Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ρωσία και ΗΠΑ θα μπορούσαν να συμφωνήσουν για το μέλλον του Maduro - Οι εκτιμήσεις των Bluebay Asset Management και TS Lombard

Ρωσία και ΗΠΑ θα μπορούσαν να συμφωνήσουν για το μέλλον του Maduro - Οι εκτιμήσεις των Bluebay Asset Management και TS Lombard
Η Ρωσία θέλει να εμποδίσει τις ΗΠΑ να διευρύνουν τη σφαίρα επιρροής τους
Τη στιγμή που οι αναταραχές στη Βενεζουέλα συνεχίζονται οι αναλυτές αναρωτιούνται πόση στήριξη θα μπορούσε να προσφέρει η Ρωσία στον Nicolas Maduro και εάν η Μόσχα έχει διάθεση να τα βρει με τις ΗΠΑ ώστε να μπει ένα τέλος στην πολιτική και ανθρωπιστική κρίση στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.
Την Τρίτη (30/4/2019), ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mike Pompeo, δήλωσε ότι ο Maduro ήταν έτοιμος να εγκαταλείψει τη χώρα, αλλά άλλαξε γνώμη μετά την παρέμβαση της Ρωσίας.
«Ήταν έτοιμο το αεροπλάνο.
Ήταν έτοιμος να φύγει σήμερα το πρωί, όπως καταλαβαίνουμε.
Οι Ρώσοι ανέφεραν ότι πρέπει να μείνει» δήλωσε ο Pompeo στο CNN.
Η Ρωσία απέρριψε την κατηγορία αυτή, με την εκπρόσωπο της υπουργείου Εξωτερικών, Maria Zakharova, να λέει την Τετάρτη ότι ο ισχυρισμός των ΗΠΑ ήταν μέρος ενός «πολέμου πληροφόρησης», ανέφερε το Reuter.
Σύμφωνα με το CNBC, κάποιοι αναλυτές εκτιμούν ότι ΗΠΑ και Ρωσία θα μπορούσε να καταλήξουν σε κάποιου είδους συμφωνία σχετικά με το μέλλον του Maduro.
«Δεν αμφιβάλλουμε ότι οι Ρώσοι και οι Αμερικανοί συζητούν εδώ και εβδομάδες για να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με το πως θα απομακρυνθεί ο Maduro» δήλωσε ο Timothy Ash από την Bluebay Asset Management.
Όπως υποστηρίζει διάφοροι παράγοντες οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα.
Πρώτον, η Μόσχα έχει ένα προβάδισμα στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ στέλνοντας στρατιωτικούς συμβούλους στο Καράκας.
Δεύτερον, ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, δεν έχει -μέχρι στιγμής- εγκρίνει νέες κυρώσεις στη Ρωσία.
«Πιστεύω ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν προχώρησε στην επιβολή νέων κυρώσεων καθώς κάτι ετοιμαζόταν στη Βενεζουέλα.
Θεώρησαν ότι οι κυρώσεις θα είναι ένα διαπραγματευτικό ατού στις διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα» υποστηρίζει ο Ash.
Παράλληλα, εκφράζει την εκτίμηση ότι, για τους Ρώσους, η συμφωνία ήταν ότι η επιβολή κυρώσεων επιτρέπουν στις ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες να διατηρήσουν το δικαίωμα να δραστηριοποιούνται στη Βενεζουέλα και να πληρώνονται εξ ολοκλήρου για οφειλόμενα χρέη και ορισμένοι ασχολούνται με «σφαίρες επιρροής».
Η Ρωσία έχει συμφέρον να στηρίξει τον Maduro αφού έδωσε στη χώρα οικονομική βοήθεια.
Το Reuters εκτιμά ότι η ρωσική κυβέρνηση και η κρατική εταιρεία ενέργειας Rosneft έχουν παραχωρήσει στη Βενεζουέλα δάνεια και πιστώσεις ύψους τουλάχιστον 17 δισ. δολ. από το 2006.
Επίσης, παραχώρηση στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας στρατιωτικό εξοπλισμό και έχουν μερίδια στον ενεργειακό τομέα της χώρας.
Ως εκ τούτου, η Μόσχα θέλει να προστατεύσει τα assets της από την αλλαγή καθεστώτος καθώς και να εμποδίσει τις ΗΠΑ να αυξήσουν τη σφαίρα επιρροής τους.
«Το κατώτατο όριο της Ρωσίας είναι να σταματήσει η αλλαγή του καθεστώτος με εξωτερική παρέμβαση, αλλά αν πέσει από μέσα, θα ακολουθήσουν», δήλωσε στο CNBC ο Christopher Granville από την TS Lombard.
«Εάν η πολιτική κατάσταση ήταν αποτέλεσμα εσωτερικών διεργασιών και εμφανιζόταν ένα νέο καθεστώς που είναι ισχυρό και σταθερό, είμαι βέβαιος ότι θα το στήριζαν με ρεαλισμό», σημείωσε ο ίδιος και συμπλήρωσε «αλλά για τη Ρωσία το θέμα είναι να σταματήσει μια αλλαγή καθεστώτος που υποκινείται από ξένες δυνάμεις… και οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν τη δύναμή τους για να ανατρέψουν τις κυβερνήσεις που δεν τους αρέσουν».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης