Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Σωτήρας ή πρόβλημα; - Στα χαρτιά παραμένει το όραμα του Macron

CNBC: Σωτήρας ή πρόβλημα; - Στα χαρτιά παραμένει το όραμα του Macron
Τον Μάιο του 2017 ο Emmanuel Macron εκλέχθηκε πρόεδρος της Γαλλίας
Δύο χρόνια μετά την εκλογή στη γαλλική προεδρία και μην έχοντας καταφέρει να υλοποιήσει το όραμα του για τη μεταρρύθμιση της Ευρώπης, ο Emmanuel Macron, έχει απογοητεύσει πολλούς από τους Ευρωπαίους ομολόγους τους.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του CNBC, αφού εκλέχθηκε τον Μάιο του 2017, ο Macron θεωρήθηκε η επόμενη ηγετική φυσιογνωμία στην Ευρώπη «απειλώντας» ακόμα και τον ρόλο της ίδιας της Angela Merkel.
Ωστόσο, έπειτα από δύο χρόνια δεν καταφέρει να υλοποιήσει τα σχέδια  του.
Δεν έχει μπορέσει να προωθήσει την πανευρωπαϊκή πλατφόρμα που ήθελε, επισημαίνει ο Shahin Vallee, ένας οικονομολόγος ο οποίος ήταν σύμβουλος του Macron την περίοδο που ήταν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.
«Έχει καταλήξει η ευρωπαϊκή πολιτική του να εξαρτάται πλήρως από τις διμερείς συμφωνίες με τη Γερμανία» δήλωσε ο Vallee, συμπληρώνοντας ότι η προσέγγιση του έχει μπλοκαριστεί από διαφορετικούς συνασπισμούς εντός της ΕΕ.
Για παράδειγμα, ο Macron παρουσίασε σχέδια για τη σύνταξη ενός κοινού προϋπολογισμού για την ευρωζώνη και φορολόγησης σε επίπεδο ΕΕ για τις εταιρείες τεχνολογίας.
Ωστόσο, οι προτάσεις του συρρικνώθηκαν για να λάβουν τη στήριξη της γερμανικής κυβέρνησης ενώ αντιστάθηκαν σε αυτές διάφορες κυβερνήσεις, μεταξύ των οποίων οι Ολλανδοί, οι Φιλανδοί και οι Ιρλανδοί.
Ο Eugen Teodorovici, υπουργός Οικονομικών της Ρουμανίας, εξέφρασε την απογοήτευσή του απέναντι σε αυτή τη γαλλο-γερμανική συμμαχία.
«Όλα τα δημοσιονομικά θέματα σε επίπεδο ΕΕ θα συζητηθούν πρώτα και κύρια σε αυτή τη μορφή, μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας, και τότε τι θα μείνει για εμάς;
Να συζητήσουμε κάτι που συμφωνήθηκε ήδη σε υψηλότερο επίπεδο μεταξύ των ισχυρότερων κρατών μελών;
Είναι απλά κάτι που πρέπει να συζητηθεί και στη συνέχεια πρέπει να ενημερωθούμε;», δήλωσε ο Teodorovici στο CNBC στις αρχές Απριλίου.

Το Brexit

Ακόμα και στην περίπτωση του Brexit, ο Macron δεν βρήκε τη στήριξη που ανέμενε.
Δεδομένου του αδιεξόδου στο Λονδίνο σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να εγκαταλείψει την ΕΕ, η πρωθυπουργός Theresa May ζήτησε από τους ομολόγους της περισσότερο χρόνο.
Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες τάχθηκαν υπέρ μιας μεγάλης καθυστέρησης, περίπου ενός έτους, για να αποφευχθούν επαναλαμβανόμενες συναντήσεις σχετικά με το Brexit.
Ωστόσο, ο Macron πίεσε για μια μικρότερη παράταση.
Τελικά, συμφωνήθηκε το Brexit να καθυστερήσει για έξι μήνες, μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.
Σε αυτές τις συζητήσεις, ο Γάλλος πρόεδρος φέρεται να επιθυμούσε το Ηνωμένο Βασίλειο να μην εκπροσωπείται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ.
«Το πρόβλημα είναι ότι τα πράγματα που ζητάει παραβιάζουν τη συνθήκη», δήλωσε αξιωματούχος των Βρυξελλών.
Επίσης πρόσφατα, η Γαλλία ήταν η μόνη χώρα στην ΕΕ που δήλωσε όχι στην έναρξη εμπορικών συνομιλιών με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Macron είναι της γνώμης ότι η ΕΕ δεν θα πρέπει να εργαστεί για μια εμπορική συμφωνία, τη στιγμή που ο Donald Trump αποχώρησε από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.
Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι ο Macron δεν είναι πραγματικά αποκομμένος από τους άλλους και η αλλαγή της ΕΕ θα είναι ένα μακρύ και δύσκολο έργο για όλους.
«Δεν νομίζω ότι απομονώθηκε καθόλου.
Προστατεύει μια άποψη που δεν συμμερίζονται ευρέως οι Ευρωπαίοι εταίροι, αλλά αυτό διαμορφώνει την ευρωπαϊκή ατζέντα» δήλωσε ο Jeremy Ghez, καθηγητής οικονομικών και διεθνών υποθέσεων στο H.E.C. Paris business school.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης