Η «ευρωπαϊκή αρμονία» το νέο πολιτικό σχέδιο των εθνικιστών στις ευρωεκλογές – Δημιουργούν συνασπισμό Salvini και Le Pen

Η «ευρωπαϊκή αρμονία» το νέο πολιτικό σχέδιο των εθνικιστών στις ευρωεκλογές – Δημιουργούν συνασπισμό Salvini και Le Pen
H εθνικιστική ακροδεξιά θα είναι ο μεγάλος νικητής των ευρωεκλογών στις 26 Μαΐου 2019.
Οι εθνικιστικές δυνάμεις της Ευρώπης ενώνονται ή επιχειρηθούν να ενωθούν κατά το ορθότερο σε ένα κοινό μέτωπο με στόχο την ευρωπαϊκή αρμονία αναφέρουν τόσο ο Salvini της ιταλικής Lega όσο και η Le Pen του Γαλλικού Εθνικού Μετώπου.
Το σχέδιο των εθνικιστών συνοψίζεται στην ευρωπαϊκή αρμονία, στην οικονομία, στην μετανάστευση, στην εξωτερική πολιτική.

Όπως έχει αναλυθεί η εθνικιστική ακροδεξιά θα είναι ο μεγάλος νικητής των ευρωεκλογών στις 26 Μαΐου 2019.
Ο Salvini ήδη προηγείται με ποσοστά της τάξης του 32% με 34% στην Ιταλία θα είναι ο μεγάλος νικητής στις ευρωεκλογές.
Η Le Pen στην Γαλλία δίνει μάχη καθώς με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις οι διαφορές μεταξύ εθνικιστών και Macron είναι στο 0,5% με το στατιστικό λάθος στο 2,5%.
 

Η μάχη στην Γαλλία για την πρώτη θέση είναι αμφίρροπη, στην Ιταλία έχει ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο ενώ σε άλλες χώρες όπως Ισπανία, Αυστρία, Ολλανδία, Δανία κ.α. τα εθνικιστικά κινήματα έχουν εντυπωσιακά ανακάμψει.
Εάν ενώνονταν όλα τα εθνικιστικά κινήματα θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν 173 έδρες θα ήταν η δεύτερη ισχυρότερη πολιτική δύναμη στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.
Ωστόσο υπάρχει πολύ μεγάλος κατακερματισμός, οπότε τα ποσοστά τους θα είναι πολύ χαμηλότερα γιατί δεν εμφανίζονται ως ένα ενιαίο μέτωπο.
Η ουσία όμως είναι ότι θα είναι η δεύτερη πολιτική δύναμη στο ευρωκοινοβούλιο και το ακόμη σημαντικότερο θα είναι η μόνη πολιτική δύναμη με εντυπωσιακή αύξηση ποσοστών.
Ποιες είναι οι αιτίες που η εθνικιστική ακροδεξιά ενισχύεται;
Είναι η μεταναστευτική πολιτική;
Ναι αλλά σήμερα δεν υπάρχουν μεταναστευτικές ροές.
Είναι η ανισότητα και η λιτότητα στην οικονομική πολιτική;
Ναι σε σημαντικό βαθμό.
Είναι η κόπωση που έχει προκαλέσει η παγκοσμιοποίηση;
Ναι σε σημαντικό βαθμό
Είναι ότι υιοθετούν λαϊκίστικες ιδέες και προτείνουν ανεφάρμοστα σχέδια;
Ίσως για ορισμένους.
Υπάρχει και ένας άλλος λόγος που σχετίζεται με την μετατόπιση του πυρήνα της οικονομίας της Ευρώπης συνολικά.
Τα τελευταία 5 χρόνια η ΕΚΤ ασκεί την οικονομική πολιτική εις βάρος των μεταρρυθμίσεων στις οικονομίες της ευρωζώνης.
Το πιο σημαντικό πρόβλημα διεθνώς είναι η Ευρώπη.
Μια Ευρωπαϊκή Ένωση που εγκατέλειψε εντελώς τη μεταρρυθμιστική της ατζέντα για να στοιχηματίσει στην νομισματική πολιτική, ενώ οι οικονομικοί, δημογραφικοί, κρατικοί και πολιτικοί κίνδυνοι αυξάνονται.
Τα οικονομικά στοιχεία από τη Γερμανία παραμένουν φτωχά, αλλά η χώρα απολαμβάνει αξιοζήλευτη ανεργία, εμπορικό ισοζύγιο και δημοσιονομική ισχύ.
Ωστόσο, στην υπόλοιπη ευρωζώνη, είναι εμφανείς οι δημοσιονομικές ανισορροπίες αλλά και ο παρεμβατισμός στην οικονομία που τις καθιστά πιο ευάλωτες σε μια αλλαγή στον οικονομικό κύκλο.
Στην Γαλλία, η λέξη "κρίση" εμφανίζεται στην πρώτη σελίδα των εφημερίδων και των οικονομικών προγραμμάτων ως μια πραγματική πιθανότητα.
Στην περιφέρεια, οι χώρες γνωρίζουν ότι έχουν εξαντλήσει τον δημοσιονομικό τους χώρο και αναγνωρίζουν την ευαισθησία τους ακόμη και σε μια μικρή αλλαγή του οικονομικού κύκλου.
Η Ισπανία δεν έχει ανοσία σε αυτούς τους κινδύνους.
Η Ευρωζώνη πρέπει να προετοιμαστεί επειδή οι περισσότερες χώρες δεν έχουν την ικανότητα να αντιμετωπίσουν μια επιβράδυνση.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ή το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν αποθέματα για να αντιμετωπίσουν μια επιβράδυνση.
Οι περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης αγνοούν επικίνδυνα τους κινδύνους και, ακόμη χειρότερα, προτείνουν μεγάλες δημόσιες δαπάνες και υψηλούς φόρους ως "λύση".
Όλοι στρέφονται την Γερμανία ξανά αλλά και στην ΕΚΤ για να συντηρήσουν τον όνειρο.
Χωρίς την Γερμανία και χωρίς την ΕΚΤ η ευρωζώνη θα βρισκόταν σε αδιέξοδο.
Όμως η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ λειτούργησε ανασταλτικά στις μεταρρυθμίσεις, οι χώρες «βολεύτηκαν» με το φθηνό χρήμα και την φθηνή ρευστότητα και έπαψαν να μεταρρυθμίζουν τις οικονομίες τους.
Οι αδυναμίες θα έρθουν στην επιφάνεια, κέρδισαν οι τράπεζες και οι ισχυρές επιχειρήσεις όχι οι απλοί πολίτες.
Αυτή η ουσιώδης παρατήρηση είναι η βασική εξήγηση της εθνικιστικής ακροδεξιάς.
Η άνοδος των εθνικιστών δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα αποτελέσει το μεγάλο πολιτικό συμπέρασμα των ευρωεκλογών στην Ευρώπη.
Σε σύνολο 751 εδρών στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο εάν ενώνονταν οι εθνικιστές και ακροδεξιά σε όλη την Ευρώπη π.χ. από Lega στην Ιταλία, έως VOX στην Ισπανία, Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα έως Εναλλακτική για την Γερμανία AfD και από το κόμμα του Orban στην Ουγγαρία που είναι εθνικιστικό αλλά ενταγμένο στο Λαϊκό κόμμα έως τους εθνικιστές σε Ολλανδία, Αυστρία και βεβαίως στην Γαλλία την M. Le Pen θα συγκέντρωναν 173 έδρες.
Οι 173 έδρες αντιστοιχούν στο 23% των ευρωβουλευτών σε σύνολο 751.
Να σημειωθεί ότι περιλαμβάνονται π.χ. οι 27 ευρωβουλευτές του Salvini με την Lega στην Ιταλία, το εθνικό κόμμα της Le Pen 20 έδρες, η Χρυσή Αυγή 3 έδρες, το AfD στην Γερμανία 11 έδρες.
Να σημειωθεί ότι οι εθνικιστές δεν παρουσιάζονται ενωμένοι, υπό την έννοια π.χ. ότι κατέρχονται ως διαφορετικοί σχηματισμοί.
Εάν ενωθούν όλα τα κόμματα που ασπάζονται τα εθνικά ιδεώδη οι εθνικιστές είναι δεύτερο κόμμα στην Ευρώπη με 173 έδρες, έναντι 180 εδρών του Λαϊκού Κόμματος και 149 εδρών των σοσιαλιστών.
Στις ευρωεκλογές η κεντροδεξιά θα υποστεί πίεση αλλά χωρίς να χάσει την πρωτοκαθεδρία.
Οι σοσιαλιστές θα υποστούν ισχυρή πίεση στα εκλογικά τους αποτελέσματα.
Ο μεγάλος κερδισμένος με την μεγαλύτερη αύξηση θα είναι οι εθνικιστές ή κατά άλλους ακροδεξιά.
Αρχικώς οι αγορές μετά τις ευρωεκλογές θα αντιδράσουν με προβληματισμό.
Οικονομία και αγορές θα επιβραδύνουν καθώς δεν έχουν κατανοήσει τον ρόλο των εθνικιστών.
Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι οι εθνικιστές θέλουν να διαλύσουν την ευρωζώνη και το ευρώ και να επανέλθουν στα εθνικά νομίσματα.
Οι εθνικιστές είναι θιασώτες της υγιούς οικονομίας, των ισχυρών τραπεζών και των ακόμη ισχυρότερων επιχειρήσεων.
Σχεδόν κανένα εθνικιστικό κόμμα δεν θέλει την άμεση έξοδο από το ευρώ και όλα υποστηρίζουν την ελεύθερη αγορά με κανόνες.
Οι αγορές, οι επενδυτές επειδή ακόμη δεν έχουν σαφή εικόνα των σχεδίων των εθνικιστών και σε ποιο βαθμό θα επηρεάσουν την Ευρώπη και το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο θα κρατήσουν συντηρητική στάση.
Εν τω μεταξύ ο μεγάλος προβληματισμός εστιάζεται στην Ιταλία και στα φαινόμενα επιβράδυνσης της οικονομίας.
Ο συνδυασμός άνοδος των εθνικιστών στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και η Ιταλία με πιθανή επιβράδυνση της οικονομίας σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις συνολικά στο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ της ευρωζώνης για το 2019…ίσως ανακοπεί το επόμενο διάστημα η τάση βελτίωσης τόσο στα ομόλογα όσο και στο χρηματιστήριο.


Θα απαιτηθεί χρόνος ώστε οι αγορές να δουν πως θα κινηθούν οι εθνικιστές βουλευτές στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ώστε να διαμορφώσουν σαφή εικόνα.
Η γενική πεποίθηση πάντως είναι ότι οι εθνικιστές θα συμβάλλουν θετικά στην οικονομία της Ευρώπης καθώς οι βασικές τους στρατηγικές στηρίζονται σε υψηλό ρυθμό ανάπτυξης και επενδύσεις.
Σε κάθε περίπτωση ο αρχικός προβληματισμός θα εξελιχθεί στην πορεία σε θετική έκπληξη για τις αγορές η άνοδος των εθνικιστών.
Δεν θα κυριαρχήσει ο προστατευτισμός και όπου υπάρξουν στρατηγικές που οριοθετούνται από τα εθνικά συμφέροντα θα είναι μεμονωμένα φαινόμενα.
Κατηγορούσαν τον Πρόεδρο Trump στις ΗΠΑ ότι θα οδηγήσει την αμερικανική οικονομία σε επιβράδυνση και θα ασκηθούν πιέσεις στην Wall και αντί όλων αυτών παραμένουν οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες κοντά στα ιστορικά υψηλά.
Η άνοδος των εθνικιστών θα βελτιώσει σημαντικά και την λειτουργία των γραφειοκρατών των Βρυξελλών που ενίοτε δεν υποστηρίζουν τα εθνικά συμφέροντα.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS