Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Το μάθημα της Αργεντινής: Δεν μπορείς να σταθεροποιήσεις μία χρεοκοπημένη οικονομία

Το μάθημα της Αργεντινής: Δεν μπορείς να σταθεροποιήσεις μία χρεοκοπημένη οικονομία
Το pesos καταρρέει και ο M. Macri αναζητά τρόπους να αποφύγει μία νέα χρεοκοπία
Η Αργεντινή αποτελεί ένα παράδειγμα προς αποφυγή και ταυτόχρονα μία χώρα η οποία αποδεικνύει ότι όταν το κρατικό χρέος ξεπεράσει ένα συγκεκριμένο επίπεδο, πολύ δύσκολα η οικονομία μπορεί εκ νέου να σταθεροποιηθεί.
Όλα δείχνουν ότι μία χρεοκοπημένη χώρα, όσο και εάν το επιθυμεί η κυβέρνησή της, είναι σχεδόν αδύνατο να μην βρεθεί, αρκετά συχνά, αντιμέτωπη με προβλήματα πάσης φύσεως και όπως στην περίπτωση της Αργεντινής με συναλλαγματική κρίση.
Πριν από μερικά χρόνια στην εξουσία ανήλθε ο Mauricio Macri και οι πανηγυρισμοί εντός και εκτός Αργεντινής ήταν ιδιαίτερα ενθουσιώδεις, καθώς θεωρούνταν ένας πολιτικός φιλικός προς τις αγορές και ταυτόχρονα έτοιμος να εφαρμόσει δύσκολες μεταρρυθμίσεις, παρά το υψηλό πολιτικό κόστος που θα είχαν.
Όμως το όνειρο καταρρέει.
Την προηγούμενη εβδομάδα ο Macri ανακοίνωσε νέα μέτρα συγκράτησης των τιμών προκειμένου να περιοριστούν οι πληθωριστικές πιέσεις, η χώρα επέστρεψε στην… αγκαλιά του ΔΝΤ, ενώ ο πληθωρισμός αυξήθηκε τον Μάρτιο του 2019 κατά 55% σε ετήσια βάση.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/Argentina-inflation.jpg?itok=uF6ziEBK
Δεν ήταν λίγοι αυτοί που κατηγόρησαν τον Macri ότι εγκαταλείπει τις φιλικές προς τις αγορές πολιτικές, καθώς στη χώρα θα πραγματοποιηθούν εκλογές τον Οκτώβριο 2019 και φοβάται ότι θα τις χάσει.
«Τόσο η ύφεση όσο και ο πληθωρισμός έχουν αλλάξει εντελώς τις πολιτικές ισορροπίες.
Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ο Macri να χάσει στον δεύτερο γύρο των εκλογών και μάλιστα να επιστρέψει στην εξουσία η Christina Kirchner», υποστηρίζει ο Bruno Binetti, πολιτικός αναλυτής στο Torcuato Di Tella University και συμπληρώνει «οι άνθρωποι είναι τόσο απογοητευμένοι με την κατάσταση της οικονομίας θα ήταν πρόθυμοι να την ψηφίσουν (σ.σ.: την Kirchner) δεδομένης της οργής τους ενάντια στην τρέχουσα κυβέρνηση
Ο κ. Macri δήλωσε ότι τα χρόνια δημοσιονομικά ελλείμματα έχουν ενισχύσει τον πληθωρισμό και προκάλεσαν άλλες οικονομικές δυσκολίες.
Έχει υπερασπιστεί τις ενέργειες της κυβέρνησής του για να ισορροπήσει τον κρατικό προϋπολογισμό
«Στοχεύουμε στην πηγή του προβλήματος», είπε σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξη «όμως θα χρειαστεί χρόνος, αλλά οφείλουμε να μειώσουμε τον πληθωρισμό».
ανεπιτυχείς προσπάθειες του προέδρου να τερματίσει μια ύφεση που έχει ωθήσει την ανεργία σε ποσοστό έως και 9,1% και άφησε περίπου το 30% του πληθυσμού της χώρας να ζει σε συνθήκες φτώχειας έχει προκαλέσει αντιπαράθεση μεταξύ των Αργεντινών.
Μια πρόσφατη δημοσκόπηση της Synopsis Consultores, μιας τοπικής εταιρείας παροχής συμβουλών, έδειξε ότι η Kirchner προηγείται με 45% και ακολουθεί ο Macri με 44,3%.
«Εάν η οικονομία δεν βελτιωθεί, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να υποχωρεί στις δημοσκοπήσεις», εκτιμά  ο Matías Carugati οικονομικός αναλυτής.

Υπάρχουν, φυσικά και αυτοί που συνεχίζουν να στηρίζουν τον Macri και υποστηρίζουν ότι για τα συνεχιζόμενα προβλήματα της Αργεντινής την ευθύνη φέρει η Kirchner.
Υπενθυμίζεται ότι επί κυβερνήσεως Kirchner υπήρξε κρατικοποίηση επιχειρήσεων και αύξηση της φορολόγησης στις εξαγωγές δημητριακών, του βασικού εξαγωγικού προϊόντος της χώρας.
Χρηματοδότηση το έλλειμμα με το τύπωμα χρήματος, επέβαλε έλεγχο των τιμών σε αρκετά καταναλωτικά προϊόντα και δεν αποπλήρωσε το εξωτερικό χρέος της χώρας.
Βρίσκεται αντιμέτωπη με δικαστικές περιπέτειες αλλά η ίδια αρνείται οποιαδήποτε κατηγορία.
Ο Macri, όταν ανέλαβε την εξουσία πριν από σχεδόν τέσσερα χρόνια φρόντισε να αντιστρέψει αρκετές από αυτές τις πολιτικές.
Όμως όπως απέδειξε η πορεία της Αργεντινής, η οποία τον Σεπτέμβριο του 2018 ζήτησε νέο δάνειο από το ΔΝΤ, η οικονομία της δεν κατόρθωσε να σωθεί.
Τώρα, ορισμένοι επενδυτές ανησυχούν ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε τελικά να χρεοκοπήσει, όπως υποστηρίζει η Asha Mehta, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Acadian Asset Management με έδρα τη Βοστώνη.
«Οι κύριοι κίνδυνοι που βλέπουμε είναι οι πιθανότητες για αθέτηση υποχρεώσεων, το ΔΝΤ δεν προσφέρει περαιτέρω υποστήριξη και το νόμισμα καταρρέει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης