Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

«Διώχνουν σκελετούς» από τους ισολογισμούς οι εισηγμένες - Ποιες προχώρησαν σε μεγάλες απομειώσεις

tags :
«Διώχνουν σκελετούς» από τους ισολογισμούς οι εισηγμένες - Ποιες προχώρησαν σε μεγάλες απομειώσεις
Σε μεγάλες απομειώσεις προχώρησαν εκτός από τη ΔΕΗ, η Forthnet, η Τεχνική Ολυμπιακή και η Inform Lykos
Η αλλαγή συγκεκριμένων άρθρων των διεθνών προτύπων, οι πιέσεις των ορκωτών, αλλά και αποφάσεις των ίδιων των διοικήσεων για απομειώσεις απαιτήσεων, αποτιμήσεων κ.α. αλλάζουν την εικόνα αρκετών ισολογισμών.
Συγκεκριμένοι ισολογισμοί φαίνεται πως έχουν «διώξει σκελετούς» και έχουν διαγράψει απαιτήσεις που προφανώς δεν είχαν πιθανότητες είσπραξης, μηχανημάτων που δεν είναι πλέον σε λειτουργία και διάφορων παγίων μεταξύ άλλων.
Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες του Bankingnews κάποιοι ορκωτοί ήθελαν να γίνουν σημαντικές απομειώσεις ακόμα και σε απαιτήσεις όπου οι διοικήσεις θεωρούσαν ότι θα τις εισπράξουν και έτσι μόλις εισπραχθούν θα βελτιώσουν με έκτακτα κέρδη την κερδοφορία της τρέχουσας ή της επόμενης χρήσης.
Πιο αναλυτικά η απομείωση που προκάλεσε αίσθηση και μεγάλη πτώση στην τιμή της μετοχής ήταν αυτή της ΔΕΗ.
Όπως αναφέρεται στον ισολογισμό σύμφωνα με το Ν.4533/2018 η Εταιρεία προκήρυξε εντός του 2018 διεθνή διαγωνισμό για την πώληση των θυγατρικών ΛΙΓΝΙΤΙΚΗ ΜΕΛΙΤΗΣ Α.Ε. και ΛΙΓΝΙΤΙΚΗ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ Α.Ε., ο οποίος εντός του 2019 κηρύχθηκε άγονος.
Στη συνέχεια βάσει του Ν.4602/2019 η Εταιρεία προσκάλεσε ενδιαφερόμενους επενδυτές να υποβάλλουν τις προτάσεις τους εκ νέου αναφορικά με τις προς πώληση δύο θυγατρικές. Στις 31 Δεκεμβρίου 2018, οι συμμετοχές στις ανωτέρω θυγατρικές εταιρείες στις εταιρικές χρηματοοικονομικές καταστάσεις ύψους 232 εκατ. ευρώ και τα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού των ενοποιούμενων ανωτέρω θυγατρικών στις ενοποιημένες χρηματοοικονομικές καταστάσεις ύψους 402 εκατ. ευρώ και 123 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα, κατατάχθηκαν ως στοιχεία διακρατούμενα προς πώληση, καθώς πληρούνται τα σχετικά κριτήρια που προβλέπονται από το ΔΠΧΑ 5, και αποτιμήθηκαν στη χαμηλότερη αξία μεταξύ της λογιστικής αξίας και της εύλογης αξίας (όπως προσδιορίστηκε από ανεξάρτητο εκτιμητή) απομειωμένης κατά τα κόστη της πώλησής τους.
Από την αποτίμηση των στοιχείων αυτών προέκυψε ζημία απομείωσης ύψους 236 εκατ. ευρώ και 246 εκατ. ευρώ στις εταιρικές και ενοποιημένες χρηματοοικονομικές καταστάσεις για τη χρήση που έληξε την 31 Δεκεμβρίου 2018, αντίστοιχα.
Στη Forthnet, στις απαιτήσεις από συνδεδεμένες εταιρείες την 31 Δεκεμβρίου 2018, περιλαμβάνεται απαίτηση ύψους 100,1 εκατ. ευρώ από τη θυγατρική Forthnet Media Α.Ε., έναντι της οποίας σχηματίστηκε εντός της χρήσης 2018 ισόποση πρόβλεψη απομείωσης.
Κατά την 31 Δεκεμβρίου 2018, η Εταιρεία, αξιολογώντας τις ενδείξεις απομείωσης που υπήρχαν αναφορικά με την απαίτηση της από τη θυγατρική εταιρεία Forthnet Media Α.Ε., θεώρησε ότι το ποσό της εν λόγω απαίτησης δεν είναι ανακτήσιμο και ως εκ τούτου προχώρησε σε πλήρη απομείωση της.  
Στην Τεχνική Ολυμπιακή από την αποτίμηση σε εύλογη αξία των Ιδιοχρησιμοπούμενων παγίων προέκυψε για τον Όμιλο ζημιά ποσού 54,61 εκατ. ευρώ που αναγνωρίστηκε στην κατάσταση λοιπών συνολικών εσόδων.
Από την αποτίμηση σε εύλογη αξία των συμμετοχών σε θυγατρικές προέκυψε για την Εταιρεία ζημιά ποσού 51,05 εκατ. ευρώ η οποία αναγνωρίστηκε στην κατάσταση λοιπών συνολικών εσόδων.
Επιπλέον η διοίκηση προχώρησε και σε μείωση της αποτίμησης του συγκροτήματος.
 Στην Inform Lykos, η διοίκηση του Ομίλου αποφάσισε την απομείωση μηχανημάτων που τέθηκαν οριστικά εκτός παραγωγικής λειτουργίας εντός του 2018, καθώς ολοκληρώθηκαν οι επενδύσεις του Ομίλου με την εγκατάσταση της τρίτης ψηφιακής μηχανής υψηλής ανάλυσης inkjet και την παραγγελία της τέταρτης εντός του 2018 στη Ρουμανία σε συνέχεια της προηγούμενης εγκατάστασης των δυο ψηφιακών μηχανών υψηλής ανάλυσης inkjet στην Ελλάδα.
Οι μηχανές παλαιότερης τεχνολογίας, που αποσύρθηκαν συνολικής λογιστικής αξίας 6,9 εκατ. ευρώ, απομειώθηκαν στις 31 Δεκεμβρίου 2018.
Η εν λόγω απομείωση αξίας 6,6 εκατ. ευρώ, επιβάρυνε ισόποσα τα αποτελέσματα της χρήσης και παρουσιάζεται στις μη επαναλαμβανόμενες δαπάνες αυτών των οικονομικών καταστάσεων.
Στη Centric η συνολική απομείωση κατά την 31.12.2018, σε επίπεδο εταιρικών οικονομικών καταστάσεων, ανέρχεται σε ποσό 14,12 εκατ. ευρώ και αναλύεται ως εξής:
-E.C.N. Management Ltd – ποσό 4,17 εκατ. ευρώ
-Zatrix Holdings Ltd - ποσό 9,9 εκατ. ευρώ
-Hipo Holdings Ltd - ποσό 49.150 ευρώ
Στη ΓΕΚΕ (President Hotel) έγινε εκτίμηση των ακινήτων στην εύλογη αξία αυτών από ανεξάρτητους εκτιμητές.
Από την εκτίμηση αυτή προέκυψε μείωση της αξίας των ακινήτων στην εύλογη αξία τους κατά το ποσό των 4 εκατ. ευρώ (μείωση υπεραξίας 3,19 εκατ. ευρώ, αναβαλλόμενος φόρος 1,3 εκατ. ευρώ) η οποία καταχωρήθηκε στα λοιπά συνολικά έσοδα της χρήσης 2018.
Στην ΕΛΤΡΑΚ τα αποτελέσματα της Εταιρίας έχουν επιπλέον επιβαρυνθεί από την επανεκτίμηση των γηπέδων και οικοπέδων της συνολικού ποσού 5,846 εκατ. ευρώ ενώ για το Όμιλο σε 5,951 εκατ. ευρώ.
Για τη μητρική υπάρχει απομείωση 1,5 εκατ. ευρώ λόγω ΕΛΤΡΕΚΚΑ.
Στη MIG έγνε επανεκτίμηση της εύλογης αξίας του χαρτοφυλακίου ακινήτων της RKB, αναθέτοντας την εργασία της εκτίμησης σε ανεξάρτητο οίκο εκτιμητών ακινήτων.
Από την επανεκτίμηση της εύλογης αξίας των εν λόγω επενδυτικών ακινήτων προέκυψε μείωση κατά ποσό 7,46 εκατ. ευρώ το οποίο και περιλαμβάνεται στο κονδύλι «Λοιπά έξοδα εκμετάλλευσης».
Στη Μύλοι Λούλη, ο Όμιλος προέβη σε έλεγχο για τυχόν απομείωση της υφιστάμενης υπεραξίας.
Το ανακτήσιμο ποσό της υπεραξίας που αφορά την εταιρεία KENFOOD ΑBΕE, ανέρχεται σε  1 εκατ. ευρώ και έχει προσδιορισθεί βάσει του υπολογισμού των καθαρών προεξοφλημένων ταμειακών χρηματοροών που αναμένεται να προκύψουν από τη δραστηριότητά της (αξία χρήσης/«value in use»).
Η προκύπτουσα ζημιά λόγω απομείωσης υπεραξίας ήταν ποσού 2,56 εκατ. ευρώ και καταχωρήθηκε στα αποτελέσματα της χρήσης του Ομίλου.
Τέλος στην Βαράγκης έγιναν οι εξής απομειώσεις: Απομείωση στα ιδιοχρησιμοποιούμενα ενσώματα πάγια στοιχεία κατά 6,13 εκατ. ευρώ, απομείωση αποθεμάτων κατά 714,2 χιλ. ευρώ και απομείωση απαιτήσεων κατά 394,8 χιλ. ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης