Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Πόσο σημαντική είναι η επίδραση των ΗΠΑ στην πολιτική του ΟΠΕΚ; - Ο «γρίφος» που καλείται να λύσει η Ουάσιγκτον τους επόμενους μήνες

Πόσο σημαντική είναι η επίδραση των ΗΠΑ στην πολιτική του ΟΠΕΚ; - Ο «γρίφος» που καλείται να λύσει η Ουάσιγκτον τους επόμενους μήνες
Η αμερικανική κυβέρνηση θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με ένα «δίλημμα» κατά τους επόμενους μήνες
Κατά την ολοκλήρωση του πρώτου τριμήνου του τρέχοντος έτους, το πετρέλαιο σημείωσε τη μεγαλύτερη τριμηνιαία άνοδο των τελευταίων δεκαεπτά ετών, ενώ εξίσου αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η τιμή του διαμορφώθηκε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων μηνών.
Για το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου 2019 το Brent σημείωσε άνοδο της τάξεως του 27% με την τιμή του να ξεπερνάει τα 68 δολ. ανά βαρέλι, ενώ η αντίστοιχη άνοδος για το αμερικανικό αργό διαμορφώθηκε στο 32% στα 61 δολ. ανά βαρέλι.
Καθοριστικοί παράγοντες για αυτή την άνοδο ήταν η συμφωνία μεταξύ των χωρών του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας για μείωση στην παραγωγή πετρελαίου τους, καθώς και οι κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος του Ιράν και της Βενεζουέλας, χώρες που αποτελούν επίσης μέλη του ΟΠΕΚ.
Παράλληλα, όσο προχωρούσαν οι εμπορικές συνομιλίες ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, τόσο περισσότερο μειωνόταν η ανησυχία των επενδυτών για την επιβολή περαιτέρω δασμών, οι οποίοι θα μπορούσαν να περιορίσουν τη ζήτηση προς το πετρέλαιο.
Μάλιστα, τα σενάρια για πιθανή επέκταση της συμφωνίας του ΟΠΕΚ, καθώς και το ενδεχόμενο πλήρους εφαρμογής των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν ώθησαν ακόμα υψηλότερα το πετρέλαιο κατά τις τελευταίες ημέρες, οδηγώντας το στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι μηνών.
Όπως ήταν αναμενόμενο, η άνοδος των τιμών είχε ως αποτέλεσμα ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump να προχωρήσει σε νέες δηλώσεις για το σχετικό ζήτημα, αναφέροντας ότι «είναι πολύ σημαντικό ο ΟΠΕΚ να αυξήσει τη ροή πετρελαίου», καθώς και ότι «οι παγκόσμιες αγορές είναι εύθραυστες, οι τιμές του πετρελαίου οδεύουν πολύ ψηλά».
Ο ίδιος πρόσφατα δήλωσε επίσης ότι τόσο η Σαουδική Αραβία όσο και τα υπόλοιπα μέλη του ΟΠΕΚ θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν τη διαφορά που θα υπάρξει στην αγορά πετρελαίου μετά την πλήρη επιβολή των κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης.
Είναι γεγονός ότι οι δηλώσεις που έχει πραγματοποιήσει κατά καιρούς ο Donald Trump για τις τιμές του πετρελαίου έχουν μία αρχική επίδραση στην ενεργειακή αγορά, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το tweet που είχε πραγματοποιήσει τον περασμένο Φεβρουάριο, και στο οποίο ασκούσε κριτική απέναντι στον Οργανισμό Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών.
«Οι τιμές του πετρελαίου οδεύουν πολύ ψηλά» έγραψε τότε ο Αμερικανός πρόεδρος, καλώντας παράλληλα τον ΟΠΕΚ να «χαλαρώσει», καθώς «ο κόσμος δε μπορεί να αντέξει μία αύξηση των τιμών».
Η τιμή του «μαύρου χρυσού» είχε υποχωρήσει κατά 3%, και χωρίς να υπάρχει άλλος ξεκάθαρος λόγος για αυτή την πτώση, οι αναλυτές θεώρησαν ότι αποτελεί συνέπεια αυτών των δηλώσεων.
«Οι επενδυτές έχουν λάβει μία ξεκάθαρη υπενθύμιση της κυριαρχίας του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Trump», σχολίασε ο αναλυτής της SIA Wealth Management, Colin Cieszynski, διευκρινίζοντας ότι αυτή η υπενθύμιση αφορά το «πώς ένα σχόλιο ή ένα tweet πάνω σε ένα βασικό οικονομικό ζήτημα μπορεί πραγματικά να αλλάξει το κλίμα».
Ωστόσο, το ερώτημα που τίθεται στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι τόσο το εάν ο Αμερικανός πρόεδρος έχει άμεση επίδραση στην ενεργειακή αγορά συνολικά, μέσω των σχολίων που πραγματοποιεί κατά καιρούς, όσο το εάν επηρεάζει τις χώρες που συμμετέχουν στη συμφωνία του ΟΠΕΚ.
Μέχρι στιγμής, η αντίδραση των λεγόμενων ΟΠΕΚ+ απέναντι σε αυτά τα tweet ήταν αρκετά περιορισμένη, γεγονός που δείχνει ότι οι ίδιες οι χώρες δεν είναι πρόθυμες να ανταποκριθούν στα αιτήματα του Αμερικανού προέδρου και να αλλάξουν τη συμφωνία, προτού αυτή ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Ιούνιο.
Παράλληλα, όσο περνάνε οι μήνες, τόσο μικρότερος είναι ο αντίκτυπος που φαίνεται να έχουν τα tweet του Donald Trump στην αγορά ενέργειας, καθώς οι τιμές επιστρέφουν σχετικά άμεσα στα επίπεδα τιμών που βρίσκονταν πριν από την κάθε δήλωση.
Η Σαουδική Αραβία, η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου εντός ΟΠΕΚ, έχει θεωρητικά τη δυνατότητα να αυξήσει την παραγωγή της, προκειμένου να αντισταθμίσει τις απώλειες που θα υπάρξουν από την πλευρά του Ιράν, χωρίς να ξεπεράσει τα όρια που έχουν οριστεί μέσω της συμφωνίας.
Αυτό συμβαίνει επειδή η Σαουδική Αραβία, προκειμένου η συμφωνία να έχει πιο άμεσα αποτελέσματα, εμβάθυνε ακόμα περισσότερο τις περικοπές της, αντλώντας πλέον περίπου 9,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως, την ίδια στιγμή που το όριό της ανέρχεται στα 10,3 εκατ. βαρέλια ημερήσιας παραγωγής.
Εάν η χώρα ξεπεράσει το παραπάνω όριο, αυτή η εξέλιξη θα αποτελέσει σημαντικό «πλήγμα» για τη συμφωνία των ΟΠΕΚ+, λίγες εβδομάδες μάλιστα πριν από την επόμενη συνάντηση των κρατών που συμμετέχουν σε αυτή, οπότε θεωρείται απίθανο να προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση, χωρίς πρώτα να έχει την έγκριση των υπολοίπων χωρών.
Ο ίδιος ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Khalid al-Falih, κατέστησε σαφές ότι η χώρα θα «συντονιστεί με τους υπόλοιπους παραγωγούς πετρελαίου ώστε να βεβαιώσει ότι υπάρχει επαρκής εφοδιασμός των καταναλωτών, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι η παγκόσμια αγορά πετρελαίου δε θα βγει εκτός ισορροπίας».
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση Trump θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με ένα «δίλημμα» κατά τους επόμενους μήνες, και αυτό δεν είναι άλλο από τη στάση που θα διατηρήσει απέναντι στο Ιράν.
Εάν η Ουάσιγκτον επιχειρήσει να περιορίσει τις εξαγωγές πετρελαίου της Τεχεράνης, θα προκαλέσει έμμεσα μία νέα αύξηση στις τιμές του «μαύρου χρυσού», μία εξέλιξη που ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ προσπαθεί να αποφύγει όλο το προηγούμενο διάστημα.
Όπως αναφέρει μάλιστα η επικεφαλής του τομέα στρατηγικής εμπορευμάτων της RBC Capital Markets, Helima Croft, ο Donald Trump έχει αποτελέσει μέχρι στιγμής το «πιο αποτελεσματικό» μέλος του ΟΠΕΚ, αναφέροντας χαρακτηριστικά  ότι «κάνει πολλά ώστε να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα το ποσοστό συμμόρφωσης των μελών του ΟΠΕΚ απέναντι στη συμφωνία».
Αναφορικά με την περίπτωση της Ρωσίας, η οποία αποτελεί επίσης χώρα-κλειδί για τη συμφωνία του ΟΠΕΚ, ο υπουργός Οικονομικών Anton Siluanov δήλωσε πρόσφατα ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Ιουνίου, ενδεχομένως να αποφασιστεί η ολοκλήρωση της συμφωνίας και η αύξηση της παραγωγής.
Ο Ρώσος υπουργός επεσήμανε ότι μέσω μίας τέτοιας απόφασης, οι χώρες που συμμετέχουν στη συμφωνία θα μπορέσουν να ανακτήσουν από τις ΗΠΑ το χαμένο μερίδιό τους στην αγορά ενέργειας, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση.
Ως εκ τούτου,  η επόμενη συνάντηση των ΟΠΕΚ+ στη Βιέννη θα χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερη ευελιξία σε σύγκριση με τις προηγούμενες, καθώς δεν θα υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω περικοπές στη παραγωγή των χωρών, ιδιαίτερα εάν η Ουάσιγκτον δε μετριάσει τη στάση της απέναντι στην Τεχεράνη.
Μενέλαος Μπέλλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης