Οικονομία

EWG: Δεν εξέφρασε αντιρρήσεις στο αίτημα για πρόωρη αποπληρωμή 3,7 δισ. στο ΔΝΤ έως τον Ιούλιο - Κρίσιμο το Eurogroup 16/5 για τις παροχές

tags :
EWG: Δεν εξέφρασε αντιρρήσεις στο αίτημα για πρόωρη αποπληρωμή 3,7 δισ. στο ΔΝΤ έως τον Ιούλιο - Κρίσιμο το Eurogroup 16/5 για τις παροχές
Γεμάτο... παροχές το «καλάθι» του Γιώργου Χουλιαράκη στο Euroworking Group
(upd) Παρουσιάστηκε από την ελληνική κυβέρνηση στον ESM και στο Euro Working Group η πρόταση που είχε αποσταλεί την προηγούμενη εβδομάδα για πρόωρη αποπληρωμή τμήματος των δανείων του ΔΝΤ, ανέφεραν πηγές του υπουργείου Οικονομικών.
Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, κανένα από τα κράτη - μέλη δεν εξέφρασε αντιρρήσεις, παρότι τους δόθηκε αυτή η δυνατότητα.
Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι θα αρχίσει η διαδικασία, όπως έγινε και με τις περιπτώσεις της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και της Κύπρου, ώστε να προσχωρήσει η αποπληρωμή.
Σημειώνεται ότι η πρόωρη αποπληρωμή αφορά σε περίπου 3,7 δισ. ευρώ, που είναι το «ακριβό» κομμάτι του συνολικού δανείου από το ΔΝΤ, καθώς έχει επιτόκιο 5,13% (είναι δάνεια που λήγουν το 2019 και το 2020).
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το χρονοδιάγραμμα προβλέπει την αποπληρωμή έως τις αρχές Ιουλίου 2019.
Από την κίνηση αυτή, το όφελος ανέρχεται σε περίπου 150 εκατ. ευρώ.
Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr. τo EWG συνεδριάζει σήμερα με διευρυμένη ατζέντα για την Ελλάδα, στην οποία περιλαμβάνονται το «πακέτο» με τις διπλές παροχές, τα προαπαιτούμενα της 3ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης και το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων για το 2019, με στόχο να προετοιμάσει την υπουργική σύνοδο της 16ης Μαΐου.
Την Ελλάδα εκπροσωπεί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος θα έχει την ευκαιρία να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις των Ευρωπαίων εταίρων για τα μέτρα φοροελάφρυνσης και αποκατάστασης των απωλειών που έχουν υποστεί συνταξιούχοι και δημόσιοι υπάλληλοι με την καταβολή μιας 13ης σύνταξης ή ενός 13ου μισθού, που έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός.
Είναι σαφές ότι το νέο «πακέτο» Τσίπρα θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων με τους επικεφαλής των θεσμών οι οποίοι, 6, 7 και 8 Μαΐου, θα βρίσκονται στην Αθήνα για την επίσημη εκκίνηση της 3ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, που θα ολοκληρωθεί με τη δημοσίευση της σχετικής έκθεσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις 5 Ιουνίου.
Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων, η κυβέρνηση έχει φέτος δυνατότητα για παροχές ακόμη και για 1,1 δισ. ευρώ (200 εκατ. ευρώ παραπάνω σε σχέση με αυτά που διένειμε το 2018), εφόσον πιστοποιηθεί από τους δανειστές η κατάκτηση της νέας πρόβλεψης για πλεόνασμα 4,1% το 2019 έναντι αρχικής εκτίμησης του προϋπολογισμού για 3,6%.
Η διαφορά της μισής ποσοστιαίας μονάδας μεταφράζεται σε 1,1 δισ. ευρώ δημοσιονομικό χώρο, που μπορεί να χρηματοδοτήσει μέρος του κόστους των νέων φοροελαφρύνσεων, το οποίο είναι αρκετά μεγάλο.
Στο σημερινό EWG θα βρεθεί «επί τάπητος» και το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων για το 2019.
Στο κείμενο που εστάλη στις Βρυξέλλες, η κυβέρνηση έχει αναθεωρήσει επί το δυσμενέστερο, στο 2,3% από 2,5%, την πρόβλεψη για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2019, ενώ γκρίζες οι προβλέψεις και για τα επόμενα χρόνια, με αποκορύφωμα το 2022, όπου ο πήχης για το ΑΕΠ χαμηλώνει στο 2%.
Σε κάθε περίπτωση, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας παραμένει υψηλότερος από το μέσο όρο της ευρωζώνης που αναπτύσσεται με μόλις 1,3%.
Αναφορές θα υπάρξουν και για το νέο Μεσοπρόθεσμο το οποίο προβλέπει πλεονάσματα πάνω από 6% για το 2023.
Στο νέο πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής η κυβέρνηση «ξεδιπλώνει» τη δημοσιονομική πολιτική της επόμενης τετραετίας ενημερώνοντας τους θεσμούς για τις νέες φορολογικές ελαφρύνσεις και τις παροχές που θα μοιρασθούν τα επόμενα χρόνια, αρχής γενομένης από φέτος.
Με το νέο Μεσοπρόθεσμο το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να καθησυχάσει τους θεσμούς για τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς κινδύνους όπως είναι τα ποσά των αναδρομικών που θα επιδικάσουν τα ελληνικά δικαστήρια σε συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλου.
Οι θεσμοί βλέπουν τις δικαστικές αποφάσεις για τις αναδρομικές διεκδικήσεις μισθών και συντάξεων ως τη δεύτερη μεγαλύτερη απειλή μετά την παροδική ύφεση λόγω που παραμονεύει η οποία μπορεί ακόμη να επιφέρει εφάπαξ επιβάρυνση 9,5 δισ. ευρώ για τον ελληνικό προϋπολογισμό και επιβαρύνσεις ύψους 0,75% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση με την καρατόμηση κονδυλίων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που κανονικά θα πήγαιναν για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Ο «λογαριασμός» με τα μέτρα ελάφρυνσης ξεπερνάει το 1 δισ. ευρώ

Το σύνολο των συνταξιούχων είναι περίπου 2,6 εκατομμύρια, άρα με ένα ποσό των 400 ευρώ ανά άτομο, το κόστος ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή είναι το εκτιμώμενο φετινό υπερπλεόνασμα.
Τις προθέσεις των ευρωπαίων εταίρων για το νέο «πακέτο» των παροχών της Αθήνας θα επιχειρήσει να βολιδοσκοπήσει στοΕuroworking Group ( EWG) την Πέμπτη 2 Μαίου 2019 ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης ενώ δεύτερο θέμα που θα μπει «επί τάπητος» θα είναι το Εθνικό Πρόγραμμα των Μεταρρυθμίσεων.
Στο κείμενο που εστάλη στις  Βρυξέλλες η κυβέρνηση έχει αναθεωρήσει επί το δυσμενέστερο, στο 2,3% από 2,5%, την πρόβλεψη για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2019 ενώ οι  εκτιμήσεις παραμένουν δυσοίωνες και για τα επόμενα χρόνια με αποκορύφωμα το 2022 όπου ο πήχης για το ΑΕΠ χαμηλώνει στο 2%.
Σε κάθε περίπτωση ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας παραμένει υψηλότερος από μέσο όρο της ευρωζώνης που αναπτύσσεται με μόλις 1,3%.
Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τα «θηριώδη» πρωτογενή πλεονάσματα ενισχύουν την επιχειρηματολογία της Ελλάδας για την αναγκαιότητα των φορολογικών ελαφρύνσεων χωρίς να αιφνιδιάζονται οι αγορές ότι «ξηλώνονται» βασικές μεταρρυθμίσεις του Μνημονίου.
Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων η κυβέρνηση έχει φέτος δυνατότητα για παροχές ακόμη και για 1,1 δισ. ευρώ (200 εκατ. ευρώ παραπάνω σε σχέση με αυτά που διένειμε το 2018)εφόσον πιστοποιηθεί από τους δανειστές η κατάκτηση της νέας πρόβλεψης για πλεόνασμα 4,1% έναντι αρχικής εκτίμησης του προϋπολογισμού για 3,6%.
Η διαφορά της μισής ποσοστιαίας μονάδας μεταφράζεται σε δημοσιονομικό χώρο που υπερβαίνει το 1,1 δισ. ευρώ και η κυβέρνηση ήδη έχει προαναγγείλει ανακοινώσεις εντός των ημερών τόσο για μόνιμου χαρακτήρα μέτρα όσο και για εφάπαξ, εδώ και τώρα.
Στο Euroworking Group, πιθανώς θα γίνει η πρώτη βολιδοσκόπηση των ευρωπαίων στο σχεδιασμό της κυβέρνησης για ελαφρύνσεις και αποκατάσταση μέρους των απωλειών που έχουν υποστεί οι συνταξιούχοι και οι δημόσιοι υπάλληλοι με την καταβολή μιας 13ης σύνταξης ή ενός 13ου μισθού.
Σε κάθε περίπτωση το νέο «πακέτο» Τσίπρα θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων με τους επικεφαλής των θεσμών από τη ερχόμενη Δευτέρα στο πλαίσιο της 3ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Πάντως το κόστος των ελαφρύνσεων είναι αρκετά μεγάλο:

-Διατήρηση αφορολογήτου: 1,920 δις ευρώ το 2021 και 2,058 δις ευρώ μετά από το 2021
-Μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από το 22% στο 20%: 877 εκατ. Ευρώ το 2020 και 997 εκατ. ευρώ μετά από το 2021.
-Αναμόρφωση της έκτακτης εισφοράς: 368 εκατ. Ευρώ το 2020 και 613 εκατ.ευρώ από το 2021 και μετά
-Περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ: 209 εκατ. ευρώ
-Μείωση του φόρου εισοδήματος για τις επιχειρήσεις: 150- 180 εκατ. ευρώ
-Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση: τουλάχιστον 180 εκατ. Ευρώ.
-Μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 23%: περί τα 500 εκατ. ευρώ.
-Μετατάξεις προϊόντων από ΦΠΑ 24% σε 13%: η αρχική πρόβλεψη το καλοκαίρι του 2015 όταν πέρασε το 3ο Μνημόνιο ήταν περίπου 2,3 δις σε ετήσια βάση αλλά λίγους μήνες αργότερα στον προϋπολογισμό του 2016 η απόδοση περιορίστηκε σε περίπου 1,3 δισ λόγω μείωσης κατανάλωσης .
-Εκτίμηση για 13η σύνταξη δεν μπορεί να γίνει με ασφάλεια.
Το σύνολο των συνταξιούχων είναι περίπου 2,6 εκατομμύρια, άρα με ένα ποσό των 400 ευρώ ανά άτομο, το κόστος ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή είναι το εκτιμώμενο φετινό υπερπλεόνασμα.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης