Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Στις δημοπρασίες οι αγοραστές άλλαξαν το πρόσημο

tags :
Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Στις δημοπρασίες οι αγοραστές άλλαξαν το πρόσημο
ΑΓΟΡΑ: Δεν ήταν άσχημη η συνεδρίαση. Πιέστηκε ξανά η ΔΕΗ αλλά δεν αποτελεί έκπληξη. Όποιος είδε την αντίδραση της Μ.Πέμπτης, κατάλαβε πως δεν είχε δύναμη η μετοχή. Μετά από ένα -28% να ενισχυθεί με το ζόρι σχεδόν 3% δεν είναι και ό,τι καλύτερο.

Σήμερα πιέστηκαν και οι μετοχές των AlphaBank και Εθνική Τράπεζα, ενώ η Eurobank έδειξε και πάλι δύναμη και η Πειραιώς έκανε το γνωστό μάζεμα προς το τέλος. Πλάτη έβαλε ο ΟΠΑΠ, η MotorOil, η Μυτιληναίος και ο ΟΤΕ.

ΑΓΟΡΑ (ΙΙ): Στο κλείσιμο βέβαια έγιναν τα γνωστά μαστιγώματα. Μπήκε μεγάλη εντολή αγοράς στην Εθνική και από τα 1,90 ευρώ που ήταν η τελευταία πράξη έκλεισε στα 1,9540 ευρώ με οριακές δηλαδή απώλειες. Έκανε και πακέτο 2,5 εκατ. τεμαχίων στο κλείσιμο στα 1,95 ευρώ.

Τραβήχτηκε και η Coca Cola και έκλεισε με οριακή άνοδο με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης να γυρίσει σε οριακά κέρδη. Από την άλλη πιέστηκαν τα ΕΛΠΕ στο κλείσιμο και έκλεισαν σε χαμηλό ημέρας.

FOURLIS: Άνοιξε με σημαντική υποχώρηση και έγραψε χαμηλό ημέρας στα 5,12 ευρώ. Όμως κατάφερε να γυρίζει και πριν τις δημοπρασίες να έχει άνοδο άνω του 3%. Τελικά έκλεισε στα 5,40 ευρώ με άνοδο 1,89%.

ΟΛΠ: Αποκτά μία καλή απόσταση από τα 20 ευρώ. Πολύ καλός και σήμερα στο ταμπλό έκλεισε με άνοδο 3,50% και τιμή 20,70 ευρώ που ήταν και υψηλό ημέρας.

ΔΕΗ: Με χαμηλό ημέρας στα 1,2230 ευρώ έκλεισε στα 1,26 ευρώ. Οι απώλειες στο 5,41% και ο όγκος και πάλι υψηλός στα 861 χιλ. τεμάχια. Η αποτίμηση στα 292 εκατ. ευρώ.

ΕΚΠΟΙΗΣΕΙΣ: Υπάρχουν ακόμα κομμάτια που βγαίνουν λόγω απουσίας χειριστή και έχουμε την εντύπωση πως κάποιοι τα θέλουν χαμηλά. Εκείνες τις μετοχές που κοιτάζουμε δεν υπάρχουν και πολλοί που ασχολούνται.

Στην Ολυμπιακή Τεχνική για παράδειγμα θεωρούμε πως κάποιοι θέλουν να πάρουν χαμηλά τα περίπου 60 χιλ. τεμάχια που πωλούνται εδώ και κάποιες μέρες. Έτσι σήμερα γινόταν μάζεμα κάτω από τα 2,50 ευρώ και η μετοχή έκλεισε στα 2,45 ευρώ με απώλειες 6,49% και τα κομμάτια να περιμένουν.

ΙΝΤΡΑΛΟΤ: Η πτώση της δεν αποτελεί είδηση. Στο -5% και στα 0,4180 ευρώ με όγκο 538 χιλ. τεμάχια. Η αποτίμηση στα 65,6 εκατ. ευρώ.

ΚΑΡΑΤΖΗ: Η Εταιρεία στο τέλος της χρήσης προχώρησε σε συμφωνία εξαγοράς της εταιρείας «Αιολική Πνοή Αποσκιάς Μονοπρόσωπη ΕΠΕ» η οποία κατέχει άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 9 MW από αιολικό σταθμό.

Επίσης προχώρησε σε αναδιάρθρωση των διαδικασιών αποθήκευσης και συσκευασίας προχωρώντας τον Νοέμβριο του 2018 στην αγορά κτιριακών υποδομών στη ΒΙΠΕ Ηρακλείου συνολικής έκτασης 5.000 τ.μ. σε οικόπεδο 10.000 τ.μ., προκειμένου να ανταπεξέλθει στην αυξημένη ζήτηση των βιομηχανικών της προϊόντων.

Η αξία κτήσης των παγίων του ομίλου ανέρχεται σε 205,7 εκατ. ευρώ έναντι 182,7 εκατ. ευρώ το 2017. Πραγματοποιήθηκαν επενδύσεις ύψους 25 εκατ. ευρώ περίπου που αφορούν κυρίως τη νέα ξενοδοχειακή μονάδα Nana Princess ενώ οι αποσβέσεις παρέμειναν περίπου στα ίδια επίπεδα με την συγκρίσιμη περίοδο.

Στο ταμπλό έχει αποτίμηση 111 εκατ. ευρώ. Ο καθαρός δανεισμός είναι μόλις στα 17,8 εκατ. ευρώ και τα ίδια κεφάλαια στα 133 εκατ. ευρώ. Με επενδύσεις 25 εκατ. ευρώ μόνο το 2018 έχει καθαρό δανεισμό τόσο χαμηλό. Έρχονται βέβαια και άλλες επενδύσεις.

Τα αποτελέσματα δεν ήταν και τόσο καλά, αλλά μην ξεχνάμε πως το 2017 είχε και έκτακτα άρα η σύγκριση δεν είναι χρήσιμη. Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 7,5 εκατ. ευρώ. Θα θέλαμε καλύτερες ταμειακές ροές, αλλά σημειώνουμε τη χαμηλή μόχλευση και το γεγονός ότι τα περιουσιακά στοιχεία όπως τα δύο ξενοδοχεία έχουν υψηλή αξία.

CENTRIC: Στα 0,22 ευρώ με άνοδο 6,80% και όγκο 60 χιλ. τεμάχια. Λογική η κίνηση αφού το ταμείο αυξάνεται από τις εισπράξεις των δραστηριοτήτων που διεκόπησαν.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης