Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τα πραγματικά αίτια της κόντρας διοίκησης του ΟΤΕ - συνδικαλιστών και οι ταχύτητες εργαζομένων

tags :
Τα πραγματικά αίτια της κόντρας διοίκησης του ΟΤΕ - συνδικαλιστών και οι ταχύτητες εργαζομένων
Η αφορμή της εθελουσίας στον ΟΤΕ, η ταμπακέρα των θυγατρικών και διαφορετικές ταχύτητες στο προσωπικό
Η εθελουσία αποτέλεσε την αφορμή για να έλθει στην επιφάνεια η υποβόσκουσα αντιπαράθεση μεταξύ της διοίκησης του ΟΤΕ και των σωματείων με επίκεντρο την σχεδιαζόμενη δημιουργία θυγατρικών και τη μεταφορά προσωπικού σε αυτές.
Η ουσία είναι πάντως ότι ο ΟΤΕ έχει εδώ και χρόνια εργαζόμενους διαφορετικών ταχυτήτων τους «παλαιούς» και τους νέους όπου οι όροι εργασίας και οι αμοιβές διαφοροποιούνται θεαματικά.
Και τα συνδικαλιστικά σωματεία «βολεύτηκαν» τα προηγούμενα χρόνια με τη διαφύλαξη των κεκτημένων ενώ πλέον βλέπουν ότι έρχεται η ώρα όπου οι προνομιούχοι θα εξισωθούν με τους «πληβείους».
Και η διαδικασία περνά από τη δημιουργία θυγατρικών που θα μεταφερθούν οι τεχνικοί και οι υπάλληλοι πωλήσεων χωρίς να αποκλείεται ο τελικός στόχος του Οργανισμού είναι να περιοριστεί στις απολύτως αναγκαίες δραστηριότητες για τη λειτουργία του και να αγοράζει υπηρεσίες που κοστίζουν λιγότερο.
Οι συνδικαλιστές φοβούνται ότι οι θυγατρικές είναι το μεταβατικό στάδιο για την πώλησή τους αν και ουδείς μπορεί να αποκλείσει ότι είναι το μεταβατικό στάδιο ώστε οι εταιρίες αυτές να λειτουργήσουν αυτόνομα παρέχοντας υπηρεσίες και σε τρίτους.
Πέραν τούτου είναι σαφές ότι η διαδικασία εθελούσιας έδωσε έδαφος για αντιπαράθεση καθώς το ένα εκ των δύο προγραμμάτων που έτρεχαν παράλληλα  ουσιαστικά δεν έτρεξε καθόλου παρά το γεγονός ότι η διαδικασία υποβολής και αποδοχής των αιτήσεων από κατά πληροφορίες 550 περίπου εργαζόμενους είχε ολοκληρωθεί.
Η αιτιολογία ήταν ότι ο όμιλος δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που δημιουργούσε η εθελούσια  στο σύνολό της (εξαντλήθηκε κονδύλι 53 εκ ευρώ) και οι οποίες πράγματι ήταν υψηλές δεδομένου ότι οι αποζημιώσεις μαζί με το σύνολο των επιβαρύνσεων και αναλόγως της θέσης που κατείχαν οι υπάλληλοι ήταν κατά μέσο όρο 180.000 ευρώ.
Η συγκεκριμένη εθελούσια που δεν υλοποιήθηκε αφορούσε σε εργαζόμενους με περισσότερα από 10 χρόνια στον ΟTE και ηλικίας άνω των 40 ετών ενώ ξεκινούσε με μπόνους 38 ακαθάριστους μισθούς και μπορούσε να φτάσει μέχρι και τους 55 μισθούς.
Η διοίκηση του ΟΤΕ με την ακύρωση της εθελούσιας ενημέρωσε την ΟΜΕ –ΟΤΕ ότι εξετάζει νέο πρόγραμμα το 2020 για τους εργαζόμενους που μετείχαν στην εθελούσια και δεν ικανοποιήθηκαν τα αιτήματα που είχαν υποβάλλει. Συνδικαλιστικοί κύκλοι από την πλευρά τους αναφέρουν ότι η ακύρωση του προγράμματος εθελούσιας εξόδου δεν έγινε επειδή δεν υπήρχε δυνατότητα ικανοποίησης αλλά διότι εκδηλώθηκε αντίδραση από το βασικό μέτοχο τη Deutsche Telekom για το κονδύλι της δαπάνης που θα διαμορφωνόταν εφ όσον γίνονταν δεκτές όλες οι αιτήσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε επίπεδο σωματείων επικρατεί αναβρασμός και σε ανακοινώσεις τους καταγγέλλουν την πρακτική της διοίκησης του Οργανισμού ότι οδήγησε σημαντικό αριθμό εργαζόμενων στην υποβολή αιτήματος εθελούσιας εξόδου «μέσα από κλίμα απειλών, εκβιασμών και τρομοκρατίας».
Μάλιστα σε ανακοίνωσή της η ΟΜΕ-ΟΤΕ αναφέρει ότι «Προβληματιζόμαστε πολύ για το μέλλον μας, το μέλλον της εταιρείας όταν έχουμε τέτοια δείγματα γραφής από το ανώτατο management, τα οποία εμπλουτισμένα από την αλαζονική συμπεριφορά που τον τελευταίο καιρό επιδεικνύουν δημιουργούν το ιδανικό μείγμα για απρόβλεπτες καταστάσεις».
Από την άλλη πλευρά είναι σαφές ότι η όποια εθελούσια έξοδος γίνεται δεν υποχρεώνει τον εργοδότη να κάνει δεκτά τα αιτήματα που υποβάλλονται και είναι και στη διακριτική του ευχέρεια να μην ολοκληρώσει τη διαδικασία. Βεβαίως το ερώτημα είναι για ποιο λόγο διαμορφώθηκε ένα κλίμα εξόδου εργαζομένων ενώ ήταν σαφές ότι από την πορεία των αιτήσεων η διοίκηση του Οργανισμού θα μπορούσε να διαπιστώσει ότι οι εξελίξεις την έθεταν εκτός στόχων και βρισκόταν προ του κινδύνου να διαμορφωθεί μια κατάσταση στον όμιλο που δεν συμβάλλει στην ύπαρξη εργασιακής ηρεμίας.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης