Gatestone Institute: Εξάρχεια, μία αποκλεισμένη γειτονιά στο κέντρο της Αθήνας

Gatestone Institute: Εξάρχεια, μία αποκλεισμένη γειτονιά στο κέντρο της Αθήνας
Ως «απαγορευμένη» για τους πολλούς γειτονιά χαρακτηρίζει, σε άρθρο του, το Gatestone τα Εξάρχεια
Με το θέμα των Εξαρχείων ασχολείται στην ιστοσελίδα του το think tank, Gatestone Institute, το οποίο φιλοξενεί άρθρο της Ελληνίδας δημοσιογράφου Μαρίας Πολυζοϊδου, με τον τίτλο «Ελλάδα: Μία «Απαγορευμένη» Ζώνη στην Αθήνα;» («Greece: A «No-Go» Zone in Athens?»).
Το δημοσίευμα λαμβάνει αφορμή με το περιστατικό της ένοπλης επίθεσης ενάντια σε αξιωματικούς του Λιμενικού στις αρχές Απριλίου 2019 και αναφέρει χαρακτηριστικά: «Μια επίθεση εναντίον μελών της Ελληνικής Ακτοφυλακής κατά τη διάρκεια μιας «επιδρομής» για ναρκωτικές ουσίες στην Αθήνα στις 4 Απριλίου 2019 αναδεικνύει ένα αυξανόμενο πρόβλημα στην Ελλάδα.
Ορισμένοι αντίπαλοι της αριστερής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ αποδίδουν την αυξανόμενη κυκλοφορία ναρκωτικών στη χώρα σε μια επικίνδυνη συμμαχία μεταξύ πολιτικών αναρχικών και παράνομων μεταναστών.
Οι αναρχικοί θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως το ελληνικό ισοδύναμο της «άκρας αριστεράς»
Σύμφωνα με το Reuters: "Πολλοί αυτοανακηρυγμένοι αναρχικοί - η λέξη προέρχεται από την ελληνική« αναρχία» ή την απουσία εξουσίας - λένε ότι είναι ειρηνιστές, αλλά ορισμένες ομάδες έχουν ελάχιστες ενοχές για τη χρήση βίας».
Το περιστατικό της 4ης Απριλίου πυροδοτήθηκε όταν οι ελληνικές αρχές συνέλαβαν έναν Σύρο στο λιμάνι του Πειραιά, ο οποίος μετέφερε 200 γραμμάρια μαριχουάνας, τα οποία είπε ότι είχε αγοράσει από έναν Αιγύπτιο έμπορο ναρκωτικών στην γειτονιά των Εξαρχείων.
Οκτώ μέλη της Ακτοφυλακής και ένας εισαγγελέας πήγαν αμέσως στην Εξάρχεια για να επιτεθούν στο διαμέρισμα του προμηθευτή, που βρίσκεται σε ένα από τα 50 κτίρια της γειτονιάς που βρίσκονται υπό κατάληψη, κυρίως, από παράνομους μετανάστες. Όταν οι αξιωματικοί και ο εισαγγελέας έφτασαν στο κτίριο, συνέλαβαν δύο γυναίκες υπόπτους, μία Ελληνό-αυστραλή και μία συριακής καταγωγής, και κατέσχεσαν 1,5 κιλά κάνναβης και ένα πιστόλι Glock.
Κατά την έξοδό τους από το κτίριο, οι αξιωματικοί δέχτηκαν ένοπλη επίθεση, από μία ομάδα ατόμων που φορούσαν κουκούλες, αλεξίσφαιρα γιλέκα και ήταν οπλισμένοι με μαχαίρια, όπλα και αστυνομικά κλομπ.
Δύο αξιωματικοί της Ακτοφυλακής τραυματίστηκαν στην επίθεση και «έχασαν» τα όπλα τους.
Σύμφωνα με τις αρχές, το κτίριο στο οποίο έλαβε χώρα το περιστατικό είναι κοντά σε «ένα κέντρο όπλων», που ενδεχομένως συνδέεται με τις ένοπλες ομάδες των Εξαρχείων, μίας γειτονιάς που είναι γνωστή και για προηγούμενες επιθέσεις σε αστυνομικούς.
Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών, Δημοσθένης Πάκος σε συνέντευξή του μετά την επίθεση, «δεν πας για περίπατο στην Εξάρχεια χωρίς να συνοδεύεσαι από… στρατό».
Σε συνέντευξή του στην SKAI TV, ο Σταύρος Μπαλάσκας, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αστυνομικών, συμφώνησε, αναφερόμενος στα Εξάρχεια ως «κράτος εντός του κράτους».
«Η γειτονιά έχει εσωτερική δομή, υπάρχουν διμοιρίες, εταιρείες, τάγματα, Καλασνίκοφ, δεν ξέρω πια αν εμείς, ως αστυνομική δύναμη, έχουμε την πολιτική εντολή να καθαρίσουμε την περιοχή.
Μάλλον είναι μία περιοχή που θα πρέπει να επέμβει ο στρατός».
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τη σύλληψη το 2002 της εγχώριας τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη», δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ: «... Τώρα υπάρχουν πολλοί παράνομοι μετανάστες στα Εξάρχεια που είναι και διακινητές ναρκωτικών και διακινητές όπλων ... έχουν αναλάβει ουσιαστικά ολόκληρο τον τόπο ...
Επειδή δεν υπάρχει άμεση επιχειρησιακή και δικαστική αντίδραση σε αυτό το φαινόμενο, τα προβλήματα θα ... πολλαπλασιαστούν για την κοινωνία».
Στις 11 Απριλίου, σε μια επιχείρηση δημοσίων σχέσεων που αποσκοπούσε στην αποκατάσταση ελάχιστης αξιοπρέπειας για τις δυνάμεις ασφαλείας,  ένοπλες αστυνομικές μονάδες εισέβαλαν σε δύο κτίρια στα Εξάρχεια για να αναζητήσουν ναρκωτικά και όπλα.
Κατά τη διάρκεια της επιδρομής, τρεις άνθρωποι συνελήφθησαν για κατοχή ναρκωτικών και 90 άλλοι συνελήφθησαν για ανάκριση.
Οι περισσότεροι από αυτούς αποδείχθηκαν παράνομοι ή μη εγγεγραμμένοι μετανάστες.
Το 2017, εκτιμάται ότι 3.000 μετανάστες χωρίς νόμιμα έγγραφα διαμένουν στην Αθήνα σε ιδιόκτητα κτίρια που καταλαμβάνονται παράνομα από Έλληνες αναρχικούς.
Σαφώς από τότε έως και σήμερα , ο αριθμός έχει αυξηθεί πιθανότατα.
Στα Εξάρχεια, αυτές οι ομάδες - οι οποίες διεξάγουν εγκληματικές δραστηριότητες και τρομοκρατούν τους κατοίκους της περιοχής - δημιούργησαν, στην πραγματικότητα, μια «απαγορευμένη ζώνη», όπου ακόμη και η αστυνομία φοβάται να εισέλθει.
Δεν είναι σαφές πώς οργανώνονται αυτές οι ομάδες και ποιος τους χρηματοδοτεί. Είναι επίσης άγνωστο πόσοι από τους μετανάστες έχουν δεσμούς με το ISIS και την al-Qaeda .
Ένα πράγμα, ωστόσο, είναι σίγουρο: Ελλείψει πολιτικής βούλησης να ερευνηθεί η συμμαχία μεταξύ αναρχικών και παράνομων μεταναστών, το μέλλον άλλων γειτονιών σε ολόκληρη τη χώρα κινδυνεύει».

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS