Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτά πρόσημα στις αγορές της Ασίας λόγω Κίνας - Στο +0,52% και τις 3.078,34 μονάδες ο Shanghai Composite

tags :
Μεικτά πρόσημα στις αγορές της Ασίας λόγω Κίνας - Στο +0,52% και τις 3.078,34 μονάδες ο Shanghai Composite
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,74% στις 29.672 μονάδες
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα Τρίτη (30/4) οι αγορές της Ασίας, στον απόηχο των στοιχείων που δημοσιεύθηκαν για την μεταποιητική παραγωγή στην Κίνα, την ίδια στιγμή που οι επενδυτές αναμένουν τον νέο γύρο εμπορικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Πεκίνο.
Ειδικότερα, ο δείκτης Kopsi στη Νότια Κορέα έκλεισε μα απώλειες της τάξεως του -0,58% στις 2.203,59 μονάδες, καθώς οι μετοχές των Samsung και HK Hynix υποχώρησαν κατά -0,65% και -1,25% αντίστοιχα.
Ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν σημείωσε άνοδο της τάξεως του +0,26% στις 10.967,73 μονάδες, παρά το γεγονός ότι η μετοχή της Foxconn υποχώρησε κατά -0,29%, ενώ ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία παρέμεινε κλειστός λόγω αργίας.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,74% στις 29.672 μονάδες, με τις μετοχές των Galaxy Entertainment και CNOOC να υποχωρούν κατά -3,22% και -3,41% αντίστοιχα.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite ενισχύθηκε κατά +0,52% στις 3.078,34 μονάδες, ενώ μικρότερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη SZSE Component, και συγκεκριμένα στο +0,39% και τις 9.660,45 μονάδες.
Νωρίτερα, τόσο η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Κίνας όσο και η Markit δημοσίευσαν τα στοιχεία που αφορούν τη δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου για τον Απρίλιο του 2019 και τα οποία εξακολουθούν να εμφανίζουν επέκταση.
Ο δείκτης PMI της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας διαμορφώθηκε στις 50,1 μονάδες, έναντι 50,5 μονάδων προηγούμενο μήνα, παραμένοντας ωστόσο πάνω από τη ζώνη των 50 μονάδων, η οποία διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση.
Ο υποδείκτης των νέων παραγγελιών σημείωσε πτώση σε μηνιαία βάση, ενώ παρά το γεγονός ότι οι παραγγελίες από το εξωτερικό σημείωσαν άνοδο, ο σχετικός υποδείκτης παρέμεινε κάτω από τις 50 μονάδες, και συγκεκριμένα στις 49,2 μονάδες.
Όσον αφορά τον μη μεταποιητικό δείκτη, αυτός παρέμεινε σταθερός τον Απρίλιο, με τον κατασκευαστικό κλάδο να παραμένει πάνω από τις 60 μονάδες, παρά την επιβράδυνση που σημειώθηκε.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο σύνθετος δείκτης PMI, ο οποίος αφορά τη συνολική δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα στην Κίνα, να υποχωρήσει στις 53,4 μονάδες, έναντι 54 μονάδων τον προηγούμενο μήνα.
Επιπλέον, τα στοιχεία της κυβέρνησης επιβεβαίωσαν ως επί το πλείστον τα στοιχεία της Markit, σύμφωνα με τα οποία ο δείκτης PMI που αφορά τον μεταποιητικό κλάδο διαμορφώθηκε στις 50,2 μονάδες για τον Απρίλιο του 2019.
Μάλιστα, ο δείκτης παρέμεινε πάνω από τις 50 μονάδες για τρίτο συνεχόμενο μήνα, παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία της Markit δεν επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών στις 50,9 μονάδες.
Χθες (29/4) ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Steven Mnuchin, ο οποίος είναι επικεφαλής της αποστολής που θα βρεθεί στο Πεκίνο, μαζί με τον εμπορικό αντιπρόσωπο Robert Lighthizer, δήλωσε ότι εντός των επόμενων ημερών, οι δύο πλευρές θα γνωρίζουν εάν θα υπάρξει συμφωνία ή όχι.
«Ελπίζουμε ότι εντός των επόμενων δύο γύρων διαπραγματεύσεων στην Κίνα και την Ουάσιγκτον θα υπάρξει ένα σημείο κατά το οποίο θα αναφέρουμε στον πρόεδρο ότι έχουμε μία συμφωνία ή θα αναφέρουμε ότι δεν έχουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Mnuchin, προσθέτοντας ότι «υπάρχει μία έντονη επιθυμία και για τις δύο πλευρές να δουν εάν μπορούμε να ολοκληρώσουμε αυτό το θέμα και να προχωρήσουμε».
Πτώση καταγράφει σήμερα το πετρέλαιο, διευρύνοντας τις απώλειες της προηγούμενης συνεδρίασης, μετά τις εκκλήσεις των ΗΠΑ προς τον ΟΠΕΚ να μειώσουν τις τιμές της βενζίνης.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουλίου 2019 για το Brent υποχωρεί κατά -0,29% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 71,33 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουνίου 2019 για το αμερικανικό αργό καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,19% στα 63,38 δολ. ανά βαρέλι.
Χθες (29/4) ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ, Mohammed Bardkindo, δήλωσε ότι δεν είχε καμία συνομιλία με τον Αμερικανό πρόεδρο Donald Trump, ο οποίος ωστόσο επεσήμανε λίγες ώρες αργότερα ότι απηύθυνε τη σχετική έκκληση προς την Σαουδική Αραβία.
Όπως αναφέρει σε σημείωμά της η Bank of America Merill Lynch, η παραγωγή πετρελαίου του Ιράν «θα υποχωρήσει στα 1,9 εκατ. βαρέλια ημερησίως το δεύτερο εξάμηνο του 2019, από 3,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως το τρίτο τρίμηνο του 2018, μόλις τεθούν σε εφαρμογή οι αμερικανικές κυρώσεις και μόλις ολοκληρωθούν οι απαλλαγές».
Ωστόσο, οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας αναμένουν ότι η αγορά πετρελαίου θα παραμείνει ισορροπημένη το 2019, καθώς τόσο η παραγωγή των ΗΠΑ όσο και η παραγωγή του ΟΠΕΚ θα αυξηθούν.
Παράλληλα, η γαλλική τράπεζα BNP Paribas αναθεώρησε τις προβλέψεις της για τις τιμές του πετρελαίου που αφορούν το σύνολο του 2019, εκτιμώντας ότι το αμερικανικό αργό θα διαμορφωθεί στα 63 δολ. ανά βαρέλι, έναντι 61 δολ. ανά βαρέλι των προηγούμενων εκτιμήσεων.
Όσον αφορά την τιμή του Brent, η BNP προβέπει ότι η μέση τιμή θα διαμορφωθεί στα 71 δολ. ανά βαρέλι, έναντι 68 δολ. ανά βαρέλι προηγουμένως.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης