Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γιατί δεν αναβάθμισε η Standard and Poor’s την Ελλάδα στις 26/4; - Το ενδιαφέρον στις 3 Μαΐου με DBRS και 7 Μαΐου με έκδοση 7ετούς ομολόγου

tags :
Γιατί δεν αναβάθμισε η Standard and Poor’s την Ελλάδα στις 26/4; - Το ενδιαφέρον στις 3 Μαΐου με DBRS και 7 Μαΐου με έκδοση 7ετούς ομολόγου
Που εστιάζεται το ενδιαφέρον της αγοράς;
Μετά την αρνητική έκπληξη από την Standard and Poor’s στις 26 Απριλίου που δεν αναβάθμισε τελικώς την Ελλάδα σε ΒΒ- αλλά διατήρησε αμετάβλητη την βαθμολογία σε Β+… το ενδιαφέρον εστιάζεται στην DBRS και στην έκδοση του 7ετούς ομολόγου.
Με βάση έγκυρες πληροφορίες η Standard and Poor’s σχεδίαζε να αναβαθμίσει την Ελλάδα στην κλίμακα ΒΒ- δηλαδή στο επόμενο που ήδη βαθμολογεί την Ελλάδα η Fitch αλλά τελικώς αυτό δεν συνέβη.
Η βασική αιτία ήταν ότι η Standard and Poor’s είχε υπολογίσει ότι η DGComp η Αρμόδια Επιτροπή Ανταγωνισμού θα είχε εγκρίνει το APS ή ιταλικό μοντέλο για τα κόκκινα δάνεια των ελληνικών τραπεζών.
Μάλιστα και στην προηγούμενη της αξιολόγηση στις 18 Ιανουαρίου 2019 είχε αναφέρει ότι θα αναβαθμίσει την Ελλάδα εφόσον σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στην μείωση των NPEs.
Με το ιταλικό μοντέλο ή APS εκτιμάται ότι θα μειωθούν τα προβληματικά ανοίγματα των τραπεζών από 81,4 δισεκ. σε 61 δισεκ. ευρώ ή μείωση κατά 20 δισεκ. ευρώ.
Η DGComp θα εγκρίνει το ιταλικό μοντέλο που περιλαμβάνει μηχανισμό παροχής εγγυήσεων από το ελληνικό κράτος χωρίς αυτό να θεωρείται κρατική βοήθεια – state aid – αλλά αυτό θα συμβεί έως τέλη Μαίου 2019.
 Οπότε το βασικό κίνητρο της Standard and Poor’s για να αναβαθμίσει την Ελλάδα δεν υπήρχε οπότε ανέβαλλε την αναβάθμιση για τις 26 Οκτωβρίου 2019 για μετά τις εθνικές εκλογές δηλαδή στην Ελλάδα.
Βέβαια πρέπει να σημειωθεί ότι είχε εκτιμηθεί ότι η Standard and Poor’s θα αναβάθμιζε προκαταβολικά εκ νέου την ελληνική οικονομία και χωρίς το πράσινο φως της DGComp για τα NPEs των τραπεζών.
Αυτό δεν συνέβη και ήταν αρνητική έκπληξη.

Που εστιάζεται το ενδιαφέρον της αγοράς;

3 Μαίου 2019

Ο καναδικός οίκος DBRS θα αναβαθμίσει την Ελλάδα σε ΒΒ/Β από Β High δηλαδή κατά μια κλίμακα κατά το πιθανότερο σενάριο καθώς αναβάθμιση αναμενόταν και από την Satndard and Poor’s και διαψεύστηκε.
Θα εστιάζεται στην πρόοδο των οικονομικών δεικτών αλλά και στις προκλήσεις με έμφαση στις τράπεζες.

7 Μαΐου 2019

Η Ελλάδα βγαίνει εκ νέου στις αγορές με έκδοση 7ετούς ομολόγου με επιτόκιο 2,8%
Θα συγκεντρωθούν 2 με 2,5 δισεκ. ενώ οι προσφορές εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 11-12 δισεκ. ευρώ.

10 Μαΐου 2019

Η Ελλάδα αποπληρώνει μέρος των δανείων του ΔΝΤ, συγκεκριμένα θα αποπληρώσει 3,7 δισεκ. σε σύνολο 9,5 δισεκ. ευρώ.
Τα 3,7 δισεκ. η Ελλάδα τα διαθέτει από ίδιους πόρους χωρίς να χρειαστεί να κάνει χρήση δανειακών κεφαλαίων ή αποθέματος ασφαλείας.
Ίσως χρησιμοποιηθούν και τα κέρδη από τα ANFAs ύψους 1 δισεκ. αλλά δεν είναι σαφές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης