Τελευταία Νέα
Διεθνή

Merkel - Macron: Ελπιδοφόρο παράδειγμα για τα Βαλκάνια η Συμφωνία των Πρεσπών

Merkel - Macron: Ελπιδοφόρο παράδειγμα για τα Βαλκάνια η Συμφωνία των Πρεσπών
Ως ένα ελπιδοφόρο παράδειγμα διευθέτησης μακροχρόνιων διενέξεων στην περιοχή των Βαλκανίων χαρακτήρισαν τη Συμφωνία των Πρεσπών η Angela Merkel και ο Emmanuel Macron
Ως ένα ελπιδοφόρο παράδειγμα διευθέτησης μακροχρόνιων διενέξεων στην περιοχή των Βαλκανίων χαρακτήρισαν τη Συμφωνία των Πρεσπών η καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel, και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron, ενώ ευχαρίστησαν τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας, Αλέξη Τσίπρα και Zoran Zaev, για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.
«Με τις εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία είδαμε πολύ τολμηρά βήματα, τα οποία μας δίνουν ελπίδα ότι μπορούμε να βρούμε λύσεις και σε μακροχρόνιες διενέξεις.
Σε αυτό το σημείο θα ήθελα για άλλη μια φορά να ευχαριστήσω θερμά και τον Έλληνα συνάδελφό μας, Αλέξη Τσίπρα, και τον Βούλγαρο συνάδελφο, Boyko Borisov, οι οποίοι κατέβαλλαν πάντα προσπάθειες.
Κι έτσι σήμερα θα συζητήσουμε και με το “βλέμμα” στο ότι ένα μεγάλο πρόβλημα για το οποίο εργαζόμασταν πάνω από δέκα χρόνια μπόρεσε τελικά να επιλυθεί», τόνισε η Merkel κατά την διάρκεια των κοινών δηλώσεών της με τον Macron, οι οποίες προηγήθηκαν της συνάντησης για τα Δυτικά Βαλκάνια, που διοργανώνεται απόψε στο Βερολίνο από τους δύο ηγέτες.
Νωρίτερα, πριν τις δηλώσεις, η Γερμανίδα καγκελάριος είχε συνάντηση με τον Zoran Zaev.
Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι «τους τελευταίους μήνες είδαμε ότι είναι εφικτή η πρόοδος είκοσι χρόνια μετά από διενέξεις οι οποίες σπάρασσαν τα Βαλκάνια», και πρόσθεσε ότι «στη διένεξη για το ονοματολογικό -και εδώ έπαιξε και η Γαλλία αποφασιστικό ρόλο με τη Συμφωνία των Πρεσπών- καταφέραμε να καταστεί εφικτή η λύση και είδαμε ότι μπορεί να είναι εφικτό να διευθετηθούν αυτές οι διενέξεις, οι οποίες προηγουμένως έμοιαζαν ανυπέρβλητες».
Όταν εκείνοι οι οποίοι λαμβάνουν τις αποφάσεις «αποφασίζουν να δραστηριοποιηθούν -και εδώ πρέπει να ευχαριστήσουμε τον Zoran Zaev και τον Αλέξη Τσίπρα-, τότε μπορεί να βρεθεί και μια συγκεκριμένη λύση», κατέληξε ο Macron.

Merkel - Zaev: Ενθαρρυντική η επιτυχία της Συμφωνίας των Πρεσπών

Θετικό παράδειγμα στα Βαλκάνια χαρακτήρισαν τη Συμφωνία των Πρεσπών η Merkel και ο Zaev, στη συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της Διάσκεψης, τονίζοντας πως η επιτυχία αυτή είναι ενθαρρυντική για όλες τις συμμετέχουσες χώρες στη Διάσκεψη για τα Δυτικά Βαλκάνια, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας.
«Ο πρωθυπουργός Zoran Zaev και η καγκελάριος Angela Merkel, στη συνάντηση, τόνισαν τη σημασία των οικονομικών οφελών που επιφέρει η διμερής συνεργασία μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας, και επισήμαναν ότι η συνεργασία αυτή πρέπει να αναπτυχθεί σε όλη την περιοχή», αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση.
Όπως προστίθεται, ο Zaev ανέφερε ακόμη ότι η συνεργασία, η φιλία και οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζει η χώρα του αποτελούν σοβαρά επιχειρήματα για μια θετική απόφαση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σχετικά με την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία, στις αρχές του καλοκαιριού.

Οι σχέσεις Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου στο επίκεντρο

Στο επίκεντρο της περιφερειακής διάσκεψης κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων στο Βερολίνο βρίσκονται οι σχέσεις μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου, αλλά και η ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας.
Η Angela Merkel και ο Emmanuel Macron φιλοξενούν τους γείτονες, η σχέση των οποίων έχει χειροτερεύσει τους τελευταίους μήνες, μαζί με άλλους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων και μέλη της ΕΕ, από την Κροατία και τη Σλοβενία.
Η πρωτοβουλία των δύο ηγετών ήρθε μετά την άρνηση του Βελιγραδίου να δοθεί η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.
Με αφορμή την άτυπη σύνοδο κορυφής στο Βερολίνο, στην οποία συμμετέχουν και ηγέτες από έξι χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, η εφημερίδα «Die Welt» αναλύει την πολιτική του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια, ανατρέχοντας στο πρόσφατο παρελθόν.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η καγκελάριος «είχε βοηθήσει παρασκηνιακά για να διευθετηθεί η επί δεκαετίες συνεχιζόμενη διαμάχη μεταξύ Ελλάδας και 'Μακεδονίας' δια της μετονομασίας σε Βόρεια Μακεδονία».
Σύμφωνα πάντα με τη γερμανική εφημερίδα «αποφασιστικής σημασίας θα είναι δύο συνομιλίες που θα λάβουν χώρα λίγο πριν τη βαλκανική σύνοδο του Βερολίνου: κατ' αρχάς η Merkel θα έχει ιδιαίτερη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Zoran Zaev.
Στη συνέχεια με τον Macron.
Η Merkel θα ήθελε να ανταμείψει τη Βόρεια Μακεδονία για την υποχωρητικότητά της στο ζήτημα της ονομασίας με την άμεση έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Ο Macron, που εστιάζει περισσότερο στην εμβάθυνση παρά στη διεύρυνση της ΕΕ, δεν το θέλει.
Πιθανός συμβιβασμός: η Merkel υπόσχεται να ασκήσει επιρροή στον Macron για την ταχεία έναρξη διαπραγματεύσεων και η Βόρεια Μακεδονία θα περιμένει να περάσουν οι ευρωεκλογές, ώστε o Macron να τηρήσει τα προσχήματα.

Ανησυχία για πιθανή αλλαγή συνόρων

Πάντως, άλλος φαίνεται να είναι ο πονοκέφαλος για την Merkel, σύμφωνα με την «Die Welt».
Η καγκελάριος φέρεται να ανησυχεί για την επερχόμενη αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια με την ανταλλαγή εδαφών που έχουν ήδη συμφωνήσει Σερβία και Κοσσυφοπέδιο.
Το Βερολίνο δεν φαίνεται να επιθυμεί μία τέτοια ανταλλαγή, καθώς εκτιμά ότι θα αποτελούσε προηγούμενο για άλλες μετατοπίσεις συνόρων.
Αλλά και σε αυτό το σημείο μάλλον δεν υπάρχει ταύτιση απόψεων με τον Macron, ο οποίος έχει συμφιλιωθεί με την ιδέα της ανταλλαγής εδαφών, προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα του Κοσόβου- σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα.
«Αν ο Macron δηλώσει προσηλωμένος στο στάτους κβο, τότε όχι μόνο θα αλλάξει άποψη η (Υψηλή Εκπρόσωπος της ΕΕ) F. Mogherini, αλλά και θα ανακοπεί η δυναμική της σχετικής πρότασης.
Αν ο πρόεδρος τηρήσει επαμφοτερίζουσα στάση, οι υποστηρικτές της ανταλλαγής εδαφών θα κερδίσουν νέα ώθηση και η Merkel θα πρέπει να ανησυχεί για την πολιτική παρακαταθήκη της καγκελαρίας της στα Βαλκάνια».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης