Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Μπ. Στασινόπουλος (CEO Profile Software): Profile και τράπεζες μαζί στη νέα τεχνολογική εποχή που έρχεται

tags :
Μπ. Στασινόπουλος (CEO Profile Software): Profile και τράπεζες μαζί στη νέα τεχνολογική εποχή που έρχεται
Συνέντευξη του κ. Στασινόπουλου στο Bankingnews.gr
Δεν είναι η υπερβολή να πούμε ότι η Profile  βοήθησε τις τράπεζες να σκέπτονται τεχνολογικά προσφέροντας  λογισμικό (software)  για πιο «έξυπνο» εγχώριο τραπεζικό σύστημα.
Σήμερα,  η Profile είναι έτοιμη να συμβάλλει και πάλι στην περαιτέρω εξέλιξη των Ελληνικών τραπεζών αφού διαθέτει ήδη εμπειρία από μεγάλες  ευρωπαϊκές τράπεζες  που ζητούν από την ελληνική  εταιρεία στον τομέα της πληροφορικής να λάβουν εφαρμογές  που θα τις οδηγήσουν με ασφάλεια στη νέα εποχή καθώς  πρέπει να εφαρμοσθεί η οδηγία PSD2  με την εφαρμογή ανοικτών πρωτόκολλων επικοινωνίας (open APIs).
Ο Μπάμπης Στασινόπουλος  πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Profile μιλάει  στο bankingnews για τις τεχνολογικές  εφαρμογές που έρχονται για τις τράπεζες, τους καταναλωτές, αλλά και την είσοδο  της Google, του Facebook και της Amazon.  
Ακολουθεί  η συνέντευξη  του  κ. Μπάμπη  Στασινόπουλου  στο  Νίκο  Θεοδωρόπουλο.

Ποιες αλλαγές θα φέρει η εφαρμογή του PSD2 στις καθημερινές συναλλαγές των πελατών  των τραπεζών

Μπάμπης Στασινόπουλος: Tο PSD2 θα συμβάλει στην αύξηση του αριθμού των χρηματοοικονομικών παρόχων και υπηρεσιών από τους οποίους θα μπορούν να επιλέξουν οι πελάτες προσφέροντας τους τη δυνατότητα να βρουν το χρηματοπιστωτικό προϊόν ή υπηρεσία που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες τους. Επίσης, το PSD2 θα οδηγήσει σε καλύτερο έλεγχο της προσβασιμότητα των δεδομένων των πελατών. Αυτό σημαίνει ότι οι καταναλωτές έχοντας δώσει τη ρητή συγκατάθεσή τους, αναφορικά με τα δεδομένα που τηρούνται για αυτούς, θα έχουν τη δυνατότητα να επιτρέψουν την πρόσβαση από τρίτους οργανισμούς και να ζητήσουν τα στοιχεία για την εκτέλεση πληρωμών από την τράπεζα που τηρούν τον λογαριασμό τους. Συγκεκριμένα, το PSD2 θα απελευθερώσει τον τρόπο που γίνονται οι πληρωμές εφόσον θα υπάρχουν βεβαίως οι κατάλληλες υποδομές ελέγχου και παρακολούθησης των συναλλαγών.

Ποιες τεχνολογικές  αλλαγές πρέπει να κάνουν οι τράπεζες.

Μπάμπης  Στασινόπουλος: Για τις τράπεζες η συγκεκριμένη οδηγία παρουσιάζει οικονομικές, τεχνολογικές και στρατηγικές προκλήσεις, καθώς και αυξημένο ανταγωνισμό. Οι τράπεζες που θα επικεντρωθούν στην καινοτομία και τη συνεργασία με FinTechs θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν ένα στρατηγικό πλεονέκτημα και να δημιουργήσουν νέες ροές εσόδων.  Οι κύριες τεχνολογικές αλλαγές που καλούνται να υλοποιήσουν οι τράπεζες είναι η εφαρμογή ανοιχτών πρωτόκολλων επικοινωνίας (open APIs) αλλά και ελέγχου των δεδομένων όπως και των παρόχων που δίνεται η πρόσβαση.  Στο πλαίσιο της προσοδοφόρας εφαρμογής της συγκεκριμένης οδηγίας οι τράπεζες εντός και εκτός συνόρων δημιουργούν κέντρα καινοτομίας αλλά και συνεργασίες με FinTech παρόχους π.χ. Credit Suisse, Credit Agricole, κτλ. Κατ’ επέκταση, οι τράπεζες θα πρέπει να επενδύσουν και να είναι πιο ευέλικτες ώστε να διαφοροποιήσουν τις υπηρεσίες τους με την υποστήριξη της τεχνολογίας και ανάλυσης των δεδομένων για καλύτερη επεξεργασία προσφέροντας πιο προσωποποιημένες υπηρεσίες. Κάτι το οποίο η Profile  είχε αναφέρει και στο τριμηνιαίο eNewletter πέρυσι και φέτος για το Open Banking το οποίο είναι το αντίστοιχο για την Αγγλία, στην οποία έχουμε ήδη εγκαταστάσεις τραπεζικών συστημάτων που θα πρέπει να προσφέρουν συμμόρφωση σε PSD2, GDPR, καθώς και σε P2P Lending  εταιρείες.
Τομείς που θα επηρεαστούν αφορούν τη διαδικασία εγγραφής (onboarding), πιθανές συνεργασίες με FinTech εταιρείες, η χρήση analytics,  και ΑΙ τεχνολογιών. Για τις συγκεκριμένες ανάγκες η Profile  μέσω των λύσεων που αναπτύσσει καθώς και των διεθνών εγκαταστάσεων που διαθέτει έχει αναπτύξει εφαρμογές που ανταποκρίνονται στις συγκεκριμένες απαιτήσεις προσφέροντας προηγμένη onboarding δυνατότητα, διάθεση πολυάριθμων διασυνδέσεων (250 API calls) και προηγμένες αναλύσεις και ΑΙ εργαλεία.

Μπορεί να υπολογιστεί το συνολικό κόστος αναβάθμισης των τεχνολογικών υποδομών των τραπεζών.

Μπάμπης  Στασινόπουλος: Το συνολικό κόστος θα εξαρτηθεί από τις υποδομές που ήδη υπάρχουν στην Τράπεζα, τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν και τις διασυνδέσεις, το οποίο δεν είναι κάτι που μπορεί να απαντηθεί ενδεικτικά εφόσον κάθε τραπεζικός οργανισμός θα έχει διαφορετικές ανάγκες.

Οι γνωστές πλατφόρμες όπως Google και  Facebook θα έχουν τη δυνατότητα  να δίνουν δάνεια;  

Μπάμπης Στασινόπουλος: Οι μεγάλοι οίκοι τεχνολογίας (Google, Apple, Facebook, Amazon - GAFA) θα έχουν τη δυνατότητα μέσω των υποδομών που ήδη διαθέτουν να αναλύουν το προφίλ του κάθε χρήστη και να εξατομικεύουν τις προωθητικές τους ενέργειες ώστε να προσφέρουν παρόμοια προϊόντα και λύσεις και κατ’ επέκταση να διευρύνουν και να ενισχύουν το επίπεδο των διαθέσιμων υπηρεσιών τους. Φυσικά για την ομαλή και πλήρως ρυθμιζόμενη χρηματοδότηση, θα χρειάζονται συνεργασία με τους σχετικά πιστοποιημένους οργανισμούς.
Αναφορικά με τα δάνεια, αν και θεωρητικά έχει ξεκινήσει δεν έχει υλοποιηθεί πλήρως για να μπορούμε να αποτιμήσουμε την πρακτική επιτυχία του συγκεκριμένου εγχειρήματος. Η δική μας εμπειρία, από την εποχή που ξεκίνησε το P2P (Peer 2 Peer Lending)  στην Αγγλία και η Profile ήταν πρωτοπόρος στο συγκεκριμένο τομέα με την παροχή εξειδικευμένων συστημάτων που συνδυάζουν μοναδική ευελιξία τραπεζικών και επενδυτικών λειτουργιών με διαχείριση κινδύνου, είναι ότι θα πρέπει να υλοποιηθεί το σχετικό σύστημα για τον απαραίτητο έλεγχο κατά τη διαδικασία εγγραφής και αξιολόγησης. Οπότε εφόσον υπάρχει η σχετική τεχνολογική υποδομή παρακολούθησης και ενημέρωσης καθώς επίσης και το απαραίτητο νομοθετικό πλαίσιο, η δυνατότητα χορήγησης δανείου θα είναι επιτεύξιμη.

Η τεχνολογική υποδομή  που απαιτείται μπορεί να δοθεί και από ελληνικές εταιρείες   όπως είναι η δική σας.

Μπάμπης Στασινόπουλος: H εταιρεία Profile διαθέτει ήδη καταξιωμένες, βραβευμένες και διεθνώς εγκατεστημένες πλατφόρμες για τη διαχείριση τραπεζικών εργασιών, χρηματοοικονομικών υπηρεσιών από FinTech οργανισμούς καθώς και προηγμένο σύστημα πληρωμών, μέσω του FMS.next.  Η πλατφόρμα ήδη προσφέρει ολοκληρωμένη κάλυψη σε digital banks, challenger banks, P2P εταιρείες καθώς και παραδοσιακές τράπεζες, προσφέροντας συμμόρφωση σε διεθνείς οδηγίες όπως είναι τα GDPR, PSD2, Open Banking, FCA compliant P2P, κτλ. Επιπλέον, μέσω της λύσης για διαχείριση επενδύσεων προσφέρει τη δυνατότητα ανάπτυξης των εργασιών στους συγκεκριμένους οργανισμούς με την εφαρμογή AI εργαλείων και robo tools.
Με παρουσία σε 38 χώρες, γραφεία στα μεγαλύτερα χρηματοοικονομικά κέντρα και πλέον των 20 διεθνών συνεργασιών που αντιπροσωπεύουν τις λύσεις  μας καθώς και τη συνεχή επένδυση σε R&D η εταιρεία προσφέρει ολοκληρωμένη κάλυψη σε υφιστάμενες και μελλοντικές απαιτήσεις τραπεζικών οργανισμών και FinTech εταιρειών.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr    
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης