Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Credit positive το νέο πλαίσιο προστασίας α' κατοικίας για τις ελληνικές τράπεζες - Θα βοηθήσει τις τιτλοποιήσεις NPEs

tags :
Moody's: Credit positive το νέο πλαίσιο προστασίας α' κατοικίας για τις ελληνικές τράπεζες - Θα βοηθήσει τις τιτλοποιήσεις NPEs
Με τις νέες ρυθμίσεις μειώνεται η γραφειοκρατία, αποσυμπιέζεται το δικαστικό σύστημα και βελτιώνονται οι χρόνοι για τους πλειστηριασμούς, σύμφωνα με τη Moody's
Credit positive, πιστωτικά θετικό, θεωρεί η Moody's το νέο νέο πλαίσιο προστασίας α' κατοικίας για τις ελληνικές τράπεζες, αφού όπως εκτιμά θα βοηθήσει σημαντικά στις μελλοντικές τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Με αφορμή το γεγονός ότι το νέο πλαίσιο τέθηκε σε εφαρμογή στις 30 Απριλίου, ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει ότι οι υποψήφιοι αγοραστές των τιτλοποιημένων NPEs θα έχουν μεγαλύτερη διαφάνεια για τις επιλογές τους.
Το νέο πλαίσιο δημιουργεί μια πιο ξεκάθαρη και διαφανή διαδικασία για τους δανειολήπτες, ενώ αποτρέπει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.
Επίσης, με τις νέες ρυθμίσεις μειώνεται η γραφειοκρατία, αποσυμπιέζεται το δικαστικό σύστημα και βελτιώνονται οι χρόνοι για τους πλειστηριασμούς.
Οι παραπάνω εξελίξεις, σε συνδυασμό με την απλούστερη διαδικασία αιτήσεων προστασίας της πρώτης κατοικίας, θα βοηθήσουν τις μελλοντικές τιτλοποιήσεις, σύμφωνα με τη Moody's, ενώ θα αποκαταστήσει τη διαφάνεια για τις ανακτήσεις των εγγυήσεων, ένα κρίσιμο στοιχείο σε κάθε τιτλοποίηση.
Με αυτόν τον τρόπο οι τράπεζες θα είναι πιο αποτελεσματικές για την εκκαθάριση των ισολογισμών τους, προχωρώντας σε αναδιαρθρώσεις και μείωση των στρατηγικών κακοπληρωτών.
«Αναμένουμε ότι ο νέος νόμος θα αποθαρρύνει τους περισσότερους στρατηγικούς κακοπληρωτές και θα ενισχύσει την ικανότητα των τραπεζών να ασκήσουν πίεση για την αναδιάρθρωση δανείων τα οποία οι δανειολήπτες έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουν.
Όσον αφορά τις περιπτώσεις στις οποίες οι δανειολήπτες αντιμετωπίζουν προβλήματα στην εξυπηρέτησή τους, η κυβερνητική επιδότηση θα βοηθάει στην αναδιάρθρωση δανείων ώστε να καταστούν βιώσιμα.
Τα εργαλεία θα βοηθήσουν τις τράπεζες να μειώσουν τα NPEs, με στόχο την υποχώρηση του μέσου ποσοστού NPE για το σύστημα στο περίπου 21,2% μέχρι το τέλος του 2021», αναφέρουν οι αναλυτές της Moody's.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης