Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Στην Άβαξ θυγατρικές και έργα της JP Overseas

tags :
Στην Άβαξ θυγατρικές και έργα της JP Overseas
Στην Άβαξ θυγατρικές και έργα της JP Overseas
Μέρος από τα έργα της άλλοτε ομόσταυλης JP Overseas (JPO) αποκτά η Άβαξ ( πρώην JP Άβαξ) είτε υποκαθιστώντας την JPO, είτε αγοράζοντας θυγατρικές της εταιρείες, χωρίς προς το παρόν να έχουν γνωστοποιηθεί στο επενδυτικό κοινό τα τιμήματα και η εκτιμώμενη επίδραση στα οικονομικά μεγέθη.  
Όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις, η Άβαξ αγόρασε, τον περασμένο μήνα, την «PSM Suppliers Limited», με έδρα τα Channel Islands, από τον όμιλο JP Overseas, που βρίσκεται σε διαδικασία εκκαθάρισης από τον Οκτώβριο 2018.
Οι μετοχές της PSM μεταβιβάσθηκαν μαζί με το σύνολο των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, που σχετίζονται κυρίως με την συνέχιση δύο ξεχωριστών συμβάσεων για ένα ενεργειακό έργο στο κοίτασμα πετρελαίου Faregh της Λιβύης, με Πελάτη την WAHA Oil Company με έδρα τη Λιβύη.
Το έργο βρίσκεται σε τελικό στάδιο περάτωσης, με εκτιμώμενη ολοκλήρωση εντός του 2019, καθώς έχει απομείνει η φάση της δοκιμής και παράδοσης (testing & commissioning) του μηχανολογικού εξοπλισμού από την Siemens, υπεργολάβο της PSM.
Με την συναλλαγή αυτή, η Άβαξ προσβλέπει αφενός στην απόκτηση της εμπειρίας και ιστορικού έργων της PSM, προκειμένου να διεκδικεί με ακόμη καλύτερες προϋποθέσεις ανάλογα ενεργειακά έργα στις διεθνείς αγορές, αφετέρου στην είσπραξη σε σύντομο χρονικό διάστημα των παρακρατηθέντων ποσών για την εγγύηση καλής εκτέλεσης των δύο συμβάσεων του έργου, που είναι υψηλότερα του συμφωνηθέντος τιμήματος.
Με δεδομένο, πάντως, ότι η κατάσταση στην Λιβύη έχει ξαναγίνει έκρυθμη η εταιρεία οφείλει να ενημερώσει το επενδυτικό κοινό για το ποσό που δαπανήθηκε ή θα δαπανηθεί για την εν λόγω αγορά, την εκτιμώμενη επίδραση στα οικονομικά της μεγέθη και τους τυχόν κινδύνους.
Επίσης, η Άβαξ αγόρασε από την JP Overseas έναντι συμβολικού τιμήματος το σύνολο των μετοχών της J&P Energy ΑΕ, εταιρεία με έδρα την Ελλάδα, η οποία έχει μακρά εμπειρία στην μελέτη ενεργειακών έργων στο εξωτερικό, στον τομέα τεχνικών μελετών.
Ταυτόχρονα, η Άβαξ αναμένεται σύντομα να υποκαταστήσει την JP Overseas στα εξής έργα σε Ιορδανία και Κατάρ, τα οποία είχαν αναλάβει κοινοπρακτικά οι δύο όμιλοι:
 Οδικά Έργα στο Κατάρ.
Το πρώτο έργο αφορά στην κατασκευή του αποκαλούμενου αυτοκινητόδρομου «∆υτικής Πρόσβασης της Ντόχα» ( 75% JPO-25% Άβαξ).
Το δεύτερο έργο αφορά στην κατασκευή του νέου περιφερειακού αυτοκινητόδρομου  του Λιμένα της Ντόχα (75% JPO-25% Άβαξ). Και για τα δύο οδικά έργα του Κατάρ υπεγράφησαν εντός του 2019 συμφωνίες, που προβλέπουν τη μονομερή ανάληψη της ολοκλήρωσης των εργασιών από την Αβαξ, σύμφωνα με τους προβλεπόμενους όρους στο κοινοπρακτικό συμφωνητικό, και αποβολή της J&P (Overseas) Ltd από την κοινοπραξία κατασκευής.
Από την πλευρά του, ο Κύριος του Έργου κατ' αρχάς αποδεσμεύει τις κρατήσεις Καλής Εκτέλεσης με την υπογραφή της αναθεωρημένης σύμβασης και στη συνέχεια, μέσω μερικής κατάπτωσης των εγγυητικών επιστολών, αποπληρώνει τα υπόλοιπα των προμηθευτών των δύο έργων.
Οι πληρωμές αυτές θα ελέγχονται και θα εγκρίνονται από τον Κύριο του Έργου, ώστε να διασφαλίζεται ότι οι πληρωμές διατίθενται εντός έργου.
Στη συνέχεια, εάν το υπόλοιπο των εισπράξεων των δύο οδικών έργων που αφορά στο ανεκτέλεστο έργο δεν επαρκεί για το σύνολο των δαπανών των έργων μέχρι την ολοκλήρωσή τους, ο Κύριος του έργου θα προχωρήσει σε μερική κατάπτωση των εγγυητικών επιστολών που κατέχει και οι οποίες είχαν εκδοθεί από την J&P (Overseas) Ltd χωρίς εγγύηση της ΑΒΑΞ ΑΕ. Τοιουτοτρόπως, φαίνεται ότι η ΑΒΑΞ ΑΕ δεν θα υποστεί ζημιά από την ανάληψη εκ μέρους της, της ολοκλήρωσης των δύο αυτών οδικών έργων. Το ποσοστό ολοκλήρωσης την 31.12.2018 και των δύο οδικών έργων ανέρχεται σε 97% και 92% αντίστοιχα, καθώς ουσιαστικά απομένουν εργασίες οδοσήμανσης, φωτισμού και διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου.
- Aναβάθμιση του συστήματος διαχείρισης αποσκευών του διεθνούς αεροδρομίου Queen Alia στο Αμμάν της Ιορδανίας, αξίας 49,6 εκατ. ευρώ (50%-50%). 
Αναμένεται σύντομα να υπογραφεί η σχετική σύμβαση μεταξύ του κύριου του έργου, του εκκαθαριστή της J&P Overseas Ltd και τραπεζών.
Με τη συμφωνία, η ΑΒΑΞ ΑΕ αναλαμβάνει πλήρως τη συνέχεια του έργου καθώς και την αγορά των χρησιμοποιούμενων πάγιων στοιχείων της J&P Overseas Ltd (χώρους γραφείων, και περιορισμένο μηχανολογικό εξοπλισμό, που απασχολείται αποκλειστικά από το εν θέματι έργο), σύμφωνα με την αποτίμηση που προέκυψε από την εργασία εκτιμητή της ΑΒΑΞ και της εκκαθαρίστριας της J&P (Overseas) Ltd).
Το τίμημα της συναλλαγής θα καταβληθεί τμηματικά έως τον Ιούνιο 2019, προκειμένου να καλυφθεί από την λειτουργική ταμειακή ροή του έργου.
Οι τραπεζικές εγγυητικές επιστολές προκαταβολής & καλής εκτέλεσης για το έργο, τρέχουσας συνολικής αξίας 9 εκατ. ευρώ, έχουν εκδοθεί μόνο από την Άβαξ.
Η εκτέλεση του έργου συνεχίζεται κανονικά.
Τέλος, η Άβαξ έχει αναλάβει σε κοινοπραξία με την JPO και τη θυγατρική της Conspel Qatar WLL την κατασκευή αθλητικού σταδίου στο Κατάρ το οποίο θα χρησιμοποιηθεί στο Μουντιάλ του 2022.
Η Conspel Qatar έχει συμφωνήσει να υποκαταστήσει την JPO σε ότι αφορά στις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα για τις εώς τώρα εκτελεσθείσες και τις μελλοντικές εργασίες.
Πριν την υποκατάσταση η Conspel θα πωληθεί από τον εκκαθαριστή της JPO σε νέο ιδιοκτήτη. Η πώληση θεωρείται βέβαιη από τον εκκαθαριστή καθώς η Conspel διαθέτει προίκα ανεκτέλεστου υπολοίπου κερδοφόρων έργων . 
Η Άβαξ διαθέτει συμμετοχή 24% στην κοινοπραξία, την οποία θα διατηρήσει αμετάβλητη.
Σημειώνεται ότι οι μέτοχοι της Άβαξ έχουν αποφασίσει αύξηση κεφαλαίου κατά 20 εκατ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης