Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Alhambra: Συγχρονισμένη ύφεση απειλεί τη διεθνή οικονομία – Ο ρόλος των κεντρικών τραπεζών

Alhambra: Συγχρονισμένη ύφεση απειλεί τη διεθνή οικονομία – Ο ρόλος των κεντρικών τραπεζών
Μετά τη «συγχρονισμένη ανάπτυξη» οι ενδείξεις για μία «συγχρονισμένη ύφεση» διεθνώς όλο και αυξάνονται
Για ταχύτατη διασπορά της «οικονομικής ασθένειας» κάνει λόγο η επενδυτική-συμβουλευτική εταιρεία Alhambra Investment Partners σε ανάλυσή της, υποστηρίζοντας ότι ακόμη και οι (εκ παραδόσεως) αισιόδοξες κεντρικές τράπεζες έχουν αρχίσει να το κατανοούν και προχωρούν σε υποβαθμίσεις των εκτιμήσεών τους.
Όπως επισημαίνει το 2017 όλοι έσπευσαν να μιλήσουν για «συγχρονισμένη παγκόσμια ανάπτυξη», η οποία τελικά δεν αποδείχθηκε ούτε τόσο συγχρονισμένη ούτε και τόσο «ανάπτυξη».
Τον Ιανουάριο του 2018 οι «New York Times» σημείωναν χαρακτηριστικά ότι μετά από μία 10ετία κρίσης, η παγκόσμια οικονομία είχε επιτύχει μία αξιομνημόνευτη ανάκαμψη.

Όλες οι μεγάλες οικονομίες της υφηλίου κινούνταν με θετικό ρυθμό, υπήρξε συγχρονισμένη αύξηση μισθών και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ενώ οι περιουσίες αρκετών αυξάνονταν.
Όμως όλα δείχνουν ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται.
Από το 2003 έως το 2009 η συγχρονισμένη ανάπτυξη, ακολουθήθηκε από συγχρονισμένη υποχώρηση.
Το ίδιο συνέβη το διάστημα 2010 – 2012 αλλά και μεταξύ 2013 – 2016.
Τι θα συμβεί στο μέλλον;

Οι κεντρικές τράπεζες μοιάζουν να γνωρίζουν την απάντηση.
Πριν από μερικές ημέρες η Κεντρική Τράπεζα του Καναδά παραδέχθηκε ότι η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας έχει φθάσει στο τέλος.
Τον Οκτώβριο του 2018 η εν λόγω τράπεζα προχωρούσε σε αύξηση επιτοκίων, αλλά τώρα ξεκαθαρίζει ότι αυτή η τακτική ολοκληρώθηκε.
Ακολούθησε η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας, Sveriges Riksbank, η οποία υπογράμμισε ότι η αύξηση επιτοκίων, η οποία έμοιαζε πιθανόν να συμβεί τον Ιούνιο 2019, μετατίθεται για τις αρχές του 2020 και παράλληλα το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης παρατείνεται έως και τον Δεκέμβριο του 2020.

Κατόπιν εμφανίστηκε η Κεντρική Τράπεζα της Κορέας.
Η οικονομία της Ν. Κορέας στο α’ τρίμηνο 2019 βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα από τα χειρότερα τρίμηνα από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση έως και σήμερα, καθώς η εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας μειώνεται.
Μία από τις αιτίες και η χαλάρωση της ανάπτυξης στην Κίνα, οι διεθνείς κόντρες για το εμπόριο, αλλά και η υποχώρηση της προόδου στον τεχνολογικό κλάδο.
Όλες οι παραπάνω κεντρικές τράπεζες –αν και διαχειρίζονται διαφορετικές οικονομίες- το παραδέχονται: έχει φθάσει υποχώρηση της ανάπτυξης και μάλιστα συγχρονισμένη.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης