Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πώς η συνάντηση Putin - Kim Jong Un αλλάζει τα δεδομένα στη γεωπολιτική σκακιέρα - Σε δύσκολη θέση ο Trump

tags :
Πώς η συνάντηση Putin - Kim Jong Un αλλάζει τα δεδομένα στη γεωπολιτική σκακιέρα - Σε δύσκολη θέση ο Trump
Πώς η συνάντηση Putin - Kim Jong Un αλλάζει τα δεδομένα στη γεωπολιτική σκακιέρα
Σήμερα (25/4) είναι μια μεγάλη μέρα για την Βόρεια Κορέα.
Η πρώτη προσωπική σύνοδος κορυφής του Ρώσου Προέδρου V. Putin και του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Kim Jong-un.
Ταυτόχρονα, ξεκινάει το 2ο ετήσιο Φόρουμ Belt and Road στο Πεκίνο.
Το μέλλον της Βόρειας Κορέας θα μπορούσε να αποφασιστεί από αυτούς τους δύο άνδρες σήμερα..
Και ενώ κανείς δεν φαίνεται να πιστεύει ότι αυτή η συνάντηση είναι σημαντική ή ότι θα έχει κάποιο αποτέλεσμα, είναι ακριβώς το είδος της έκπληξης που ο Putin «αγαπά» να πραγματοποιεί, προχωρώντας σε κινήσεις χωρίς προειδοποίηση που αλλάζουν την κατάσταση στη γεωπολιτική σκακιέρα.
-Η είσοδος της Ρωσίας στη Συρία το 2015, έλαβε χώρα δύο ημέρες μετά την ιστορική ομιλία του Putin στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών
-Το 2018 σε ομιλία του στο ρωσικό κοινοβούλιο ανακοίνωσε το πρόγραμμα υπερηχητικών πυραύλων, πιάνοντας απροετοίμαστο τη στρατιωτική βιομηχανική ελίτ των ΗΠΑ
-Η πτήση δύο βομβαρδιστικών TU-160 που φέρουν πυρηνικά όπλα στη Βενεζουέλα, δημιουργώντας πανικό στην Ουάσιγκτον
-Εθνικοποίηση της  Yukos
-Η επιχείρηση για την εξασφάλιση της Κριμαίας μετά από την εισβολή στρατιωτικών μονάδων των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά του τότε ουκρανού προέδρου  Viktor Yanukovich
Τόσο ο Putin όσο και ο Κινέζος πρωθυπουργός Xi Jinping είναι θυμωμένοι με την κατάρρευση των συνομιλιών ΗΠΑ – Βορείου Κορέας στο Ανόι τον Φεβρουάριο του 2019.
Ήταν ξεκάθαρο ότι όλοι περίμεναν ότι η συνάντηση θα ήταν σφραγίδα για μια συμφωνία που έχει ήδη συμφωνηθεί από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.
Στην πραγματικότητα, οι δύο συναντήσεις μεταξύ Kim και Trump ήταν εφικτές μόνο επειδή το Trump τους έπεισε για την ειλικρίνειά του να επιλύσει τη «αποπυρηνικοποίηση» της Βόρειας Κορέας που θα ξεκαθάριζε την πορεία προς την ταχεία επανένωση.
Γι 'αυτό και Ρωσία και Κίνα υποστήριξαν μαζί με τις αυξημένες κυρώσεις των ΗΠΑ στη Βόρεια Κορέα όπως αποφασίστηκε από τον ΟΗΕ το 2017.
Το γεγονός ότι ο σύμβουλος ασφαλείας του Λευκού οίκου John Bolton και ο υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo «κατέστρεψαν» τις συνομιλίες και ο Trump ήταν απρόθυμος ή ανίκανος να τους σταματήσει.
Ρωσία και Κίνα θα προχωρήσουν με τη δική τους ατζέντα για την ασφάλεια και την ασιατική οικονομική ολοκλήρωση.
Επομένως το χρονοδιάγραμμα της συνάντησης Putin – Kim Jong Un  με αυτό του Φόρουμ για το νέο «δρόμο του μεταξιού» μόνο τυχαίο δεν είναι.
Και αυτό σημαίνει ότι η επίλυση του ζητήματος της Βορείου Κορέας προχωρά χωρίς τον Trump.
Είναι σαφές από τη ρητορική του κορυφαίου διπλωμάτη του Putin, του αναντικατάστατου Sergei Lavrov, ότι η υπομονή της Ρωσίας έχει τελειώσει.
Δεν ενδιαφέρεται πλέον για το τι θέλει το Trump και τώρα θα αντιμετωπίσουν τις ΗΠΑ ως απειλή, έχοντας ανεβάσει το επίπεδο της στρατιωτικής τους ετοιμότητας έναντι των ΗΠΑ σε αυτό της «απειλής».
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η Ρωσία σκλήρυνε τη στάση της απέναντι στην Ουκρανία στην πορεία μέχρι τις προεδρικές εκλογές, διακόπτοντας τις εξαγωγές ενέργειας και μηχανημάτων.
Για να καταβάλει κανείς την αυξανόμενη ανυπομονησία του Putin απέναντι στις πολιτικές των ΗΠΑ, εξέδωσε τη διαταγή με την οποία επιτρέπεται στους κατοίκους των Λούγκανσκ και Ντόνετσκ να υποβάλουν αίτηση για ρωσικά διαβατήρια.
Ο Putin παίζει «σκληρό παιχνίδι» μετά από χρόνια ασταθούς ευγένειας.
Είναι επίσης ο λόγος για τον οποίο ο Lavrov ολοκλήρωσε συμφωνίες για πώληση οπλικών συστημάτων και λιμενικές συμφωνίες σε όλη τη Μέση Ανατολή τις τελευταίες εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με το Λίβανο, την Αίγυπτο, την Τουρκία και την Ινδία.
Ο Putin, ο Xi Jinping, ο Rouhani στο Ιράν και ο Kim Jong Un στη Βόρεια Κορέα είναι ρεαλιστές.
Κατανοούν τις πραγματικότητες στις οποίες ζουν.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο o Putin αποφάσισε να συναντηθεί με τον Kim Jong Un και να ξεκινήσει τη διαδικασία επενδύσεων στη Βόρεια Κορέα, κάτι που θα έπρρει να είχε ξεκινήσει από το 2018.
Ο Putin δεν θα έκανε αυτές τις κινήσεις εάν δεν αισθανόταν ότι ο Bolton είναι «σκύλος που γαβγίζει δε δαγκώνει».
Γνωρίζει επίσης ότι η Γερμανία έχει ανάγκη περισσότερο τη Ρωσία από ό,τι χρειάζεται η Ρωσία τη Γερμανία, οπότε παρά τα εμπόδια ο αγωγός Nordstream 2 θα προχωρήσει.
Το εμπόριο επεκτείνεται μεταξύ τους παρά τις συνεχιζόμενες κυρώσεις.
Ο Putin μπορεί να είναι διατεθειμένος να συνάψει συμφωνία με τον νεο εκλεγέντα Πρόεδρο της Ουκρανίας Zelensky για τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου αργότερα εντός του 2019, αλλά μόνο εάν υπάρξουν εγγυήσεις ότι δε θα υπάρξουν περιστατικά στην Θάλασσα του Αζόφ.
Στην πραγματικότητα αυτή η σύνοδος κορυφής (Putin – Kim Jong Un) σηματοδοτεί μια καμπή στη γεωπολιτική σκακιέρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης