Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Πώς το Ισλαμικό Κράτος τροφοδοτείται από το χάος του πολέμου

tags :
Πώς το Ισλαμικό Κράτος τροφοδοτείται από το χάος του πολέμου
Πώς το Ισλαμικό Κράτος τροφοδοτείται από το χάος του πολέμου
Οι δυτικές κυβερνήσεις επανέλαβαν τη δέσμευσή να επιτεθούν στο ISIS, καθώς καθίσταται σαφές ότι η οργάνωση ήταν πίσω από τις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας που σκότωσαν 253 άτομα στη Σρι Λάνκα.
Ο καλύτερος τρόπος να αποδυναμωθεί  το ISIS στο σημείο όπου δεν μπορεί πλέον να ενορχηστρώσει ή να εκτελέσει μαζική σφαγή, όπως στη Σρι Λάνκα, είναι να τερματίσει τους πολέμους στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική που τα τελευταία σαράντα χρόνια έχουν παραγάγει την αλ-Κάιντα και τους κλώνους της, των οποίων το ISIS  είναι η πιο διάσημη και πιο επικίνδυνη.
Ως εδαφική οντότητα το ISIS έχει εξαλειφθεί, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να πραγματοποιήσει αντάρτες και τρομοκρατικές επιθέσεις, όπως συνέβη τους τελευταίους μήνες στο Ιράκ και τη Συρία. Αυτά δεν αναφέρθηκαν ελάχιστα επειδή συμβαίνουν στις τεράστιες ερήμους στα σύνορα Ιράκ-Συρίας ή στοχεύουν καθεστώτα που δεν είναι αρεστά στη Δύση, όπως η κυβέρνηση της Συρίας στη Δαμασκό.
Το ISIS «γεννήθηκε» από τον πόλεμο.
Το 2001, κατά την περίοδο της 9/11, η Αλ Κάιντα - από την οποία θα ξεπηδούσε το  ISIS  - αποτελούσε ένα δίκτυο φανατικών και μερικές εκατοντάδες αγωνιστές σε στρατόπεδα στο Αφγανιστάν.
Ήταν τόσο λίγοι που έπρεπε να προσλάβουν αφγανικές φυλές για να συμπληρώσουν τους αριθμούς τους σε βίντεο προπαγάνδας.
Ήταν η εισβολή και κατοχή του Ιράκ το 2003 που άλλαξε την Αλ Κάιντα στο Ιράκ υπό τον Abu Musab al-Zarqawi σε ένα ισχυρό στρατιωτικό κίνημα.
Όταν αναγκάστηκε να βγει έξω από τα οχυρά της με ενισχυμένη αμερικανική παρουσία και αποδυναμώθηκε από την αντιπολίτευση της σουνιτικής αραβικής κοινότητας το 2007, η αλ Κάιντα στο Ιράκ υποχώρησε , περιμένοντας καλύτερες ημέρες.
Οι καλύτερες ημέρες ήρθαν με την εμφάνιση του εμφυλίου πολέμου στη Συρία το 2011, που το κίνημα διέθετε πόρους άνδρες και τα όπλα, για να αποκομίσουν όφελος.
Το ISIS όπως ονομάζεται τώρα, εξέπληξε τον κόσμο, εξελισσόμενο από τις δυνατότητές του να καταλάβει τη Μοσούλη το 2014 και να καταλάβει εδάφη  του δυτικού Ιράκ και της ανατολικής Συρίας.
Η Δύση σίγουρα ήθελε να νικήσει το ISIS αλλά δεν ήθελε να κάνει τίποτα που θα επέτρεπε στους αντιπάλους της - τη Ρωσία, το Ιράν και τον Assad - να κερδίσουν μια σαφή νίκη στον πόλεμο της Συρίας.
Υπάρχουν ευκαιρίες για τo ISIS όπου η κυβέρνηση είναι αδύναμη ή ανύπαρκτη.
Όταν το ISIS ηττήθηκε στην ανατολική Συρία,  μετακόμισε στο δυτικό Ιράκ.
Στο Ιράκ, τα «κύτταρα» του ISIS  επανενεργοποιούνται στις σουνιτικές περιοχές που περιβάλλουν τη Βαγδάτη.
Είναι ίσως μόνο θέμα χρόνου μέχρις ότου το ISIS καταφέρει να επαναλάβει έναν πολλαπλό βομβαρδισμό τύπου Σρι Λάνκα για άλλη μια φορά στην ιρακινή πρωτεύουσα.
Η τελευταία μεγάλη βόμβα στη Βαγδάτη ήταν στις 3 Ιουλίου 2016, όταν ένα φορτηγό ψυγείο γεμάτο με εκρηκτικά σκότωσε 340 πολίτες και τραυμάτισε εκατοντάδες ακόμα.
Υπάρχει ένα παρόμοιο μοτίβο στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, όπου πολέμησαν τουλάχιστον επτά πολέμους, τόσο μεγάλοι όσο και μικροί, στο Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Συρία, την Υεμένη, τη Λιβύη, τη Σομαλία και τη βορειοανατολική Νιγηρία.
Υπάρχει κλιμάκωση και αποκλιμάκωση αλλά ο πόλεμος δε σταματά ποτέ.
Ο λόγος για αυτούς τους πολέμους - το πραγματικό έδαφος αναπαραγωγής για το ISIS - είναι ότι οι ξένες δυνάμεις έχουν συνδεθεί σε τοπικούς εμφύλιους πολέμους και θέλουν να δουν τον πληρεξούσιό τους είτε να βγουν στην κορυφή είτε, στη χειρότερη περίπτωση, να αποφύγει την ήττα.
Η Λιβύη είναι ένα καλό παράδειγμα.
Ο στρατάρχης Haftar υποστηριζόμενος από τη Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ, την Αίγυπτο, τη Γαλλία και τη Ρωσία, πολεμάει μια κυβέρνηση στην Τρίπολη που υποστηρίζεται από το Κατάρ, την Τουρκία, την Ιταλία, την Τυνησία και την Αλγερία.
Τέτοιες διαιρέσεις και αντιπαλότητες επαναλαμβάνονται σε όλες τις πολεμικές συγκρούσεις κάτι που σημαίνει ότι το ISIS θα είναι πάντοτε σε θέση να εγκατασταθεί κάπου στο χάος.
Ταυτόχρονα, πρέπει να διατηρηθεί μια αίσθηση αναλογίας σχετικά με τις ικανότητες του ISIS.
Οι θηριωδίες που διεξάγονται στη Σρι Λάνκα, στη Βαγδάτη, στο Παρίσι, στο Μάντσεστερ, στο Westminster και αλλού είναι προσανατολισμένες στην κυριαρχία της ειδησεογραφικής ατζέντας, προκαλούν φόβο.
Αλλά κανένα από αυτά τα πράγματα δεν κερδίζει πολέμους και η ήττα του χαλιφάτου νωρίτερα μέσα στο 2019 ήταν πραγματική και αμετάκλητη.
Αυτό δεν σημαίνει ότι το ISIS δεν θα προσπαθήσει να αναστηθεί ως αντάρτικο κίνημα βασιζόμενο σε μεγάλο βαθμό σε τρομοκρατικές επιθέσεις.
Είναι, μια στρατιωτική μηχανή που οδηγείται από έμπειρους στρατιωτικούς που προσαρμόζουν τη στρατηγική και την τακτική τους ανάλογα με τις περιστάσεις.
Ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για να αφανιστεί το ISIS, είναι να τερματιστούν οι πόλεμοι που τo δημιούργησαν.
Ένα μεγάλο μέρος της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής έχει καταστεί μια ζώνη συγκρούσεων όπου οι διεθνείς και περιφερειακές αντιπαραθέσεις διεξάγονται μέσω τοπικών πληρεξουσίων.
Όσο συνεχίζoνται το ISIS θα συνεχίσει να υπάρχει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης