Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κατρούγκαλος: Θέλουμε να επωφεληθεί η ΕΕ από τη σταθεροποιητική συμβολή της Ελλάδας

tags :
Κατρούγκαλος: Θέλουμε να επωφεληθεί η ΕΕ από τη σταθεροποιητική συμβολή της Ελλάδας
Κατρούγκαλος: Θέλουμε να επωφεληθεί η ΕΕ από τη σταθεροποιητική συμβολή της Ελλάδας
Την πεποίθηση της Ελλάδας ότι «είναι απαραίτητο για την Ευρώπη να διαθέτει αυτόνομη ευρωπαϊκή άμυνα, αν επιθυμούμε να αποτελεί παγκόσμια δύναμη», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Le Figaro» ερωτηθείς σχετικά με τα βασικά θέματα που συζήτησε στη συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν-Υβ Λε Μπριάν στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Παρίσι.
Επ΄αυτού εξήγησε ότι για τη χώρα μας έχει ειδικό ενδιαφέρον λόγω των εντάσεων που υπάρχουν με την Τουρκία.
«Η Τουρκία» είπε «έχει μια μόνιμη πολιτική διεκδίκησης δικαιωμάτων τα οποία δεν της αναγνωρίζει το Διεθνές Δίκαιο.
Η τουρκική αντιπολίτευση διεκδικεί κάποια ελληνικά νησιά.
Εμείς δεν επιθυμούμε μια εξωτερική πολιτική εναντίον της Τουρκίας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας, αλλά είναι απαραίτητο η Ευρώπη να έχει μια κοινή αμυντική πολιτική και να υπερασπίζεται όλα τα σύνορά της».
Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της Συμφωνία των Πρεσπών, επισήμανε: «Είναι τριπλά: η καλή γειτονία, η σταθερότητα στην περιοχή, διότι στέλνουμε ένα μήνυμα επίλυσης των συγκρούσεων μέσω του διαλόγου και σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία. Τέλος, έχουμε τη δυνατότητα ενός κοινού οικονομικού χώρου στα Βαλκάνια, 50 εκατομμυρίων καταναλωτών, που ανοίγεται στις ελληνικές επιχειρήσεις».
«Η Ελλάδα», υπογράμμισε ο Κ. Κατρούγκαλος, «διαδραματίζει έναν αποφασιστικό ρόλο στην περιοχή. Για να το καταλάβουμε, αρκεί να κοιτάξουμε τον χάρτη.
Αποτελεί σταυροδρόμι μεταξύ Ανατολής και Δύσης.
Η χώρα διατηρεί άριστες σχέσεις με τον αραβικό κόσμο, αλλά και με τη Ρωσία και την Κίνα. Θέλουμε να επωφεληθεί η Ε.Ε. από τη σταθεροποιητική συμβολή μας».
Ερωτηθείς για συμμετοχή της Γαλλίας στην έρευνα υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι μετά την παρουσία του Αμερικανού ομολόγου του στην τριμερή σύνοδο στο Ισραήλ τώρα η βούληση είναι να προσκληθεί και η Γαλλία στην επόμενη τριμερή με την Αίγυπτο.
«Αυτό μας επιτρέπει να προωθήσουμε οικονομικά συμφέροντα, βεβαίως, αλλά και να σταθεροποιήσουμε πολιτικά την περιοχή», πρόσθεσε.
Τέλος, σε ερώτηση αν οι ευρωπαϊκές εκλογές θα αποτελέσουν αντανάκλαση του θυμού των Ευρωπαίων, ο κ. Κατρούγκαλος εξέφρασε την άποψη ότι «υπάρχει μια δυσαρέσκεια διότι μετά από δεκαετίες ευημερίας, υπάρχει μια μείωση του βιοτικού επιπέδου και παρατηρούμε ένα δημοκρατικό έλλειμμα, κυρίως όσον αφορά την οικονομική διακυβέρνηση».
Εξήγησε, δε, ότι «είναι αυτό που συνέβη με το Brexit και την Ελλάδα, μετά από 8 χρόνια ύφεσης και πτώσης των εισοδημάτων ως και 40%».
Και τόνισε ότι η Ελλάδα είναι «υπέρ της ολοκλήρωσης, αλλά ενάντια στις τρέχουσες πολιτικές λιτότητας», καθώς «αυτές ευθύνονται για την τρέχουσα κρίση ταυτότητας» και ότι «πρέπει να αναπτύξουμε ευρωπαϊκές πολιτικές στην κατεύθυνση της ανάπτυξης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης