Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

WEF: Ανίσχυρη μπροστά σε μία νέα χρηματοπιστωτική κρίση η παγκόσμια οικονομία

tags :
WEF: Ανίσχυρη μπροστά σε μία νέα χρηματοπιστωτική κρίση η παγκόσμια οικονομία
Τι εκτιμά ο γνωστός οικονομολόγος Kenneth Rogoff
Τα προβλήματα με τα οποία μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη η παγκόσμια οικονομία, εάν υπάρξει μία νέα χρηματοοικονομική κρίση, ανάλογη με αυτή του 2008, αναλύει ο γνωστός οικονομολόγος Kenneth Rogoff, στην ιστοσελίδα του World Economic Forum.
Όπως αναφέρεται στην εκτενή ανάλυση «η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 μπορεί να ξεκίνησε από τον αμερικανικό τραπεζικό κλάδο αλλά πολύ γρήγορα μεταδόθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο, προκαλώντας διεθνή ύφεση.
Το 2009 ήταν το πρώτο έτος στην παγκόσμια οικονομική ιστορία όπου το παγκόσμιο ΑΕΠ συρρικνώθηκε, ενώ η ζημιά από την κρίση υπολογίζεται στα 10 τρισ. δολάρια (δηλαδή στο 1/6 του παγκόσμιου ΑΕΠ το 2008).

Σε ολόκληρο τον κόσμο, οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες συσπειρώθηκαν για να αποτρέψουν μια μεγάλη κρίση: διέσωσαν τράπεζες που χαρακτηρίστηκαν ως «υπερβολικά μεγάλες για να αποτύχουν», μείωσαν τα επιτόκια σχεδόν στο 0% και στήριξαν τη ρευστότητα με την εφαρμογή προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης.
Αυτή η τακτική εφαρμόστηκε σχεδόν για μία 10ετία, πριν οι οικονομίες ΗΠΑ και Ευρώπης αρχίσουν να ανακάμπτουν.
Όμως το ΔΝΤ προειδοποίησε, πολύ πρόσφατα, ότι οι κυβερνήσεις και οι ρυθμιστικές αρχές δεν κατάφεραν να προωθήσουν τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την προστασία του συστήματος από την απερίσκεπτη συμπεριφορά.
Οι οικονομολόγοι λένε ότι οι συνθήκες είναι ώριμες για μια άλλη οικονομική κρίση, ακολουθούμενη από μια παγκόσμια ύφεση.
Η μεγάλη ανησυχία είναι ότι οι κυβερνήσεις δεν διαθέτουν τα εργαλεία πολιτικής που είχαν το 2008 για να αποτρέψουν το οικονομικό σοκ, ενώ ταυτόχρονα τα επίπεδα χρέους αρκετών χωρών βρίσκονται σε πολύ υψηλότερο επίπεδο απ’ ότι ήταν τότε.
να μετατραπεί σε ελεύθερη πτώση και τα συνολικά επίπεδα χρέους είναι υψηλότερα από ό, τι κατά την προηγούμενη κρίση.
Ο Kenneth Rogoff απαντά, λοιπόν, σε μία σειρά ερωτήσεων, με τις απαντήσεις του να υποδεικνύουν ότι η παγκόσμια οικονομία μοιάζει ανίσχυρη μπροστά σε μία νέα κρίση, ανάλογης έντασης με αυτή του 2008.

Πώς θα αντιδράσουν όσοι χαράσσουν πολιτική εάν υπάρξει μία άλλη χρηματοοικονομική κρίση;

Δεν νομίζω ότι θα έχουμε αναγκαστικά άλλη μία οικονομική κρίση σύντομα, αν και η πολιτική αναταραχή στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον κόσμο είναι τέτοια που δεν αισθάνομαι πραγματικά τρομερά ασφαλής για τίποτα προς το παρόν.
Εάν έχουμε μια άλλη οικονομική κρίση, τα εργαλεία μας είναι περιορισμένα.
Ένα πρόβλημα είναι ότι τα επιτόκια είναι πολύ χαμηλά και ως εκ τούτου οι κεντρικές τράπεζες έχουν περιορισμένα περιθώρια στη νομισματική τους πολιτική.
Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι υπάρχει τόσο μεγάλο χάσμα σε όλο το πολιτικό φάσμα που, εκτός εάν η κατάσταση είναι απίστευτα σοβαρή, μπορεί να είναι δύσκολο να βρεθεί μια αρκετά ισχυρή δημοσιονομική απάντηση στις κυβερνητικές δαπάνες.
Αυτό που με απασχολεί περισσότερο είναι η άποψη ότι πρέπει να χρησιμοποιηθούν μόνο ερέθισμα για την αντιμετώπιση μιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και ότι δεν υπάρχει ανάγκη αντιμετώπισης των προβλημάτων στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Αυτό είναι πολύ προβληματικό.
Στην τελευταία κρίση, πολλοί άνθρωποι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η απλή και κομψή παρέμβαση θα ήταν να βρεθεί ένας τρόπος να καταργηθούν οι χρεωστικοί τίτλοι με υψηλό επιτόκιο στις Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιώντας τον ισολογισμό της κυβέρνησης. και επίσης στην Ευρωζώνη, να βρουν τρόπους για να καταγράψουν τα χρέη των υπερχρεωμένων περιφερειών.
Αυτό είναι πολύ δύσκολο, αλλά οι χώρες και οι περιφέρειες που έχουν μεγάλη επιτυχία στην έξοδο από τις χρηματοπιστωτικές κρίσεις έχουν μειώσεις του χρέους.
Το πρόβλημα είναι, αν δεν το κάνετε αυτό, είναι ότι θα σας απομείνει ένας αδύναμος χρηματοπιστωτικός τομέας,  ο οποίος δεν θα κατορθώσει να καταστεί ποτέ εκ νέου υγιής.

Έχουν οι κεντρικές τράπεζες την απαιτούμενη ανεξαρτησία να αντιδράσουν αποτελεσματικά;

Κατά την τελευταία χρηματοπιστωτική κρίση, οι κεντρικές τράπεζες εξέπληξαν πολλούς διαμορφωτές πολιτικής με το πόση ανεξαρτησία έχουν.
Εξάλλου, η κεντρική τράπεζα μπορεί να εκδώσει χρέος δική της - αυτό έκανε και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ - όπως και η κυβέρνηση.
Όλες οι κεντρικές τράπεζες εξέδωσαν «όγκους» χρέους για να προσπαθήσουν να αυξήσουν την προσφορά χρήματος.
Εκδίδουν πολύ βραχυπρόθεσμο χρέος για την αγορά μακροπρόθεσμου χρέους.
ΗFederal Reserve εφάρμοσε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης για να μετριάσει τον αντίκτυπο της χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Δεν νομίζω ότι οι κυβερνήσεις συνειδητοποίησαν ότι θα μπορούσαν να το κάνουν αυτό.
Δυστυχώς, υπήρχαν πολλοί περιορισμοί στις κεντρικές τράπεζες και η ικανότητά τους να ανταποκρίνονται δημιουργικά, ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Όμως η ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών παραμένει πολύ ισχυρή σε όλο τον κόσμο, παρά τους περιορισμούς αυτούς.
Έχουν την ανεξαρτησία που χρειάζονται, αλλά τα εργαλεία λείπουν.
Θα ήθελα να δω ότι οι κεντρικές τράπεζες έχουν την ικανότητα να ωθούν τα επιτόκια σε αρνητικό έδαφος σε μια βαθιά έκτακτη ανάγκη, όχι σε κανονικές περιόδους, ως ένας τρόπος να προσπαθήσουμε να τονώσουμε την οικονομία.
Θα ήταν πολύ πιο αποτελεσματική από την ποσοτική χαλάρωση.

Τι θα σημάνει αυτή η υποχώρηση της ανάπτυξης για τους καθημερινούς ανθρώπους, με δεδομένο ότι τα επίπεδα των μισθών δεν έχουν αποκατασταθεί πλήρως;

Δυστυχώς, όταν υπάρχει μια χρηματοπιστωτική κρίση, μια κρίση χρέους, κάθε είδους κρίση, τα πιο σοβαρά πλήγματα τα δέχονται σχεδόν πάντοτε τα άτομα χωρίς δικαιώματα, οι φτωχότεροι και πολύ συχνά η μεσαία τάξη.

Έτσι, μια οικονομική κρίση θα ήταν κακή για τους πλούσιους αλλά θα ήταν χειρότερη για τους απλούς ανθρώπους.
Μετά από όλα αυτά που βίωσαν κατά την τελευταία κρίση, δεν έχουν ένα μαξιλάρι, δεν έχουν πράγματα από τα οποία μπορούν να στηριχθούν.
Έτσι, όταν σκεφτόμαστε την προστασία της οικονομίας από μια χρηματοπιστωτική κρίση, δεν πρόκειται μόνο για την προστασία των πλουσίων ή των επενδυτών.
Πρόκειται για την προστασία των απλών ανθρώπων.
Τούτου λεχθέντος, υπάρχουν πράγματα που μπορεί να κάνει μία κυβέρνηση για να διασφαλίσει ότι το φορτίο μοιράζεται εξίσου ισότιμα.
Ένας από τους τρόπους θα ήταν να έχουμε πολύ πιο επιθετικές μειώσεις των χρεών από ό, τι είχαμε την τελευταία φορά.

Έχει την τάση η παγκόσμια οικονομία να βρίσκεται αντιμέτωπη με κρίσεις ή έχει καταφέρει να προστατευθεί;

Δυστυχώς, οι χρηματοπιστωτικές κρίσεις οφείλονται περισσότερο στην ανθρώπινη φύση και όχι στους κανόνες του νομισματικού ή χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Εδώ και αιώνες κάνουμε κύκλους.
Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να εφαρμόσουμε όχι σκληρά αλλά δημιουργικά μέτρα.
Σε κάποιο βαθμό αυτό έγινε πραγματικά μετά από αυτή την οικονομική κρίση.
Έχουν γίνει πολλά πράγματα για να προσπαθήσουμε να θεραπεύσουμε τον τραπεζικό τομέα, για να τον καταστήσουμε πιο ασφαλή.
Αλλά στο τέλος της ημέρας, παραμένουμε άνθρωποι –όχι μόνο οι επιχειρηματίες αλλά σχεδόν όλοι- και το κέρδος μας ελκύει, ακόμη και εάν φέρει μαζί του κινδύνους».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης