Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πλεονάσματα 6% του ΑΕΠ προβλέπει το νέο Μεσοπρόθεσμο για το 2023

Πλεονάσματα 6% του ΑΕΠ προβλέπει το νέο Μεσοπρόθεσμο για το 2023
Το νέο Μεσοπρόθεσμο προβλέπει πολύ μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο από τα 7,9 δισ. ευρώ που ήταν η εκτίμηση του περσινού για το διάστημα  2019-2022
Θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα τα οποία κλιμακώνονται σε επίπεδα πάνω από 6% για το 2023, όπου η Ελλάδα θα έχει εξέλθει και από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, προβλέπει σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «bankingnews» το νέο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής της περιόδου 2020-2023, που θα στείλει η Αθήνα το Μάιο στις Βρυξέλλες για να ψηφιστεί στη συνέχεια από την ελληνική βουλή.
Στο νέο Μεσοπρόθεσμο η κυβέρνηση «ξεδιπλώνει» τη νέα δημοσιονομική πολιτική της επόμενης τετραετίας ενημερώνοντας τους θεσμούς για τις νέες φορολογικές ελαφρύνσεις και τις παροχές που θα μοιρασθούν τα επόμενα χρόνια, αρχής γενομένης από φέτος. Το νέο Μεσοπρόθεσμο προβλέπει πολύ μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο από τα 7,9 δισ. ευρώ που ήταν η εκτίμηση του περσινού για το διάστημα  2019-2022, ενώ θεωρεί «σίγουρη» την επίτευξη  του φετινού στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,9% του ΑΕΠ σε όρους Eurostat ή 3,6% σε όρους «μεταπρογραμματικής» εποπτείας.
Στο κείμενο του νέου Πλαισίου υπάρχουν αναφορές με τις οποίες το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να καθησυχάσει τους θεσμούς για τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς κινδύνους όπως τα ποσά των αναδρομικών που θα επιδικάσουν τα ελληνικά δικαστήρια σε συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους.
Στο Μεσοπρόθεσμο θα «τεκμηριώνεται» ο τρόπος κάλυψης του συγκεκριμένου δημοσιονομικού κινδύνου, ενδεχομένως και με ισοδύναμα μέτρα, που έχει «θορυβήσει» τις Βρυξέλλες.
Οι θεσμοί βλέπουν τις δικαστικές αποφάσεις για τις αναδρομικές διεκδικήσεις μισθών και συντάξεων ως τη δεύτερη μεγαλύτερη απειλή μετά την παροδική ύφεση λόγω που παραμονεύει η οποία μπορεί ακόμη να επιφέρει εφάπαξ επιβάρυνση 9,5 δισ. ευρώ για τον ελληνικό προϋπολογισμό και επιβαρύνσεις ύψους 0,75% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση με την καρατόμηση κονδυλίων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που κανονικά θα πήγαιναν για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Στο Γενικό Λογιστήριο έχουν «χτίσει» το νέο Μεσοπρόθεσμο 2020 - 2023 πάνω στις νέες ανακοινώσεις από την Eurostat για το πλεόνασμα του 2018 το οποίο ανήλθε στο 4,29% του ΑΕΠ σε όρους Προγράμματος ή σε 4,4% του ΑΕΠ σε όρους Eurostat αλλάζοντας όλο τον κυβερνητικό προγραμματισμό.
Κατά τις πληροφορίες, ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα ανέλθει το 2020 σε επίπεδα πάνω από 5% (πάντα σε όρους Eurostat) για να καταλήξει το 2023 στο 6% του ΑΕΠ σπάζοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ.
Στη βάση αυτών των προβλέψεων ο δημοσιονομικός χώρος, η απόσταση δηλαδή ανάμεσα στους στόχους που απορρέουν από το πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας 3,5% και τα αποτελέσματα προβλέπεται να διαμορφωθεί από τα 866 εκατ. ευρώ το 2019 στα 6,94 δις. ευρώ στο τελευταίο έτους του μετα - προγραμματικού προγράμματος.
Πρέπει να σημειωθεί ότι από το 2023 μετά οι στόχοι στα πρωτογενή πλεονάσματα μειώνονται στο 2,2% του ΑΕΠ από 3,5% του ΑΕΠ.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης