Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Με MIG +10%, ΔΕΗ +3% αλλά άτονες τις τράπεζες το ΧΑ +0,01% στις 772 μον. – Στις 26/4 η αναβάθμιση από την S&P

Με MIG +10%, ΔΕΗ +3% αλλά άτονες τις τράπεζες το ΧΑ +0,01% στις 772 μον. –  Στις 26/4 η αναβάθμιση από την S&P
Εν αναμονή της αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο S&P
(upd16)Σταθεροποιητικά έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά με επίκεντρο την ΔΕΗ η οποία ανέκαμψε τεχνικά με κέρδη +2,46% και με υψηλό ημέρας +7,15% καταβάλλοντας προσπάθεια να ανακτήσει τις μεγάλες απώλειες του προηγούμενου διημέρου με σωρευτικές ζημιές -28% ενώ ξεχώρισαν τα κέρδη +9,47% της MIG.
Στις τράπεζες καταγράφηκαν μεικτές τάσεις, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν Πειραιώς -1,1% και Εθνική -1,01%, με οριακές απώλειες η Eurobank -0,14% ενώ με οριακά κέρδη +0,35% έκλεισε η Alpha Bank
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 772 μονάδες με εμφανή την μείωση των συναλλαγών ενόψει των αργιών του Πάσχα
Με σημαντικά κέρδη +9,47% έκλεισε ο όμιλος Marfin Investment Group, καθώς επέστρεψε στην κερδοφορία το 2018 με κέρδη 47 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του κέρδους από την πώληση του ομίλου ΥΓΕΙΑ, έναντι ζημιών 74,8 εκ. ευρώ το 2017.
Το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι στραμμένο στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας κατά μια κλίμακα σε ΒΒ- από Β+ από τον αμερικανικό οίκο Standard and Poor’s την Μεγάλη Παρασκευή το βράδυ 26 Απριλίου 2019.
Θα ακολουθήσει η αναβάθμιση του καναδικού οίκου DBRS στις 3 Μαΐου 2019 επίσης κατά 1 κλίμακα από Β high σε ΒΒ/Β που αντιστοιχεί στο ΒΒ- της Fitch.
Οι παραπάνω αναβαθμίσεις θα επιδράσουν θετικά στην αγορά ομολόγων με το 10ετές να τείνει να προσεγγίσει το 3% από 3,30% της τρέχουσας περιόδου ενώ το ελληνικό δημόσιο θα προχωρήσει σε δημοπρασία 7ετούς ομολόγου στις 7 Μαίου 2019  με στόχο να αντλήσει 2,5 δισεκ. ευρώ με επιτόκιο κοντά στο 2,70%.
Επίσης σημειώνεται ότι βασικός στόχος για την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας για το 2019 είναι βαθμολογία ΒΒ ενώ όσο πλησιάζει η Ελλάδα στη κρίσιμη διαχωριστική γραμμή μεταξύ των junk bond των ομολόγων σκουπιδιών που είναι τώρα και της επενδυτικής βαθμίδας τόσο θα αυξάνεται ο βαθμός δυσκολίας…νέας αναβάθμισης.
Σταθεροποίηση καταγράφεται στην ελληνική αγορά ομολόγων με το 10ετές ομόλογο στο 3,30% ενώ το ιταλικό 10ετές επιδεινώνεται στο 2,70% διαμορφώνοντας το spread έναντι της Ελλάδος στις 60 μονάδες βάσης..
Το CDS το ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας βρίσκεται  στις 320 μονάδες βάσης προσεγγίζοντας τα χαμηλά επίπεδα του Φεβρουαρίου 2019 που είχε φθάσει στις 292 μονάδες βάσης.
Στις υπόλοιπες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 καταγράφηκαν μεικτές τάσεις με χαμηλές συναλλαγές, με την μεγαλύτερη άνοδο ΔΕΗ, Viohalco, Ελλάκτωρ, Motor Oil ενώ με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Φουρλής, Aegean.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με αρνητικά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο -0,13% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,48%
Στο πρώτο δεκάλεπτο με ήπιες αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας στο +0,66%
Περί τις 11:00 με ελεγχόμενες πιέσεις σε τράπεζες ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,62% επιδρώντας στον Γενικό Δείκτη με απώλειες -0,37%.
Λίγο πριν τις 13:30 τα κέρδη +7,15% της ΔΕΗ και της Alpha Bank +1,78% οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη στα υψηλά της ημέρας στο +0,45%.
Στις δημοπρασίες ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 647,06 μονάδες με οριακή πτώση -0,23%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με οριακή άνοδο +0,01% στις 772 μονάδες έχοντας υψηλό στις 776,13 μονάδες και χαμηλό στις 769,78 μονάδες
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και επικεντρώθηκε στο τραπεζικό κλάδο.
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 33 εκατ. ευρώ, ο όγκος 18,3 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 7,5 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 821 χιλ. ευρώ και όγκου 310 χιλ.τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Alpha Bank διακίνησε  275 χιλ. τεμάχια αξίας 394 χιλ. ευρώ και ο ΟΤΕ 35 χιλ. τεμάχια αξίας 426 χιλ. ευρώ.

Τα τραπεζικά νέα

Έντονες είναι οι ανησυχίες στα επιτελεία των διοικήσεων των ελληνικών τραπεζών για την πορεία της ΔΕΗ καθώς έχουν χορηγήσει συνολικά 1,8 δισεκ. ευρώ σε δάνεια, τα οποία ενώ ακόμη εξυπηρετούνται κανονικά, το μέλλον είναι άδηλο.
Κορυφαίος έλληνας τραπεζίτης ανέφερε στο bankingnews ότι ΔΕΗ έχει χρέος 3,7 δισεκ. εκ των οποίων 1,8 δισεκ. μακροπρόθεσμος δανεισμός και 2,15 δισεκ. ομολογιακά δάνεια.
Συμμετέχει στον δανεισμό και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που επίσης έχει θορυβηθεί.
Από τα μακροπρόθεσμα δάνεια σχεδόν 1,3 δισεκ. είναι κυμαινόμενου επιτοκίου και οι Πειραιώς, Εθνική και Alpha bank έχουν χορηγήσει περίπου 1,5 δισεκ. και 260 εκατ η Eurobank ενώ καμία τράπεζα δεν έχει πάρει πρόβλεψη για τα δάνεια αυτά.
Η πιο αποτελεσματική λύση θα ήταν να σπάσει η ΔΕΗ σε good και bad company δηλαδή καλή και κακή εταιρία.
Προφανώς οι μέτοχοι θα καταστρέφονταν αλλά η μεν καλή ΔΕΗ θα ήταν μια υγιής εταιρία και η κακή ΔΕΗ θα ήταν δημόσια περιουσία με τάσεις συρρίκνωσης καθώς σταδιακά θα πωληθούν περιουσιακά στοιχεία.
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές η  Eurobank θα τηρήσει τα χρονοδιαγράμματα που έχει ορίσει για την διαχείριση των NPEs, την πώληση της FPS της εταιρίας διαχείρισης και τον νέο επενδυτή που θα αναλάβει τα προβληματικά ανοίγματα αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές.
Οπότε τον Ιούλιο 2019 η Eurobank θα ανακοινώσει ποιος διεθνής επενδυτής θα αναλάβει το πρόγραμμα Cairo ύψους 7 δισεκ. ευρώ προβληματικών ανοιγμάτων και θα αγοράσει και την FPS.
Εν τω μεταξύ το Fairfax ο βασικός μέτοχος με 32,9% στην Eurobank φαίνεται ότι θέλει την μετοχή πάνω από 1 ευρώ γεγονός που ισοδυναμεί με 3,7 με 4 δισεκ. ευρώ κεφαλαιοποίηση – σε συνδυασμό με την Grivalia - που συνεπάγεται P/BV περίπου 0,78 με 0,80 που θα είναι μακράν η πιο υψηλά αποτιμημένη τράπεζα στην Ελλάδα.
Τον τερματισμό των διαπραγματεύσεων για το ενδεχόμενο συγχώνευσης ανακοίνωσαν  Deutsche Bank και Commerzbank μετά από έξι εβδομάδες επαφών
Σχολιάζοντας τον τερματισμό των διαπραγματεύσεων, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Olaf Scholz δήλωσε ότι η γερμανική βιομηχανία χρειάζεται ανταγωνιστικές τράπεζες.
Όσον αφορά τις πληροφορίες για πιθανή συμφωνία με την UBS σχετικά με τη μονάδα διαχείρισης κεφαλαίων, ο CEO της ελβετικής τράπεζας δεν προέβη σε κάποιο σχόλιο.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 772 μονάδες, με την πρώτη στήριξη τις 750 -760 μονάδες ενώ οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στην ζώνη των 780-790  μονάδων όπου ανοίγει ο δρόμος για τις 800 μονάδες.
Πιθανό σενάριο βραχυπρόθεσμα η αγορά να τεστάρει τις 750 μονάδες και μόνο καθοδική διάσπαση θα οδηγήσει στις 720 μονάδες όπου δυνητικά εξαντλούνται τα περιθώρια διόρθωσης.
Ο Τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 647 μονάδες με πρώτη στήριξη την ζώνη των 625 - 635 μονάδων ενώ οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 660 - 670 μονάδες και ακολουθεί η ισχυρή αντίσταση στην ζώνη των 720-730 μονάδων.

Τα νέα της αγοράς

Επιχείρηση αλλαγής ατζέντας επιστρατεύει το Μέγαρο Μαξίμου μετά την θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε η επίθεση του Παύλου Πολάκη στον Στέλιο Κυμπουρόπουλο ο θόρυβος της οποίας δεν λέει να κοπάσει.
Ο αναβρασμός εντός του κυβερνώντος κόμματος αντί να καταλαγιάζει εντείνεται και για αυτό καθώς φαίνεται επισπεύθηκαν τα οικονομικά μέτρα που σχεδίαζε το Μαξίμου προκειμένου να ξεφύγει από τη «δίνη» Πολάκη.
Το  νέο πακέτο παροχών που αποφάσισαν ο Αλέξης Τσίπρας με τον υπουργό Οικονομικών στην σύσκεψη που είχαν στο Μαξίμου την Μεγάλη Τετάρτη και φέρνει στη Βουλή η κυβέρνηση μετά το Πάσχα έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή τόσο για τον ίδιο τον πρωθυπουργό όσο για την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Σε αυτά συγκαταλέγεται η νομοθέτηση των 120 δόσεων για χρέη προς το δημόσιο, μειώσεις στον ΦΠΑ, η μείωση του βασικού συντελεστή και σε κάποια συγκεκριμένα προϊόντα η μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από το 22% στο 20, νέες διορθωτικές κινήσεις στον ΕΝΦΙΑ όπως και κάποιες εφάπαξ παροχές υπό μορφή επιδόματος, τύπου 13ης σύνταξης.
Με βασικό αντικείμενο το ζήτημα της αποπυρηνικοποίησης της Βόρειας Κορέαςπραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση του Putin και με τον ηγέτη της Β. Κορέας, Kim Jong Un.
Άλλωστε με τη συνάντηση τους αυτή Putin και Kim θέλησαν να στείλουν το μήνυμα ότι οι ΗΠΑ δεν είναι η μόνη ισχυρή δύναμη που έχει λόγο σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Β. Κορέας.
Απώτερος στόχος της συνάντησης για τον Kim Jong Un ήταν να αναζητήσει στήριξη από τη Ρωσία, την ώρα που καταγράφεται αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ.
Να ορίσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα όσον αφορά την αποχώρηση της από την ηγεσία των Συντηρητικών ζήτησαν από την πρωθυπουργό Theresa May βουλευτές του κόμματος της.
Η «Επιτροπή 1922» των βουλευτών του Συντηρητικού κόμματος που έχει ιδιαίτερη ισχύ, αποφάσισε μάλιστα πως η αποχώρηση της πρέπει να οριστεί ανεξάρτητα από το εάν θα εγκριθεί ή όχι από το Βρετανικό κοινοβούλιο η συμφωνία για το Brexit, στην οποία κατέληξε με τους Ευρωπαίους ηγέτες.
Σχεδόν 9 τόνους χρυσού κατάφερε να πουλήσει η Βενεζουέλα μέσα στην εβδομάδα, ή περίπου 400 εκατ. δολάρια, ασκώντας, μέσω της μεγάλης προσφοράς, την τιμή του μετάλου στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2019.
Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, η Βενεζουέλα κατόρθωσε να πουλήσει το χρυσό και να αντιμετωπίσει προσωρινά τις διεθνείς εις βάρος της κυρώσεις.

Με μεικτά πρόσημα οι  ασιατικές αγορές

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι ασιατικές αγορές, καθώς οι επενδυτές αναμένουν αύριο τα στοιχεία που αφορούν την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας για το πρώτο τρίμηνο του 2019.
Ειδικότερα ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,48%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε στο -2,43% στις 3123,83 μονάδες και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με απώλειες -0,99% στις 29511 μονάδες

Νευρικότητα  στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Νευρικότητα καταγράφεται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στον απόηχο του ναυαγίου στις διαπραγματεύσεις Deutsche Bank - Commerzbank και εν μέσω ανακοίνωσης των εταιρικών αποτελεσμάτων για το α΄τρίμηνο του 2019.
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία καταγράφει πτώση -0,30%, ο CAC στο Παρίσι στο -0,40%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο +0,20%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,3% ενώ ο FTSE 100 κινείται στο -0,55%.
Στην Wall Street, o Dow κινείται πτωτικά -0,90%, ο S&P στο -0,30%, ο Nasdaq με οριακά κέρδη +007% ενώ το ETF GREC κινείται στο +0,50% (8,47 δολ.)

Με μεικτές τάσεις οι τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Ελεγχόμενες πιέσεις ασκήθηκαν σε Πειραιώς και Εθνική, με οριακή πτώση η Eurobank ενώ με οριακά κέρδη έκλεισε η Alpha Bank.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,96 ευρώ με πτώση -1,01% με όγκο 2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,79 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,44 ευρώ με άνοδο +0,35% με όγκο 1,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,2 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,7910 ευρώ με πτώση -1,10% με όγκο 1,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 782 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,7360 ευρώ με πτώση -0,14% με όγκο 2,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,61 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,38 ευρώ με άνοδο +0,15% και κεφαλαιοποίηση 616 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,2260 ευρώ με άνοδο +2,73% με όγκο 200 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 104 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,16 ευρώ με άνοδο +0,77% και κεφαλαιοποίηση 261 εκατ. ευρώ

Με μεικτές τάσεις οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές – Ξεχώρισε η ΔΕΗ μετά το διήμερο sell off

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν ΔΕΗ, Viohalco, Ελλάκτωρ, Motor Oil.
Στον αντίποδα, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Φουρλής, Aegean.
H Coca Cola έκλεισε στα 31,90 ευρώ με πτώση -0,13% με την κεφαλαιοποίηση στα 11,86 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,30 ευρώ με άνοδο +0,41% και αποτίμηση 5,90 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 1,3320 ευρώ με άνοδο +2,46% και αποτίμηση 309 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 1,74 ευρώ αμετάβλητος και κεφαλαιοποίηση 404 εκατ. ευρώ
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,35 ευρώ με πτώση -0,32% και αποτίμηση 2,98 δισ. ευρώ
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 19,20 με άνοδο +1,16% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 1,48 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,45 ευρώ με άνοδο +0,24% και κεφαλαιοποίηση 2,58 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 22,46 ευρώ με άνοδο +1,35% και κεφαλαιοποίηση 2,49 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,4950 ευρώ με πτώση -0,05% και κεφαλαιοποίηση 1,36 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 16,25 ευρώ με άνοδο +0,31% και κεφαλαιοποίηση 2,21 δισ. ευρώ
Η μετοχή της Grivalia έκλεισε στα 11,50 ευρώ με πτώση -0,35% και κεφαλαιοποίηση 1,11 δισεκ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,30 ευρώ με πτώση -1,85% και με την κεφαλαιοποίηση στα 275 εκατ. ευρώ
Η MIG ( που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0936 ευρώ με άνοδο +9,47% με την κεφαλαιοποίηση 88 εκατ. ευρώ

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα το νέο 10ετές στο 3,30% και το CDS 320 μ.β.

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα, με το νέο 10ετές να βρίσκεται στην ζώνη του 3,30% μετά το πρόσφατο ράλι.
Το ελληνικό δημόσιο θα εκδώσει νέο 7ετές ομόλογο με επιτόκιο πέριξ του 2,70% με 2,85%.  
Επιδείνωση καταγράφεται στην Ιταλία με το 10ετές στο 2,70%.
Στις 19 Οκτωβρίου το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78% βελτίωση περίπου 130 μονάδων βάσης.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας είχε υποχωρήσει στις 60 μονάδες βάσης.  

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 108,65 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 1,63% με απόδοση αγοράς 1,64% και απόδοση πώλησης 1,61%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 105,91 μονάδες βάσης και απόδοση 1,85%
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 105,94 μονάδες βάσης και απόδοση 2,17% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 15 Απριλίου 2019 στο 2,13%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 104,24 μονάδες βάσης και απόδοση 2,58% με το ιστορικό χαμηλό 2,52% στις 15 Απριλίου 2019.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 104,88 μονάδες βάσης και απόδοση 3,10% με απόδοση αγοράς 3,11% και απόδοση πώλησης 3,09%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 104,91 μονάδες βάσης και απόδοση 3,29% με απόδοση αγοράς 3,30% και απόδοση πώλησης 3,28%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 101,98 μονάδες βάσης και απόδοση 3,71%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 99,65 μονάδες βάσης και απόδοση 4,03%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 99,56 μονάδες βάσης και απόδοση 4,23%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 331 μονάδες βάσης από 328 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 320 μονάδες βάσης από 340 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 3,20% ή 320 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Επιδείνωσηστα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης και στην Ιταλία

Επιδείνωση καταγράφεται σήμερα στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης και στην Ιταλία με το 10ετές να βρίσκεται στο 2,70%.
Να σημειωθεί ότι στις 19 Οκτωβρίου είχε φθάσει έως το 3,78% το Ιταλικό 10ετές ομόλογο.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 25/4/2019 στο -0,01% με πρόσφατο υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου του 2016 στο -0,1950%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,55% με το ιστορικό χαμηλό 0,517% σημειώθηκε στις 24 Απριλίου του 2019. 
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,19% με το ιστορικό χαμηλό στο 1,124% που  σημειώθηκε στις 12 Απριλίου 2019.

Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,10% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,87% που σημειώθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 2016.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 2,70% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 1,44%.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης