Τελευταία Νέα
Διεθνή

Xi Jinping: Τέλος στις κρατικές ενισχύσεις που στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό

tags :
Xi Jinping: Τέλος στις κρατικές ενισχύσεις που στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό
Για αύξηση των εισαγωγών έκανε λόγο ο πρόεδρος της Κίνας
Την πρόθεση του να βάλει τέλος στις κρατικές ενισχύσεις που στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό εξέφρασε ο πρόεδρος της Κίνας, Xi Jinping κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη δεύτερη Σύνοδο για την πρωτοβουλία της Κίνας «Μια Ζώνη, ένας Δρόμος», στην οποία παρών είναι και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρόεδρος της Κίνας υποσχέθηκε  να αυξήσει τις κινεζικές εισαγωγές, να μην επιτρέψει να υποτιμηθεί περαιτέρω το κινεζικό νόμισμα γιούαν και να απαγορεύσει τις εξαναγκαστικές μεταφορές τεχνολογίας από ξένες εταιρείες σε κινεζικές, για την οποία κατηγορείται η Κίνα τόσο από την Ουάσινγκτον, όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Παράλληλα, δεσμεύτηκε η πρωτοβουλία αυτή να αποτελέσει μια πλατφόρμα για το διεθνές εμπόριο, καθώς και να διανοίξει επενδυτικές ευκαιρίες για το Πεκίνο ενώ τόνισε ότι το επόμενο βήμα είναι η πρωτοβουλία να στραφεί σε αναπτυξιακά έργα υψηλής ποιότητας, ειδικά σε υποδομές που θα προστατεύουν το περιβάλλον και σε χρηματοδοτικές συμφωνίες.
Σημειώνεται πως η πρωτοβουλία αυτή της Κίνας γίνεται δέκτης επικρίσεων, καθώς πολλοί κάνουν λόγο για υψηλό κόστος των έργων με το Πεκίνο να  διαβεβαιώνει ότι δεν επιδιώκει να παρασύρει κανέναν σε μια «παγίδα χρέους» και ότι έχει καλές προθέσεις.
Ωστόσο για ορισμένες δυτικές κυβερνήσεις η πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» δεν αποτελεί παρά προσπάθεια της Κίνας να αυξήσει την επιρροή της σε διεθνές επίπεδο, επιβαρύνοντας φτωχά κράτη με χρέη που δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν με βιώσιμο τρόπο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης