Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί απέτυχαν Λαϊκό Κόμμα και Podemos στην Ισπανία - Νέες πολιτικές ισορροπίες σε Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση

Γιατί απέτυχαν Λαϊκό Κόμμα και Podemos στην Ισπανία - Νέες πολιτικές ισορροπίες σε Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση
Το αντίπαλον δέος στις εθνικιστικές και δεξιές/ακροδεξιές δυνάμεις θα είναι ένα προοδευτικό μέτωπο, στο οποίο θα ηγεμονεύουν τα σοσιαλιστικά αι όχι τα αριστερά κόμματα
Σε μεγάλους χαμένους των ισπανικών εκλογών της 28ης Απριλίου 2019 αναδείχθηκαν το Λαϊκό Κόμμα και οι Podemos, δύο κόμματα με εκ διαμέτρου αντίθετη ιδεολογική αφετηρία.
Το Λαϊκό Κόμμα του Pablo Casado υπέστη πανωλεθρία καθώς κατέγραψε τα χαμηλότερα ποσοστά όλων των εποχών, υπό το βάρος των σκανδάλων στα οποία εμπλέκεται η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξης της Ισπανίας.
Την ίδια ώρα, η υιοθέτηση της ακροδεξιάς ατζέντας με στόχο να ανακοπεί η άνοδος του Vox είχε τα αντίθετα αποτελέσματα.
Από την άλλη πλευρά οι Podemos του Pablo Iglesias είδαν τα ποσοστά τους να συρρικνώνονται, καθώς το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Pedro Sanchez κατάφερε να απορροφήσει ένα σημαντικό ποσοστό των ψηφοφόρων του αριστερού κινήματος.
Το αριστερό αφήγημα το οποίο εκφράστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Podemos το 2015 και ξεκίνησε από τις πλατείες των Αγανακτισμένων, έχει χάσει τη δυναμική του.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα «πανηγύρισε» για τη  νίκη του Sanchez στην Ισπανία, παρά το γεγονός ότι ανήκε στην ευρωομάδα της Αριστεράς και όχι των Σοσιαλιστών.
Στην περίπτωση Λαϊκού Κόμματος (PP) και Podemos παρατηρείται το εξής φαινόμενο.
Η μεγάλη συντηρητική παράταξη της Ισπανίας αιμορραγεί προς ένα μικρότερο κόμμα το οποίο τοποθετείται στην άκρα δεξιά, ενώ οι Podemos αιμορραγούν προς ένα μεγαλύτερο παραδοσιακό κόμμα, εν προκειμένω το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ισπανίας (PSOE).
Ενδεχομένως η τάση αυτή να αποτελεί προβολή στο μέλλον για τις νέες ισορροπίες που διαμορφώνονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αλλάζουν οι πολιτικές ισορροπίες - Το φλερτ Τσίπρα με τους Σοσιαλιστές

Στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου 2019, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα αναμένεται να παραμείνει η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο.
Ωστόσο δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η δυναμική των εθνικιστικών και ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων.
Η ενίσχυση των αντιευρωπαϊκών δυνάμεων θα αλλάξει άρδην τον χάρτη και τις ισορροπίες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.  
Την ώρα λοιπόν που η παραδοσιακή δεξιά χάνει δυνάμεις προς την ακροδεξιά, η αριστερά δεν κερδίζει, αντιθέτως χάνει συνεχώς έδαφος.
Ως εκ τούτου, η ενίσχυση της παραδοσιακής κεντροαριστεράς αλλά και των φιλελεύθερων κομμάτων (όπως οι Ciudadanos στην Ισπανία) θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, εφόσον η αριστερά έχασε το momentum και δεν κατάφερε να δώσει πειστικές απαντήσεις στους Ευρωπαίους ψηφοφόρους.
Το αντίπαλον δέος στις εθνικιστικές και δεξιές/ακροδεξιές δυνάμεις θα είναι ένα προοδευτικό μέτωπο, στο οποίο θα ηγεμονεύουν τα σοσιαλιστικά αι όχι τα αριστερά κόμματα.
Την τάση αυτή αντιλαμβάνεται και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος φλερτάρει έντονα με τους σοσιαλιστές, καθώς αντιλαμβάνεται ότι η ευρωπαϊκή αριστερά δεν έχει δυναμική να αλλάξει τις πολιτικές ισορροπίες επί τους παρόντο
Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι το φλερτ Τσίπρα με τους Σοσιαλιστές, το οποίο φαίνεται να έχει και ανταπόκριση, προκαλεί έντονο εκνευρισμό στο Κίνημα Αλλαγής, που ανήκε στην ευρωπαϊκή οικογένεια των σοσιαλιστών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης