Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Forthnet: Έγραψε στο «χιόνι» απαιτήσεις 100 εκατ. ευρώ

tags :
Forthnet: Έγραψε στο «χιόνι» απαιτήσεις 100 εκατ. ευρώ
Ειδικότερα η Forthnet αναγκάστηκε να προχωρήσει σε διαγραφή απαίτησης ύψους 100 εκατ. ευρώ που είχε από την θυγατρική της Nova, καθώς κρίθηκε ότι δεν είναι εισπράξη
Στο «χιόνι» έγραψε η Forthnet, απαιτήσεις 100 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα η Forthnet αναγκάστηκε να προχωρήσει σε διαγραφή απαίτησης ύψους 100 εκατ. ευρώ που είχε από την θυγατρική της Nova, καθώς κρίθηκε ότι δεν είναι εισπράξιμη.
Όπως αναφέρει στις οικονομικές της καταστάσεις η εταιρεία στις απαιτήσεις από συνδεδεμένες εταιρείες την 31 Δεκεμβρίου 2018, που παρουσιάζονται στη σημείωση 41 των εταιρικών και ενοποιημένων χρηματοοικονομικών καταστάσεων, περιλαμβάνεται απαίτηση ύψους 100,1 εκατ.ευρώ από τη θυγατρική εταιρεία Forthnet Media Α.Ε., έναντι της οποίας σχηματίστηκε εντός της χρήσης 2018 ισόποση πρόβλεψη απομείωσης.
Κατά την 31 Δεκεμβρίου 2018, η Εταιρεία, αξιολογώντας τις ενδείξεις απομείωσης που υπήρχαν αναφορικά με την απαίτηση της από τη θυγατρική εταιρεία Forthnet Media Α.Ε. (100,1 εκατ.), θεώρησε ότι το ποσό της εν λόγω απαίτησης δεν είναι ανακτήσιμο και ως εκ τούτου προχώρησε σε πλήρη απομείωση της.
Οι ενδείξεις απομείωσης της απαίτησης από τη θυγατρική εταιρεία Forthnet Media Α.Ε., περιλάμβαναν μεταξύ άλλων, τις δυσχερείς οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στην ελληνική αγορά καθώς και την αβεβαιότητα σε σχέση με την επιτυχή έκβαση της διαδικασίας που έχει ξεκινήσει για την εύρεση επενδυτή όπως επισημαίνεται στη Σημείωση 7, ενώ κατά την αξιολόγηση ελήφθησαν επιπλέον υπόψιν η επικρατούσα αβεβαιότητα σχετικά με την επάρκεια και αποτελεσματικότητα των επιδιωκόμενων ενεργειών της διοίκησης για την κάλυψη του ταμειακού ελλείμματος σε κεφάλαιο κίνησης της θυγατρικής εταιρείας και η ικανότητα της διοίκησης να ολοκληρώσει την αναχρηματοδότηση του συνόλου των δανειακών της υποχρεώσεων».
Σημειώνεται πως η ΕΥ στην έκθεση του ορκωτού ελεγκτή λογιστή που συνοδεύει τις λογιστικές καταστάσεις αναφέρει πως το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας κατά την 31η Δεκεμβρίου 2018 έχει καταστεί αρνητικό.
Τονίζεται πως από 1η Ιανουαρίου 2019 ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 119 του Ν.4548/2018 που αναφέρουν πως σε περίπτωση που το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας γίνει κατώτερο από το μισό του κεφαλαίου, το διοικητικό συμβούλιο υποχρεούται να συγκαλέσει τη γενική συνέλευση, μέσα σε προθεσμία έξι μηνών από τη λήξη της χρήσης για την υιοθέτηση των προβλεπόμενων μέτρων.
Παράλληλα, η ΕΥ στην έκθεσή της αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως η εταιρεία και ο όμιλος δεν προχώρησαν σε αποπληρωμή δόσεων ύψους 78 εκατ. και 255 εκατ., αντίστοιχα, οι οποίες έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες και έχουν απεικονιστεί στις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις
Επίσης, κατά την 31 Δεκεμβρίου 2018 η εταιρεία και ο όμιλος παρουσίαζαν αρνητική καθαρή θέση ύψους 76,9 εκατ. και 199,8 εκατ., αντίστοιχα. Όπως περαιτέρω αναφέρεται από την ΕΥ:

(i) η ικανότητα της Εταιρείας και του Ομίλου να ολοκληρώσουν την αναχρηματοδότηση του συνόλου των δανειακών τους υποχρεώσεων και

(ii) η επάρκεια κεφαλαίου κίνησης της Εταιρείας και του Ομίλου, δεν μπορούν να διασφαλιστούν, ενώ υφίσταται επιπλέον αβεβαιότητα που συνδέεται (α) με την τρέχουσα οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, (β) με την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας που έχει ξεκινήσει για την προσέλκυση επενδυτών και (γ) με τις τελικές αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων αναφορικά με την αρνητική καθαρή θέση της Εταιρείας. Κατά συνέπεια, αναφέρει η ΕΥ, οι ανωτέρω συνθήκες υποδηλώνουν την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας η οποία ενδεχομένως θα εγείρει σημαντική αμφιβολία σχετικά με τη δυνατότητα της Εταιρείας και του Ομίλου να συνεχίσουν τη δραστηριότητα τους.  
Από την πλευρά της, η διοίκηση του Ομίλου εκτιμά (όπως αναφέρεται στην σημείωση 7 των οικονομικών καταστάσεων) ότι, με βάση τα σημερινά δεδομένα και την προϋπόθεση της επιτυχούς ολοκλήρωσης της αναχρηματοδότησης των υφιστάμενων κοινών ομολογιακών δανείων, οι ταμειακές ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης και για αποπληρωμή δανειακών υποχρεώσεων για τους επόμενους 12 μήνες από την υπογραφή των παρουσών χρηματοοικονομικών καταστάσεων θα ανέρχονται σε περίπου 31,5 εκατ. και 19,7 εκατ. αντίστοιχα.
Η διοίκηση, τονίζεται στις λογιστικές καταστάσεις, θα επιδιώξει την κάλυψη του ανωτέρω ποσού με περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους του Ομίλου, την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των προμηθευτών του, τη σύναψη νέου βραχυχρόνιου δανεισμού και, τέλος, την άντληση νέων κεφαλαίων από τους μετόχους ή/και τυχόν τρίτους ενδιαφερόμενους επενδυτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης