβαίνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σήμερα 25/4, προκειμένου να συμμετάσχει στο δεύτερο Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου της Πρωτοβουλίας του «Δρόμου του Μεταξιού» (Belt & Road Initiative, 25-27/4/2019).
Τον κ. Τσίπρα συνοδεύει ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος.
Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός θα εκφωνήσει ομιλία στην εναρκτήρια συνεδρίαση του Φόρουμ στις 26/4 καθώς και την επόμενη ημέρα, στην Στρογγυλή Τράπεζα των ηγετών με θέμα την «Ενίσχυση της Συνδεσιμότητας για την εξεύρεση νέων μορφών ανάπτυξης».
Σε συνέχεια και της προσχώρησης στην «Πρωτοβουλία 1+17», η συμμετοχή της Ελλάδας, στην ανωτέρω Πρωτοβουλία, ενισχύει τον ρόλο της ως κόμβου διασυνδεσιμότητας μεταξύ Ευρώπης και Ασίας και αναμένεται να έχει πολλαπλά οφέλη για την ελληνική οικονομία.
Στρατηγική εκδήλωση της κινεζικής παρουσίας στην Ελλάδα αλλά και του ρόλου που προσδίδει η κινεζική πλευρά στην ελληνική συμμετοχή, αποτελεί η επένδυση της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, το οποίο αναδεικνύεται ήδη ως κομβικό σημείο διασύνδεσης της Ευρώπης με την Ασία και κύριο διαμετακομιστικό κέντρο εμπορευμάτων μεταξύ Ευρώπης και ασιατικών χωρών.
Με αυτό το εφαλτήριο, η ελληνοκινεζική συνεργασία επικεντρώνεται σε περαιτέρω επενδύσεις στην Ελλάδα, κατά την επόμενη περίοδο, ιδιαίτερα στην υψηλή τεχνολογία, στα logistics και στον χρηματοπιστωτικό τομέα.                     Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κίνας, κ. Xi Jinping, τον Πρωθυπουργό κ. Li Keqiang, καθώς και με τον κ. Wang Yang, Μέλος της Διαρκούς Επιτροπής και του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΚ και νούμερο 4 της ιεραρχίας του, όντας μεταξύ των πολύ λίγων ξένων ηγετών που θα πραγματοποιήσουν συναντήσεις σε ανώτατο επίπεδο.
Επίσης, θα υπογραφεί το νέο τριετές Πλαίσιο Συνεργασίας (2020-2022) μεταξύ υπουργείου Οικονομίας και Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων της Κίνας, το οποίο επικεντρώνεται στην ενέργεια, μεταφορές, τηλεπικοινωνίες, μεταποίηση, έρευνα και ανάπτυξη, καθώς και στον χρηματοδοτικό τομέα.   

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού:

26 Απριλίου
9:30 Επίσημη τελετή έναρξης BRF II – Ομιλία του Κινέζου Προέδρου
11:30 Ολομέλεια Διαλόγου Υψηλού Επιπέδου. Παρέμβαση του Πρωθυπουργού
13:00 Γεύμα με το Μέλος της Διαρκούς Επιτροπής και του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΚ, Wang Yang
15:30 Διμερής συνάντηση με τον Κινέζο Πρωθυπουργό, Li Keqiang
17:00 Διμερής Συνάντηση με τον Κινέζο Πρόεδρο, Xi Jinping
19:30 Επίσημο δείπνο
 
27 Απριλίου
10:30 1η Στρογγυλή Τράπεζα ηγετών. Θέμα: «Ενίσχυση της Συνδεσιμότητας για την εξεύρεση νέων μορφών ανάπτυξης». Παρέμβαση Πρωθυπουργού
13:10 Ομαδική φωτογραφία
 Το πρόγραμμα είναι σε τοπική ώρα (-5)

(πρώτη ενημέρωση Πέμπτη 25/4 06:00)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης