Στήριγμα στον Putin αναζητά ο Kim Jong Un για τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ

Στήριγμα στον Putin αναζητά ο Kim Jong Un για τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ
Putin: Ανταλλάξαμε απόψεις για να βελτιώσουμε την κατάσταση
(upd) Διπλάσιο χρόνο από ότι είχε αρχικά οριστεί διήρκεσε η ιστορική συνάντηση του προέδρου της Ρωσίας, Vladimir Putin με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Kim Jong Un στο Βλαντιβοστόκ της Ρωσίας.
Η συνάντηση των δύο ηγετών διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα και ως βασικό αντικείμενο είχε το ζήτημα της αποπυρηνικοποίησης της Βόρειας Κορέας.
Με τη συνάντηση τους αυτή Putin και Kim θέλησαν να στείλουν σαφές μήνυμα ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να είναι η μόνη ισχυρή δύναμη που έχει λόγο σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Β. Κορέας και ότι πρέπει στις διαπραγματεύσεις αυτές να συμμετάσχουν και άλλες διεθνείς δυνάμεις.
«Μιλήσαμε για την κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο, ανταλλάξαμε απόψεις για το πώς και τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να υπάρχουν καλές προοπτικές για τη βελτίωση της κατάστασης» είπε ο Putin, αναφέροντας πως οι εγγυήσεις ασφάλειας που δίνουν οι ΗΠΑ ενδεχομένως να μην είναι αρκετές έτσι ώστε να πείσουν τη Β. Κορέα να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας είπε μάλιστα πως οι εγγυήσεις των ΗΠΑ ενδεχομένως να πρέπει να εξεταστούν και να στηριχθούν και από τα άλλα κράτη (Ρωσία, Ιαπωνία, Κίνα, ΗΠΑ, Νότια Κορέα), τα οποία πριν μερικά χρόνια συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις με τη Β. Κορέα για το πυρηνικό της πρόγραμμα και που στη συνέχεια παραγκωνίστηκαν από την πολιτική που ακολούθησαν οι ΗΠΑ το τελευταίο διάστημα.
«Οι Βορειοκορεάτες χρειάζονται εγγυήσεις για την ασφάλεια τους.
Αυτό είναι το θέμα.
Όλοι μαζί πρέπει να το σκεφτούμε.
Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι εάν βρεθούμε σε μια κατάσταση όπου απαιτούνται εγγυήσεις ασφαλείας από ένα συμβαλλόμενο μέρος, στη συγκεκριμένη περίπτωση η Βόρεια Κορέα, δεν θα μπορεί να γίνει εάν δεν υπάρχουν διεθνείς εγγυήσεις.
Είναι απίθανο η συμφωνία μεταξύ δύο κρατών να είναι αρκετή» τόνισε ο Putin, υποστηρίζοντας πως τέτοιου είδους εγγυήσεις θα πρέπει να είναι διεθνείς, νομικά δεσμευτικές και να εγγυώνται την κυριαρχία της Βόρειας Κορέας.
Κληθείς να χαρακτηρίσει τον Kim ο Putin έκανε λόγο για έναν μάλλον ανοιχτό τύπο, σοβαρό και ενδιαφέρων.
Παράλληλα ο πρόεδρος της Ρωσίας δεσμεύτηκε να ενημερώσει τις ΗΠΑ και την Κίνα για αυτή τη συνάντηση, εκφράζοντας την εκτίμηση πως είναι δυνατή μια συμφωνία με τη Β. Κορέα για το πυρηνικό της πρόγραμμα και τονίζοντας ότι αυτό μπορεί να γίνει βήμα - βήμα προκειμένου να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη.
Από την πλευρά του ο Kim υπογράμμισε πως το κορεατικό ζήτημα είναι ένα θέμα, για το οποίο ενδιαφέρεται έντονα ο πλανήτης.
Όπως είπε, επισκέφθηκε τη Ρωσία για να συναντηθεί προσωπικά με τον Putin προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με το αδιέξοδο που καταγράφεται στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ – Β. Κορέας για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.
«Ήθελα να συζητήσουμε θέματα στρατηγικής σταθερότητας και κοινής διαχείρισης της κατάστασης στο μέλλον καθώς και να αναπτύξουμε τις παραδοσιακές μας σχέσεις για να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις του νέου αιώνα» υποστήριξε ο Kim.
Κατόπιν της συνάντησης τους Putin και Kim συμμετείχαν σε έναν ευρύτερο κύκλο συνομιλιών, στον οποίο συμμετείχαν αντιπροσωπείες από τις δύο χώρες χωρίς ωστόσο να εκδοθεί κάποιο κοινό ανακοινωθέν και στη συνέχεια παρακάθισαν σε δείπνο, κατά το οποίο παρακολούθησαν παραδοσιακούς χορούς.
Απώτερος στόχος της συνάντησης για τον Kim Jong Un ήταν να αναζητήσει στήριξη από τη Ρωσία, την ώρα που καταγράφεται αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ.
Αυτή ήταν η πρώτη συνάντηση του
Putin και με τον ηγέτη της Β. Κορέας, Kim Jong Un.
Κατόπιν όμως της αποτυχίας των διαπραγματεύσεων με τον Donald Trump στο Βιετνάμ τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Kim επιδιώκει να έχει τη στήριξη της Ρωσίας, η οποία αποτελεί διαχρονικά σύμμαχο της Β. Κορέας.
Από την πλευρά του και ο Putin  φαίνεται πως έχει μια καλή ευκαιρία να εμπλακεί στο θέμα της Β. Κορέας και να ενισχύσει τόσο τη ρωσική επιρροή στην περιοχή όσο και αποκτήσει ένα μοχλό πίεσης απέναντι στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το Associated Press, ενώ η ικανότητα της Ρωσίας να επηρεάσει τις εξελίξεις στη Βόρεια Κορέα είναι περιορισμένη έναντι της Κίνας, ένας διάλογος με τον Kim θα μπορούσε να της επιτρέψει να εξελιχθεί σε βασικό παράγοντα στη συζήτηση για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.
Με τις σχέσεις Ρωσίας και ΗΠΑ να βρίσκονται στα χειρότερα επίπεδα μετά τον Ψυχρό Πόλεμο λόγω της ουκρανικής κρίσης, του πολέμου στη Συρία και την ανάμειξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016,  Μόσχα και η Ουάσιγκτον θα μπορούσαν να βρουν κοινό έδαφος και να συμμετάσχουν στον πολιτικό διάλογο.
Όπως τονίζει ο  Dmitri Trenin, διευθυντής του Carnegie Moscow Center, υπάρχουν τομείς στους οποίους Ουάσινγκτον και Μόσχα μπορούν να συνεργαστούν και η Βόρεια Κορέα είναι μεταξύ αυτών.
Ο Trenin υπογραμμίζει ότι ο Putin θέλει να στείλει ένα μήνυμα σε Ουάσινγκτον, Πεκίνο και Σεούλ, ότι η Ρωσία θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη όταν συζητούνται τα ζητήματα που αφορούν την κορεατική χερσόνησο.
Η εμπλοκή της Μόσχας έρχεται σε μια τεταμένη στιγμή κατά την οποία οι συνομιλίες μεταξύ Ουάσιγκτον και Πιονγιάνγκ βρίσκονται σε αναμονή μετά το ναυάγιο της διάσκεψης Trump - Kim στο Ανόι του Βιετνάμ.

Οι επιδιώξεις της Βόρειας Κορέας

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, που έφθασε σήμερα στο Βλαδιβοστόκ, θα έχει για πρώτη φορά αύριο συμβολικής σημασίας συνάντηση κορυφής με τον πρόεδρο της Ρωσίας ελπίζοντας να αναδειχθεί σε «σοβαρό πρωταγωνιστή» της διεθνούς σκηνής, αλλά χωρίς να εξασφαλίσει την επιδιωκόμενη ανακούφιση από τις διεθνείς κυρώσεις κατά της Πιονγκγιάνγκ, όπως σημειώνει το Reuters.
Επειτα από την δεύτερη, άκαρπη, συνάντηση κορυφή με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump πριν από δύο μήνες, η συνάντηση Κιμ-Πούτιν χρησιμεύει ως υπενθύμιση προς την Ουάσινγκτον ότι διαθέτει και άλλα εναλλακτικά περιφερειακά στηρίγματα προς την ηγεσία του.
Ομως, την ώρα που είναι πιθανόν ότι ο Kim θα ζητήσει περισσότερη βοήθεια από την Μόσχα, η Ρωσία θα περιορισθεί σε ό,τι μπορεί να προσφέρει και η συνάντηση κορυφής θα επικεντρωθεί μάλλον στην επίδειξη συντροφικότητας, παρά στην προσφορά νέων επενδύσεων και οικονομικής βοήθειας, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Χαλάρωση των κυρώσεων

Τη στιγμή που η Ρωσία δηλώνει ότι τηρεί πλήρως τις κυρώσεις που και η ίδια ψήφισε, έχει συμμαχήσει με την Κίνα στις εκκλήσεις για την χαλάρωση του καθεστώτος των κυρώσεων σε αναγνώριση των θετικών κινήσεων που έκανε περιορίζοντας τις στρατιωτικές δοκιμές.
Οι κινήσεις της Πιονγκγιάνγκ προς τον σταδιακό αφοπλισμό πρέπει να συνοδευθούν από την χαλάρωση των κυρώσεων, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Sergei Lavrov κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στο τέλος του περασμένου έτους.
Η Ουάσινγκτον κατηγόρησε την Ρωσία ότι παραβιάζει το καθεστώς των κυρώσεων κατά της Πιονγκγιάνγκ και ότι διαθέτει αποδείξεις για «συστηματικές και ευρείες» παραβιάσεις εκ μέρους της Μόσχας.
Τον Φεβρουάριο, το Reuters αποκάλυψε ότι ρωσικό τάνκερ παραβίασε τις διεθνείς εμπορικές κυρώσεις μεταφέροντας πετρέλαιο σε πλοίο της Βόρειας Κορέας στην θάλασσα τουλάχιστον τέσσερις φορές μεταξύ του Οκτωβρίου 2017 και του Μαΐου 2018.
Ρώσος βουλευτής δήλωσε στο Interfax την περασμένη εβδομάδα ότι η Βόρεια Κορέα ζήτησε από την Μόσχα να επιτραπεί στους βορειοκορεάτες εργάτες να συνεχίσουν να εργάζονται στην Ρωσία παρά το γεγονός ότι το καθεστώς των κυρώσεων απαιτεί την απέλασή τους μέχρι το τέλος του έτους.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι η Πιονγκγιάνγκ κερδίζει περισσότερα από 500 εκατ. δολάρια ετησίως από τους 100.000 βορειοκορεάτες εργάτες στο εξωτερικό, 30.000 από τους οποίους εργάζονται στην Ρωσία.
Σύμφωνα με μη δημοσιευμένα στοιχεία που έδωσε η Μόσχα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, η Ρωσία απέλασε περί τα δύο τρίτα των βορειοκορεατών εργατών κατά την διάρκεια του 2018.
Σύμφωνα με τα έγγραφα που γνωρίζει το Reuters, το 2018, ο αριθμός των Βορειοκορεατών με άδειες εργασίας στην Ρωσία έπεσε στους 11.500.

Μακροχρόνιοι δεσμοί

Οι σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και την Βόρεια Κορέα ατόνησαν μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης.
Η απώλεια της στήριξης της Μόσχας θεωρείται ένας από τους παράγοντες που οδήγησαν στον λιμό της δεκαετίας του '90 που σκότωσε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στην Βόρεια Κορέα.
Ο πατέρας του Kim Yong Un, ο Kim Yong Il, προσπάθησε να ανανεώσει τις σχέσεις μετά την ανάληψη της ρωσικής προεδρίας από τον Vladimir Putin το 1999.
Μέχρι τον θάνατό του το 2011 είχε επισκεφθεί τρεις φορές την Ρωσία.
Η Ρωσία μπορεί να συμφωνήσει στην χρηματοδότηση κάποιων περιορισμένων προγραμμάτων , όπως η κατασκευή της γέφυρας του ποταμού Τουμανγκάν που ενώνει τις δύο χώρες ή στην χορήγηση επιπλέον ανθρωπιστικής βοήθειας. Φέτος, η Ρωσία έστειλε περισσότερους από δύο τόνους σιτηρών στην Βόρεια Κορέα μέσω του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος, ενώ ρώσοι βουλευτές έχουν δηλώσει ότι η Μόσχα μπορεί να στείλει μέχρι 50.000 τόνους σιτηρών στην Βόρεια Κορέα.
Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Εθνη, η Ρωσία συνέχισε την πώληση σημαντικών ποσοτήτων πετρελαίου στην Βόρεια Κορέα, αν και περιλαμβάνεται στο καθεστώς των κυρώσεων.
Τα μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας ανέφεραν τον Μάρτιο ότι αξιωματούχοι της Πιονγκγιάνγκ συμφώνησαν στην Μόσχα «για την ενίσχυση των υψηλού επιπέδου επαφών και ανταλλαγών σε πολιτικό επίπεδο και για την ισχυρή προώθηση της συνεργασίας στον οικονομικό και ανθρωπιστικό τομέα».
Αν και δεν είναι πιθανό η Μόσχα να διακινδυνεύσει το κύρος της στα Ηνωμένα Εθνη παραβιάζοντας ανοικτά τις κυρώσεις, ο Πούτιν μπορεί να υποσχεθεί ότι δεν θα υποστηρίξει την επιβολή επιπλέον κυρώσεων, σύμφωνα με τον Λούκιν.
«Ο Kim μπορεί να περιμένει μία φιλική υποδοχή εδώ και ίσως έχει πιθανότητες να λάβει πολιτική και οικονομική υποστήριξη από τον Putin».

(πρώτη ενημέρωση Πέμπτη 25/4 07:26)
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS