Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Σε ύφεση η αμερικανική οικονομία το β’ εξάμηνο 2020 – Η Fed θα μειώσει τα επιτόκια

Rabobank: Σε ύφεση η αμερικανική οικονομία το β’ εξάμηνο 2020 – Η Fed θα μειώσει τα επιτόκια
Η δυσοίωνη πρόβλεψη της Rabobank για την αμερικανική οικονομία
Η οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών θα εισέλθει σε ύφεση (συρρίκνωση του ΑΕΠ για τουλάχιστον δύο συνεχόμενα τρίμηνα) το δεύτερο εξάμηνο του 2020, εκτιμούν σε σημείωμά του οι αναλυτές της Rabobank, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η Federal Reserve θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων κατά το ίδιο έτος.
Η ολλανδική τράπεζα επικαλείται τόσο τα «μηνύματα» που στέλνει η αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμου δανεισμού για τις ΗΠΑ, όσο και το γεγονός ότι η Fed «φαίνεται να έχει χάσει τον έλεγχο στην πορεία των επιτοκίων».
Σε ό,τι αφορά στο πρώτο, υπενθυμίζει ότι και το 2006 οι ρυθμιστές της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ αγνόησαν την αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων και το 2008 χτύπησε η άνευ προηγουμένου χρηματοπιστωτική κρίση.
Ταυτόχρονα, ο ρυθμός ανάπτυξης στο 3% ή υψηλότερα, «δεν εγγυάται ανάπτυξη και τα επόμενα χρόνια», υπογραμμίζει η τράπεζα.
Η Rabobank, με αφορμή τη χθεσινή συνεδρίαση της FOMC, που αποφάσισε να διατηρήσει στο εύρος 2,25%-2,50% τα επιτόκια (federal funds) αλλά να περικόψει στο 2,35% από 2,40% το επιτόκιο στα αποθεματικά (IOER), εξηγεί πως αν και η Fed έκανε λόγο για «τεχνική» προσαρμογή, ο πραγματικός λόγος ήταν ότι τα επιτόκια στην αγορά ξεπερνούσαν το IOER.
Αυτό σημαίνει ότι τα federal funds κινούνται πλέον εκτός του στόχου που έχει τεθεί.
Προκειμένου να ωθήσει το ποσοστό των ομοσπονδιακών κεφαλαίων πίσω στο μέσο, η Fed αποφάσισε να μειώσει το IOER κατά 5 μονάδες βάσης, σχολιάζεται.
«Αυτό δείχνει ότι το ισχύον πλαίσιο της Fed για την εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής δεν λειτουργεί.
Έχει δυσκολία να διατηρήσει το πραγματικό επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων κοντά στο μέσο επίπεδο του στόχου που ανακοίνωσε η FOMC.
Επιπλέον, οι μεταβολές του IOER αποτελούν πρόκληση για την επικοινωνία της Fed με το κοινό».
Τα διαγράμματα:




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης