Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

AVAX: Έτος ανοβρίας το 2018 για τον κατασκευαστικό κλάδο - Έμφαση σε ενέργεια και παραχωρήσεις

tags :
AVAX: Έτος ανοβρίας το 2018 για τον κατασκευαστικό κλάδο - Έμφαση σε ενέργεια και παραχωρήσεις
AVAX: Έτος ανοβρίας το 2018 για τον κατασκευαστικό κλάδο - Έμφαση σε ενέργεια και παραχωρήσεις
Ελάχιστες δημοπρατήσεις έργων καταγράφησαν μέσα στο 2018, γεγονός που είχε αποτέλεσμα την επιβάρυνση των οικονομικών μεγεθών του Ομίλου AVAX, o οποίος εστιάζει στην ανάληψη νέων μεγάλων έργων, στις παραχωρήσεις αλλά και στην ενέργεια.
Ειδικότερα τα αποτελέσματα του Ομίλου το 2018 επιβαρύνθηκαν με έκτακτες και μη οργανικές χρεώσεις λόγω διαγραφής επισφαλών απαιτήσεων και άλλων προβλέψεων ύψους 16,7 εκ, ενώ το 2017 η αντίστοιχηεπιβάρυνση για διαγραφές είχε ανέλθει σε 4,6 εκ, πλέον ποσού €0,1 εκ για απομειώσεις συμμετοχών του Ομίλου.
Κατόπιν της λογιστικοποίησης των παραπάνω έκτακτων επιβαρύνσεων για το 2018, το συνολικό αποτέλεσμα του Ομίλου για το έτος ήταν ζημιογόνο, σε μεγαλύτερο βαθμό από το προηγούμενο έτος.
Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών υποχώρησε κατά 13,5% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκε στα 582,5 εκ το 2018 έναντι των 673,1 εκ του 2017, με το μεγαλύτερο μέρος της πτώσης της δραστηριότητας να παρατηρείται στο β’ εξάμηνο του έτους.
Το μεικτό κέρδος των ενοποιημένων αποτελεσμάτων μειώθηκε στα 31,8 εκ το 2018 έναντι 36,8 εκ το 2017, με το σχετικό περιθώριο κέρδους να παραμένει για άλλη μία χρονιά ουσιαστικά αμετάβλητο στο 5,5%.
Η υποχώρηση στη μεικτή κερδοφορία οφείλεται αποκλειστικά στη μειωμένη δραστηριότητα σε επίπεδο εσόδων Ομίλου.
Το αποτέλεσμα πρό φόρων του Ομίλου το 2018 ήταν ζημία ύψους 10,2 εκ έναντι ζημίας 2,4 εκ το 2017, επιβαρυμένα με απομειώσεις στοιχείων ενεργητικού συνολικού ύψους 16,7 εκ το 2018, έναντι
απομειώσεων ύψους 4,7 εκ το 2017. Το καθαρό αποτέλεσμα μετά φόρων ήταν ζημιογόνο κατά 26,3 εκ για το έτος, έναντι ζημίας 10,6 εκ το 2017.
Το καθαρό αποτέλεσμα για τους μετόχους του Ομίλου, δηλαδή μετά από φόρους & τα δικαιώματα μειοψηφίας των μη ελεγχουσών συμμετοχών, κινήθηκε ανάλογα, παρουσιάζοντας ζημία ύψους 25,8 εκ το 2018 έναντι ζημίας 10,3 εκ το 2017.
Το αποτέλεσμα EBITDA, δηλαδή πρό φόρων, χρηματοοικονομικών εξόδων και αποσβέσεων, στο σύνολο των δραστηριοτήτων του Ομίλου, εμφάνισε κέρδος ύψους 49,9 εκ το 2018, παραμένοντας ουσιαστικά αμετάβλητο έναντι των προηγούμενων δύο χρήσεων παρά τη μείωση του κύκλου εργασιών.
Το καθαρό χρηματοοικονομικό κόστος ανήλθε σε 33,0 εκ το 2018, παρουσιάζοντας μείωση έναντι του 2017 όταν είχε ανέλθει σε 37,4 εκ, παρά την ελαφρά άνοδο του επιπέδου του δανεισμού του Ομίλου κατά τη διάρκεια του 2018. Ειδικότερα, ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου αυξήθηκε από 519,6 εκ στα τέλη του 2017 σε 526,4 εκ στα μέσα του 2018, για να καταλήξει στα 529,7 εκ στο τέλος του έτους.
Η διοίκηση δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην προσεκτική διαχείριση του ταμειακού προγραμματισμού, ταυτόχρονα όμως πραγματοποιούνται συνεχώς επενδύσεις κυρίως σε έργα παραχώρησης, ενώ απαιτούνται και σημαντικά κεφάλαια κίνησης για την έναρξη νέων έργων.
Η μικρή αύξηση του δανεισμού του Ομίλου κατά το 2018 δεν αναμένεται να ανατρέψει τη γενικότερη πορεία συγκράτησης του δανεισμού του Ομίλου, καθώς έχει ξεκινήσει η εισροή μερισμάτων από τις εταιρίες παραχώρησης στις οποίες συμμετέχει, με αιχμή
την Αττική Οδό

Δραστηριότητα ανά κλάδο

Κλάδος Κατασκευών

Ο κλάδος των κατασκευών παρουσίασε μειωμένη δραστηριότητα το 2018 σε σχέση με το 2017, καθώς έχει ολοκληρωθεί μία σειρά μεγάλων ιδιωτικών και δημόσιων έργων ενεργειακής υποδομής και μεταφορών στην εγχώρια αγορά, χωρίς να αναπληρωθούν από νεώτερα έργα ανάλογου μεγέθους.
Στο εξωτερικό καταγράφηκε χαμηλότερος ρυθμός εκτέλεσης, μειώνοντας τη συμμετοχή του διεθνούς σκέλους των κατασκευών στο μείγμα εσόδων του Ομίλου στο 35,2% το 2018, έναντι ποσοστού 39,3% το 2017.

Ενεργειακά (Σταθμοί Ενέργειας & LNG)

Τα κυριότερα ενεργειακά έργα του Ομίλου σε εξέλιξη είναι η μελέτη & κατασκευή σταθμού ενέργειας ισχύος 1.500MW στο Ιράκ, η αναβάθμιση των λιμενικών εγκαταστάσεων του τερματικού σταθμού
φορτοεκφόρτωσης πετρελαιοειδών στο Umm Qasr του Ιράκ, και η μελέτη & κατασκευή συστήματος αποθείωσης καυσαερίων στη λιγνιτική μονάδα V ισχύος 375ΜWe του σταθμού παραγωγής ενέργειας του Αγίου ∆ημητρίου στην Κοζάνη.
Ο Όμιλος ευελπιστεί ότι η εμπειρία από τα εκτελούμενα έργα, αλλά και όσα ολοκληρώθηκαν πρόσφατα όπως ο αγωγός φυσικού αερίου ΤΑΡ στη Βόρεια Ελλάδα, ο τερματικός σταθμός
LNG στη Μάλτα και η 3η δεξαμενή LNG στη Ρεβυθούσα, θα βοηθήσει στην διεκδίκηση και άλλων ανάλογων έργων, κυρίως στο εξωτερικό όπου η ζήτηση για μελέτη & κατασκευή από εξειδικευμένους κατασκευαστές είναι πολύ υψηλή.
Στον τομέα της Παραγωγής Ενέργειας, η Volterra διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) περίπου 338MW (11 έργα), τα οποία βρίσκονται σε διάφορα στάδια:
• Σε λειτουργία
• Έτοιμα προς κατασκευή ή υπό κατασκευή
• Έτοιμα για συμμετοχή στις ανταγωνιστικές διαδικασίες
• Σε ανάπτυξη
Όλα τα έργα αναπτύσσονται εσωτερικά από μηδενική βάση (green-field) από την εταιρεία και σε συνεργασία με εξωτερικούς συμβούλους, ενώ είναι στην πλειοψηφία τους Αιολικά Πάρκα.
Εντός του 2018 ολοκληρώθηκε η κατασκευή Αιολικού Πάρκου συνολικής ισχύος 16MW πλήρως αδειοδοτημένου στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας στην θέση Κουρομάνδρι- Ριγανόλακκα.
Το Σεπτέμβριο του 2018, το αιολικό πάρκο μπήκε σε δοκιμαστική λειτουργία και ξεκίνησε η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και η έγχυσή της στο Σύστημα.
Επιπλέον, Αιολικό Πάρκο ισχύος 54MW, πλήρως αδειοδοτημένο (Άδεια Εγκατάστασης, Σύμβαση Σύνδεσης, Σύμβαση Πώλησης Ηλεκτρικής Ενέργειας), βρίσκεται σε διαδικασία ολοκλήρωσης της χρηματοδότησης με στόχο να ξεκινήσει η κατασκευή του το Γ’ τρίμηνο του 2019.
Σε τελικό στάδιο ανάπτυξης βρίσκονται επίσης 2 Αιολικά Πάρκα συνολικής ισχύος 40MW, καθώς και 1 Φωτοβολταϊκό Πάρκο ισχύος 2,7MW τα οποία θα μπορούν να συμμετέχουν στην ανταγωνιστική διαδικασία που αναμένεται να πραγματοποιηθεί από τη ΡΑΕ μέσα στο 2019.
Στα πλαίσια κοινής υλοποίησης/κατασκευής έργων μεγάλης κλίμακας, η εταιρεία προχώρησε σε σύμπραξη με τη ∆ΕΗ (μέσω της ∆ΕΗ-ΑΝ) για την από κοινού ανάπτυξη και εκμετάλλευση των αιολικών πάρκων στην Αιτωλοακαρνανία και τη Βοιωτία συνολικής ισχύος 69,7 MW, με εξαγορά ποσοστού μετοχών (45% ∆ΕΗ ΑΝ και 55% VOLTERRA) των δυο εταιρειών (SPV) της VOLTERRA που έχουν στην κατοχή τους αντίστοιχα τα έργα.
Στον τομέα της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στην λιανική αγορά με την ιδιότητα του παρόχου ηλεκτρισμού, η εταιρεία αυξάνει συνεχώς τα μεγέθη της και διευρύνει την πελατειακή της βάση.
Στο χαρτοφυλάκιο των πελατών περιλαμβάνονται βιομηχανίες, καταστήματα, μεγάλα ξενοδοχεία, βιοτεχνίες, κτιριακές εγκαταστάσεις, καθώς και κατοικίες. Στοχεύοντας στην αύξηση του μεριδίου αγοράς με έμφαση στην επέκταση στη Χαμηλή και στη Μέση Τάση, η εταιρεία προγραμματίζει και υλοποιεί μια σειρά ενεργειών προς αυτή την κατεύθυνση.
Ειδικότερα το 2018 η εταιρεία έθεσε τις εξής προτεραιότητες:

1. Την διεύρυνση της πελατειακής βάσης της εταιρείας με έμφαση στην επέκταση των Οικιακών Παροχών
2. Την επέκταση του ∆ικτύου Συνεργατών της, με σκοπό την παρουσία στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα όλης της χώρας
3. Την έναρξη λειτουργίας 6 καταστημάτων σε ισάριθμες επαρχιακές πόλεις (Ιωάννινα, Λάρισα, Βόλος, Τρίκαλα, Σέρρες, Πάτρα) μέσω franchise και τη λειτουργία γραφείων στη Θεσσαλονίκη, με σκοπό τη μεγαλύτερη διείσδυση στην τοπική αγορά.
4. Την έναρξη λειτουργίας του Τμήματος Προμήθειας Φυσικού Αερίου με σκοπό την δραστηριοποίηση στην αγορά λιανικής, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία απελευθέρωσης από το 2018.

Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της, η Volterra συμμετείχε επιτυχώς σε όλες τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ που έχουν πραγματοποιηθεί έως και σήμερα (πώληση ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας που προέρχεται από λιγνιτικές μονάδες της ∆ΕΗ σε ιδιώτες προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας) προκειμένου να καλύψει τη ζήτηση των πελατών της και να βελτιώσει το κόστος προμήθειας.
Στην Χονδρική αγορά, που αφορά το διασυνοριακό εμπόριο, η Volterra συνάπτει μακροχρόνια και βραχυπρόθεσμα συμβόλαια με αντικείμενο την Εισαγωγή ή Εξαγωγή Ενέργειας.
Ειδικότερα, οι εμπορικές της δραστηριότητες αφορούν ετήσια, μηνιαία, αλλά και ημερήσια συμβόλαια διακίνησης ενέργειας στις διασυνδέσεις με Ιταλία, Βουλγαρία και FYROM.
Στόχος της εταιρείας είναι η διεύρυνση των συνεργασιών της με καινούργιες εταιρείες αυξάνοντας συνεχώς τον όγκο διακινούμενης ενέργειας.
Παράλληλα, ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την εγγραφή της εταιρείας στο Ευρωπαικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (EEX), όπου διαπραγματεύονται χρηματιστηριακά προιόντα ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.
Η αναπτυξιακή πορεία της εταιρείας τόσο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας όσο και στην προμήθεια και εμπορία της, αντανακλάται στην αύξηση των μεγεθών της.
Για την υποστήριξη των αυξανόμενων δραστηριοτήτων, η διοίκηση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση των υποδομών και λειτουργιών της εταιρείας, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε εξελιγμένα πληροφοριακά συστήματα, με βασικό γνώμονα την αύξηση της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας της.

Ακίνητα

Η δραστηριότητα της ανάπτυξης ακινήτων του Ομίλου προωθείται μέσω της θυγατρικής J&P Development AE.
Τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης στην αγορά ακινήτων η Εταιρεία δεν έχει προχωρήσει στην ανάπτυξη νέων ακινήτων, και εστιάζει στην προώθηση των διαδικασιών αδειοδότησης δόμησης για
ορισμένες ιδιόκτητες εκτάσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, και την περιστασιακή πώληση κάποιων από τις διαθέσιμες κατοικίες που είχαν αναπτυχθεί τα προηγούμενα έτη.
Με δεδομένο ότι δεν αναμένεται σημαντική μεταβολή των οικονομικών συνθηκών στη χώρα μας το επόμενο διάστημα, η εγχώρια αγορά ακινήτων και κατ’ επέκταση η J&P Development δεν προβλέπεται να ανακάμψει και να παρουσιάσει ουσιαστική βελτίωση των αποτελεσμάτων της στο άμεσο μέλλον.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης