Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το πραγματικό πρόσωπο των funds θα αποκαλυφθεί όταν έρθει η ώρα να διαχειριστούν NPEs με εξασφαλίσεις

tags :
Το πραγματικό πρόσωπο των funds θα αποκαλυφθεί όταν έρθει η ώρα να διαχειριστούν NPEs με εξασφαλίσεις
Το πραγματικό πρόσωπο των funds θα αποκαλυφθεί όταν έρθει η ώρα να διαχειριστούν δάνεια με εξασφαλίσεις
Γενναίο «κούρεμα» ακόμη και τη διαγραφή του χρέους προτείνουν τα fund στους δανειολήπτες που τα δάνεια τους έχουν περάσει στη δική τους διαχείριση από τις συστημικές τράπεζες.
Βέβαια τα fund δείχνουν τον καλύτερό τους... εαυτό για  τα δάνεια που δεν έχουν εξασφαλίσεις δηλαδή δεν υπάρχουν υποθήκες ακινήτων ή ο δανειολήπτης δεν διαθέτει περιουσιακά στοιχεία ενώ ακόμη είναι άγνωστη η στάση τους για  δάνεια με υποθήκες ακινήτων.
Τα Fund πριν φτάσουν στο κούρεμα του δανείου ακλουθούν αρχικά διαφορετικές τακτικές.
Οι οικονομικές τους απαιτήσεις αρχίζουν με την αποπληρωμή του δανείου σχεδόν στο σύνολό του, και η αρχική  έκπτωση φτάνει μόλις το 10% της οφειλής.
Η συμπεριφορά των δανειοληπτών καθορίζει στη συνέχεια την τακτική των funds τα οποία πολύ γρήγορα προσαρμόζονται  στις νέες συνθήκες.
Μετά από ένα διάστημα 6 και 8 μηνών διαπιστώνοντας ότι δεν υπάρχει ανταπόκριση από την πλευρά του δανειολήπτη, οι προτάσεις αλλάζουν άρδην και αφήνουν τον οφειλέτη να αναλάβει πρωτοβουλία ζητώντας να μάθουν την πραγματική οικονομική του κατάσταση.
Όταν ο δανειολήπτης μπορεί να αποδείξει ότι το κούρεμα στα επίπεδα του 70% και 90% δεν είναι εφικτό να αποπληρωθεί το χρέος του, τότε τα fund είναι πρόθυμα  ακόμη και με ένα ευρώ να κλείσουν τον φάκελο .
Προς το παρόν τα funds  αποφεύγουν την έκδοση διαταγής πληρωμής διότι υπάρχει κόστος  για τον εκδότη ενώ το αποτέλεσμα είναι αβέβαιο διότι ο δανειολήπτης δεν έχει ακίνητο.
Επίσης ο εκδότης δεν μπορεί να κάνει κατάσχεση μισθού καθώς απαγορεύεται από τον ΚΠΔ , ο οποίος να σημειωθεί προβλέπει την κατάσχεσή του όταν υπάρχουν χρέη προς το κράτος ή έχει εκδοθεί δικαστική απόφαση για την καταβολή διατροφής όταν ο δανειολήπτης είναι διαζευγμένος.
Το δύσκολο βέβαια για τα Fund είναι να βρεθούν οι δανειολήπτες, που έχουν οφειλές από πιστωτικές κάρτες και μικρά καταναλωτικά δάνεια και συνήθως είναι άφαντοι.
Για τον εντοπισμό τους συνεργάζονται με εισπρακτικές εταιρείες –κυρίως με δικηγορικά γραφεία- για να τους βρουν και να έρθουν σε συμφωνία μαζί τους.
Να σημειωθεί ότι από το τελευταίο τρίμηνο του 2017 και μέχρι το τέλος του 2018 οι τέσσερις συστημικές τράπεζες είχαν προχωρήσει στην πώληση «κόκκινων» δανείων ύψους 8,4 δις ευρώ, τα οποία ήταν καταναλωτικά και μικρά επιχειρηματικά χωρίς εξασφαλίσεις ενω  είχαν πουληθεί και πακέτα δανείων ύψους 2,5 δις, τα οποία είχαν εξασφαλίσεις.
Συνολικά τα Funds έχουν στην κατοχή τους δάνεια ονομαστικής αξίας 20 δισ ευρώ χωρίς εξασφαλίσεις.
Πάντως το πραγματικό πρόσωπο των διαχειριστών των κόκκινων δανείων θα φανεί όταν αρχίσει η διαχείριση των δανείων με εξασφαλίσεις.
Όπως λένε στελέχη εταιρειών τα δάνεια με εξασφαλίσεις θα αντιμετωπιστούν  με βάση τις οικονομικές ανάγκες των δανειοληπτών καθώς τη ζημιά την έχει αναλάβει η συστημική τράπεζα που στη συνέχεια πούλησε το δάνειο στις εταιρείες.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης