Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τα σχέδια της Τεχνικής Ολυμπιακής για την αναχρηματοδότηση του δανεισμού και την εκμετάλλευση του Πόρτο Καρράς

Τα σχέδια της Τεχνικής Ολυμπιακής για την αναχρηματοδότηση του δανεισμού και την εκμετάλλευση του Πόρτο Καρράς
Σε εξέλιξη η διαδικασία αξιοποίησης του Πόρτο Καρράς – Κοντά σε συμφωνία με οργανισμό του εξωτερικού για αναχρηματοδότηση δανείων
Σε προχωρημένες συζητήσεις με μεγάλο οργανισμό του εξωτερικού για την πλήρη αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου τραπεζικού δανεισμού με την σύμφωνη γνώμη και συνεργασία με την Τράπεζα που έχει τον μεγαλύτερο δανεισμό, και για την κάλυψη του αναγκαίου κεφαλαίου κίνησης, βρίσκεται η Τεχνική Ολυμπιακή.
Η διοίκηση στη χρήση που έληξε το 2018 προχώρησε σε μείωση της αξίας του ξενοδοχειακού συγκροτήματος κατά 72,5 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα εξετάζει τρόπους αξιοποίησης της οικοδομικής άδειας για 526 κτίρια για χρήση κατοικίας στο συγκρότημα Πόρτο Καρράς, ιδιοκτησίας της θυγατρικής της ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ Α.Ε., δεδομένου ότι η εν λόγω άδεια οριστικοποιήθηκε με απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης.
Η εταιρεία για την αξιοποίηση της περιουσίας της ιδίας και των θυγατρικών αυτής, κατήρτισε με τις εταιρείες Cushman & Wakefield s.r.o. και Profin Management Limited τις από 21 Ιανουαρίου 2019 συμβάσεις με αντικείμενο την υπόδειξη επενδυτών που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν στοιχεία του ενεργητικού της ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ ή της Εταιρείας.
Η εν λόγω διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη, αναφέρει η εισηγμένη στις οικονομικές καταστάσεις χρήσης 2018.
Σε κάθε περίπτωση η διοίκηση του Ομίλου έχει επεξεργαστεί εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης καθόσον έχει στο ενεργητικό της το συγκρότημα Πόρτο Καρράς ιδιαίτερα σημαντικής αξίας σε σχέση με το αρνητικό κεφάλαιο κίνησης που παρουσιάζει κατά την 31/12/2018.
Επιπλέον εξετάζει την απεμπλοκή του Ομίλου από ζημιογόνες δραστηριότητες.
Σημειώνεται πως στις 31/12/2018 ο Όμιλος παρουσιάζει αρνητικό κεφάλαιο κίνησης, καθώς οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις του υπερβαίνουν τα κυκλοφορούντα στοιχεία του ενεργητικού.
Στις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις του Ομίλου περιλαμβάνεται:
(α) ποσό 9,35 εκατ. ευρώ, το οποίο αφορά προκαταβολές πελατών για κρατήσεις δωματίων στα ξενοδοχεία της Θυγατρικής Εταιρείας ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ Α.Ε. για τις οποίες θα παρασχεθούν οι υπηρεσίες και δεν αναμένεται να διακανονισθούν με μετρητά και είναι σημαντικά υψηλότερες από τις αντίστοιχες περσινές.
(β) ποσό 28 εκατ. ευρώ που αφορά τραπεζικό δανεισμό (βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο, το οποίο έχει μεταφερθεί σε βραχυπρόθεσμο λόγω μη αποπληρωμής συμβατικών υποχρεώσεων) εκ του οποίου ποσό  23,9 εκατ. ευρώ αναμένεται να εξοφληθούν με την υπογραφή της σύμβασης αναχρηματοδότησης με μεγάλο Οργανισμό του εξωτερικού.
Επιπλέον ανάγκες του Ομίλου για Κεφάλαιο Κίνησης αναμένεται να καλυφθούν από τις λειτουργικές εισροές που αναμένεται να εισέλθουν στις επόμενες περιόδους καθώς παρουσιάζεται εποχικότητα στην δραστηριότητα του Ομίλου.
Για τη χρήση που έληξε την 31/12/2018 από την αποτίμηση σε εύλογη αξία των Ιδιοχρησιμοπούμενων παγίων προέκυψε για τον Όμιλο ζημιά ποσού 54,61 εκατ. ευρώ που αναγνωρίστηκε στην κατάσταση λοιπών συνολικών εσόδων.
Από την αποτίμηση σε εύλογη αξία των συμμετοχών σε θυγατρικές προέκυψε για την Εταιρεία ζημιά ποσού 51,05 εκατ. ευρώ το οποίο αναγνωρίστηκε στην κατάσταση λοιπών συνολικών εσόδων.
Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της θυγατρικής εταιρείας ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ αλλά και του Διοικητικού Συμβουλίου της μητρικής εταιρείας αυτής, ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ, αποφασίσθηκε η αναπροσαρμογή στην τρέχουσα εύλογη αξία των ακινήτων του συγκροτήματος ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ στην Σιθωνία Χαλκιδικής κατά την 31/12/2018 και σε συνέχεια αντίστοιχων αναπροσαρμογών που έλαβαν χώρα και τις προηγούμενες χρήσεις 2008-2017.
Η Διοίκηση του Ομίλου και με γνώμονα την εμφάνιση και απεικόνιση των Οικονομικών Καταστάσεων με την μέγιστη δυνατή πληρότητα και ακρίβεια, αποφάσισε να προβεί σε επαναπροσδιορισμό των παραδοχών που χρησιμοποιήθηκαν κατά την προηγούμενη χρήση.
Με βάση τις ως άνω παραδοχές και εκτιμήσεις της Διοίκησης του Ομίλου , προέκυψαν τα ακόλουθα αποτελέσματα: Η ακίνητη περιουσία του συγκροτήματος ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ ιδιοκτησίας της ομώνυμης θυγατρικής της εταιρείας εκτιμήθηκε σε αξία 394,5 εκατ. ευρώ την 31/12/2018, μειωμένη κατά 72,5 εκατ. ευρώ έναντι της αντίστοιχης εκτίμησης της 31/12/2017.
Πραγματοποιήθηκε εκτενής έρευνα αγοράς προς επιβεβαίωση των τιμών μονάδας που είχαν υιοθετηθεί για τις γηπεδικές εκτάσεις και διαπιστώθηκε ότι οι ζητούμενες τιμές πώλησης μειώνονται δραστικά όσο το μέγεθος της έκτασης αυξάνεται.
Επιπρόσθετα στις τιμές μονάδας που είχαν υιοθετηθεί κατά τη προηγούμενη χρήση είχε κεφαλαιοποιηθεί το γεγονός ότι είχαν εκδοθεί οικοδομικές άδειες ανέγερσης κτισμάτων οι οποίες προσέδιδαν υπεραξία.
Καθώς όμως οι σχετικές εργασίες υλοποίησης της οικιστικής ανάπτυξης δεν έχουν ξεκινήσει μέχρι σήμερα και οι άδειες , σύμφωνα με ότι ισχύει σήμερα, βαίνουν προς τη λήξη τους (31/12/2020), κρίνεται από τη διοίκηση ότι έπρεπε να πραγματοποιηθεί η προαναφερόμενη προσαρμογή στην τρέχουσα αξία των ακινήτων του συγκροτήματος ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ και να αποτυπωθεί στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις της χρήσης 2018, με σκοπό να παρασχεθεί η πλέον αντικειμενική και ουσιαστική πληροφόρηση στους μετόχους μας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης