Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οριακά κέρδη στις αγορές, με το «βλέμμα» σε αποτελέσματα και οικονομία - Σε ενδοσυνεδριακό υψηλό ο S&P 500, στο +0,3%

Οριακά κέρδη στις αγορές, με το «βλέμμα» σε αποτελέσματα και οικονομία - Σε ενδοσυνεδριακό υψηλό ο S&P 500, στο +0,3%
Τα κέρδη των αμερικανικών εταιρειών καταγράφουν μέχρι στιγμής αύξηση περίπου 1%, πολύ καλύτερα των προβλέψεων για μείωση 4,2%
(upd) Οριακές μεταβολές καταγράφουν σήμερα (29/4/2019) οι δείκτες της Wall Street, με τους επενδυτές να προετοιμάζονται για άλλη μια… πολυάσχολη εβδομάδα εταιρικών αποτελεσμάτων και οικονομικών στοιχείων, ενώ τηρούν στάση αναμονής εν όψει των αποφάσεων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed).
Περί τις 20:00, ο Dow Jones ενισχύεται κατά 0,1% στις 26.556 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,3% στις 2.947 μονάδες, έχοντας ανέλθει σε ενδοσυνεδριακό υψηλό, ενώ ο Nasdaq κινείται κατά 0,3% υψηλότερα, στις 8.168 μονάδες.


Η μετοχή της Restaurant Brands καταγράφει απώλειες 3,6%, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη κατώτερα των προσδοκιών, ενώ η μετοχή της Spotify Technology υποχωρεί κατά 1%, με την εταιρεία να ανακοινώνει ζημίες μεγαλύτερες των προβλεπόμενων.
Μέχρι στιγμής, 231 εταιρείες του δείκτη S&P 500 έχουν ανακοινώσει τριμηνιαία αποτελέσματα.
Από αυτές, το 77,5% έχουν αναφέρει κέρδη καλύτερα των προσδοκιών, σύμφωνα με στοιχεία της FactSet.
Τα εταιρικά κέρδη καταγράφουν μέχρι στιγμής αύξηση περίπου 1%, πολύ καλύτερα των προβλέψεων για μείωση 4,2%.
Τα ισχυρά αποτελέσματα ώθησαν τους S&P 500 και Nasdaq σε ιστορικά υψηλά την περασμένη εβδομάδα, με τους δύο δείκτες να καταγράφουν σημαντική εβδομαδιαία άνοδο.
Στο επίκεντρο βρίσκονται, επίσης, οι εμπορικές συνομιλίες ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα.
Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Steven Mnuchin, δήλωσε σήμερα, εν όψει της νέας επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει στο Πεκίνο, ότι οι εμπορικές συνομιλίες βρίσκονται στα τελευταία τους στάδια, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι απομένει ακόμα δουλειά.
Ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ επεσήμανε ακόμη ότι οι συνομιλίες έχουν φτάσει πλέον σε τέτοιο σημείο που είτε θα υπάρξει συμφωνία, είτε οι συνομιλίες θα ολοκληρωθούν χωρίς να συμφωνήσουν κάτι οι δύο πλευρές.
Εν τω μεταξύ, το επενδυτικό κλίμα παρέμεινε ανεπηρέαστο από ορισμένα θετικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την οικονομία των ΗΠΑ.
Ειδικότερα, οι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ κατέγραψαν τον Μάρτιο τη μεγαλύτερη αύξηση σε διάστημα μεγαλύτερο των 9,5 ετών, με τις πληθωριστικές πιέσεις να παραμένουν, ωστόσο, υποτονικές.
Συγκεκριμένα, οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,9% τον Μάρτιο, καθώς τα νοικοκυριά αύξησαν τις αγορές οχημάτων και ξόδεψαν περισσότερα σε υπηρεσίες υγείας.
Την ίδια ώρα, ο δείκτης τιμών καταναλωτικής δαπάνης (PCE), που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας και που παρακολουθεί στενά η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), σημείωσε αύξηση 0,1% τον Μάρτιο όσο και τον Φεβρουάριο, ενώ σε ετήσια βάση επιβραδύνθηκε στο 1,6% -το μικρότερο ποσοστό αύξησης από τον Ιανουάριο του 2018- από 1,7% τον Φεβρουάριο.
Η Fed πρόκειται να συνεδριάσει αυτή την εβδομάδα, με τους επενδυτές να αναμένεται να παρακολουθήσουν με προσοχή τις ανακοινώσεις της, προκειμένου να αναζητήσουν ενδείξεις για τις επόμενες κινήσεις νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας, αλλά και για την αμερικανική οικονομία.
Μάλιστα, η συνεδρίαση της Αμερικανικανική Ομοσπονδιακής Τράπεζας έρχεται μόλις μερικές ημέρες μετά την ανακοίνωση του ΑΕΠ της χώρας για το πρώτο τρίμηνο του 2019, με την άνοδο να αποδεικνύεται μεγαλύτερη σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Συγκεκριμένα, το αμερικανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 3,2% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο του έτους, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η ανάπτυξη θα περιοριστεί στο 2,3%.

Οριακά κέρδη στις ευρωαγορές, εν μέσω ανησυχιών για την οικονομία 

Με οριακά κέρδη έκλεισαν, εν τω μεταξύ, τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς τα στοιχεία της Κομισιόν για το οικονομικό κλίμα πυροδότησαν ανησυχίες στις τάξεις των επενδυτών για την παγκόσμια οικονομία.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με οριακή άνοδο 0,08% στις 391,32 μονάδες.
Επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έδειξαν σήμερα ότι ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη υποχώρησε στις -7,9 μονάδες τον Απρίλιο του 2019, από 7,9 τον προηγούμενο μήνα, καταγράφοντας πτώση μετά από τρεις συνεχόμενους μήνες ανόδου.
Ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύθηκε κατά 0,10% κι έκλεισε στις 12.328,02 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,17% στις 7.440,66 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με κέρδη 0,21% στις 5.580,98 μονάδες.
Ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο κατέγραψε άνοδο 0,23% στις 21.788,54 μονάδες, ενώ ο δείκτης IBEX 35 στη Μαδρίτη ενισχύθηκε κατά 0,12% στις 9.517,20 μονάδες, καθώς, παρά το γεγονός ότι οι Σοσιαλιστές του Pedro Sanchez αναδείχθηκαν πρώτο κόμμα με ποσοστό 28,7%, δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν την απαιτούμενη πλειοψηφία ώστε να σχηματίσουν κυβέρνηση.


Με άνοδο 1% έκλεισε ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος, δεχόμενος ώθηση κυρίως από τις ιταλικές τράπεζες, καθώς η S&P Global επιβεβαίωσε την Παρασκευή την πιστοληπτική αξιολόγηση «ΒΒΒ» της Ιταλίας.
Η μετοχή της Banco Bpm έκλεισε με «άλμα» 3,6%, της UBI Banca κατέγραψε κέρδη 3,5%, της Unicredit ενισχύθηκε κατά 2,4%, ενώ της Intesa Sanpaolo έκλεισε στο +2%.
Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της Bankia έκλεισε με άνοδο 2,9%, παρά την πτώση που εμφάνισαν τα κέρδη της ισπανικής τράπεζας για το πρώτο τρίμηνο του 2019.
Στην Ολλανδία, με κέρδη 2,3% έκλεισε η μετοχή της Koninklijke Philips, καθώς η εταιρεία ανέφερε μια σημαντική άνοδο στα καθαρά της έσοδα για το πρώτο τρίμηνο του 2019, δεχόμενα ώθηση από τα προγράμματα περικοπής δαπανών που πραγματοποίησε η ολλανδική εταιρεία.

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές 

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα οι αγορές της Ασίας, καθώς οι επενδυτές αναμένουν την έναρξη του νέου γύρου εμπορικών συνομιλιών ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα εντός της εβδομάδας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα σημείωσε πτώση 0,77% στις 3.062,50 μονάδες, ενώ μεγαλύτερες ήταν οι απώλειες για τον δείκτη SZSE Component, ο οποίος έκλεισε στο -1,62% και τις 9.622,49 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψε άνοδο 0,97% στις 29.892,81 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν υποχώρησε κατά 0,12% στις 10.939,06 μονάδες.
Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης Kospi σημείωσε άνοδο 1,70% στις 2.216,43 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στο -0,41% και τις 6.359,50 μονάδες.
Σημειώνεται ότι οι αγορές στην Ιαπωνία θα παραμένουν κλειστές μέχρι τις 6 Μαΐου, εν μέσω των διακοπών της Χρυσής Εβδομάδας, κατά την οποία ο διάδοχος του αυτοκρατορικού θρόνου, Naruhito, θα αντικαταστήσει τον πατέρα του, Akihitο, και θα γίνει ο 126ος αυτοκράτορας του Θρόνου των Χρυσανθέμων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης