Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τα αυγά δεν φέρνουν κέρδη για τις πτηνοτροφικές μονάδες

tags :
Τα  αυγά δεν φέρνουν κέρδη για τις πτηνοτροφικές μονάδες
Στο κόκκινο η εταιρεία «Χρυσά Αυγά» παρότι είναι ηγέτιδα  δύναμη της αγοράς
Στο «κόκκινο» οι παραγωγοί αυγών με τις μεγάλες εγχώριες πτηνοτροφικές μονάδες να χάνουν μερίδια αγοράς έναντι οργανωμένων συμφερόντων που βαφτίζουν ελληνικά τα αυγά που έρχονται  από τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία την Τουρκία, τα  Σκόπια και άλλες γειτονικές χώρες  οι οποίες είναι σε θέση να τροφοδοτούν την εγχώρια αγορά με αμφίβολης ποιότητας αυγά αλλά υπερτερούν στην τιμή που είναι χαμηλότερη από18% έως 40%.
Παράδειγμα τα έξι αυγά στα ράφια σούπερ μάρκετ αποτιμώνται από 1,80 έως 2,20 ευρώ. Φέτος στην αγορά έχουν εμφανισθεί και συσκευασίες με τιμές στα επίπεδα  του 1,20 ευρώ ανεβάζοντας τη διαφορά στα επίπεδα του50% αλλά οι ποσότητες δεν είναι αρκετές για καλύψουν τις ανάγκες της αγοράς.
Στέλεχος εταιρείας υποστηρίζει ότι η αγορά των ελληνοποιήσεων αφήνει τεράστια  κέρδη καθώς το κόστος αγοράς ανέρχεται σε 0,80 λεπτά του ευρώ για τα  6 αυγά και πωλείται προς 1,80.
Δηλαδή το 1 ευρώ πηγαίνει στις τσέπες τους  όταν το κόστος μεταφοράς  μοιράζεται ανάμεσα στον πωλητή και τον αγοραστή.
 Αντίθετα στις  εγχώριες μονάδες πτηνοτροφίας το μικτό περιθώριο κέρδους  διαμορφώνεται σε μερικά λεπτά του ευρώ  ενώ στην περίπτωση που ο  εγχώριος παραγωγός επιδιώξει να βγάλει κάτι παραπάνω η τιμή της εξάδας θα ξεπεράσει τα 2,50 ευρώ  με αποτέλεσμα να διευρυνθεί η ψαλίδα ανάμεσα στην κατηγορία των αυγών που ελληνοποιείται με τα γνήσια ελληνικά.
Τα αυγά που έρχονται από τις βαλκανικές χώρες όταν περάσουν στο ελληνικό έδαφος σφραγίζονται ως ελληνικά με αποτέλεσμα το «κύκλωμα» να αποκομίζει σημαντικά κέρδη σε βάρος των ελληνικών επιχειρήσεων.
Συνολικά 1 δισεκατομμύριο αυγά καταναλώνονται κάθε χρόνο στη χώρα  μας με το 40%  της κατανάλωσης να πραγματοποιείται τις ημέρες του ΠΑΣΧΑ.
Οι καταναλωτές αγοράζουν  με βάση την τιμή ενώ η ποιότητα απασχολεί ένα μικρό μέρος των καταναλωτών.
Η μέση κατανάλωση αυγών είναι χαμηλότερη στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες  της Ε.Ε .
Σύμφωνα με τα στοιχεία ανέρχεται μόλις σε 150 αυγά το χρόνο όταν ο  ευρωπαϊκός μέσος όρος διαμορφώνεται σε 250  με τη μέση  κατανάλωση για τους Γάλλους να φθάνει  σε 300  αυγά το χρόνο.
Οι αθρόες και παράνομες ελληνοποιήσεις  είναι θανάσιμο πλήγμα για τις  εγχώριες  επιχειρήσεις που διαθέτουν επώνυμα προϊόντα  και καλής ποιότητας αυγά.
Η εταιρεία «Χρυσά Αυγά» ως ηγέτιδα δύναμη με τη συνολική  παραγωγή να φθάνει σε 250 εκατομμύρια το χρόνο  δεν … βλέπει κέρδη. Η παραγωγική της  ενασχόληση δεν αποδίδει  τα προσδοκώμενα διότι η κρατική μηχανή  δεν μπορεί να περιορίσει τις παράνομες ελληνοποιήσεις με αποτέλεσμα να αποτυπώνεται στα οικονομικά της μεγέθη.
Το 2017 η εταιρεία Χρυσά  Αυγά εμφάνισε ζημιές ύψους 2.410.176,72ευρώ και η καθαρή θέση της εταιρείας να είναι αρνητική κατά 2.252.835,74 ευρώ.
Ο κύκλος  εργασιών ανήλθε στα 22,6 εκατ. ευρώ το 2017 έναντι 19,4 εκατ. ευρώ το 2016.
Οι συνολικές υποχρεώσεις  έφθασαν σε 31,6 εκατ. ευρώ  και η καθαρή θέση της εταιρείας  σε 29,5 εκατ. ευρώ.
Η διοίκηση της εταιρείας τον Ιούνιο του 2018 υπέγραψε συμφωνία  πλαίσιο  αναδιάρθρωσης οφειλών με τις  πιστώτριες τράπεζες, με το σύνολο  του τραπεζικού δανεισμού να μετατρέπεται σε  ομολογιακό δάνειο  με επιτόκιο Euridor τριμήνου πλέον περιθωρίου 1,4%.
Παράλληλα η εταιρεία εκπόνησε πενταετές πλάνο   βελτίωσης  των οικονομικών  μεγεθών όπως είναι η αύξηση του κύκλου εργασιών και στην  επίτευξη κερδών.   
Ο δεύτερος ισχυρός παίχτης είναι η εταιρεία Βλαχάκη με την παραγωγική της δυναμικότητα να φθάνει τα 170 εκατομμύρια αυγά το χρόνο.
 Ο κύκλος εργασιών  ανήλθε σε 11,2 εκατ. ευρώ το 2017έναντι 10,4 εκατ. ευρώ το 2016.
Εμφάνισε καθαρά κέρδη  ύψους 720.133 ευρώ  από 421.552 ευρώ το 2016.  
Στέλεχος  της αγοράς εκτιμά  ότι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα κατά  των  παράνομων ελληνοποιήσεων  οι εγχώριες εταιρείες θα «γονατίσουν» διότι  δεν μπορούν  να δώσουν  προιόντα  κάτω του κόστους.  

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr    
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης