Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Παπαϊωάννου (Fast Finance ΑΕΠΕΥ): «Εαρινή ραστώνη συσσώρευσης.. »

tags :
Παπαϊωάννου (Fast Finance ΑΕΠΕΥ): «Εαρινή ραστώνη συσσώρευσης.. »
Δεν αφήνουμε κερδοφόρες θέσεις να γυρίσουν ζημιογόνες, αλλά δεν βιαζόμαστε και να βγούμε από την ανοδική αγορά
Παρά την αδυναμία διάσπασης του επιπέδου των 780 μονάδων, συνεχίζεται η συσσώρευση και οι αψιμαχίες με εναλλασσόμενους πρωταγωνιστές στο Ελληνικό χρηματιστήριο και μεταφορά του ενδιαφέροντος σε μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις.
Για άλλη μια φορά 2 εταιρίες βγήκαν σε καθεστώς αναστολής (ΚΡΕΤΑ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ), για σοβαρούς λόγους..
Τα μακροοικονομικά στοιχεία που συνεχίζουν να δημοσιεύονται δημιουργούν αντικρουόμενη εικόνα για την ελληνική οικονομία, παρά το καλό κλίμα που επικρατεί στην αγορά ομολόγων.
Αν και ο πρόδρομος δείκτης επενδυτικού κλίματος του ΙΟΒΕ παρουσίασε κάμψη το Απρίλιο (100,1), κυρίως λόγω της υστέρησης των επενδύσεων, ο δείκτης μεταποίησης της Markit παρουσίασε άνοδο (56,6)εμφανίζοντας την υψηλότερη τιμή από το Ιούνιο του 2000.
Παρόλα αυτά οι κυβερνητικές προβλέψεις του ΑΕΠ προς την Κομισιόν αναθεωρήθηκαν ξανά προς τα κάτω στο 2,3% αν και η Τράπεζα της Ελλάδος συνεχίζει να έχει χαμηλότερες προσδοκίες (1,9%).
Θετικό στοιχείο αποτελεί η έγκριση του μεγαλύτερου δανειστή της χώρας (EFSF) για έναρξη του προγράμματος μέτρων υποστήριξης του χρέους, επιστρέφοντας με διάφορους τρόπους 974 εκ. ευρώ και δίνοντας την αναμενόμενη έγκριση του, για Μερική πρόωρη αποπληρωμή 3,7 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ.
Έτσι αν και το Δημόσιο χρέος έφτασε στο 181,1% του ΑΕΠ (334,5 δισ. ευρώ πηγή Eurostat), και αρκετά ποιοτικά μακροοικονομικά στοιχεία δημιουργούν επιφυλάξεις, οι Διεθνείς οίκοι συνεχίζουν τις θετικές αναφορές τους, οδηγώντας την 10-ετη έκδοση πέριξ του 3,30%, αυξάνοντας τις πιθανότητες για μια νέα 7 ετή έκδοση μέχρι το τέλος Μαΐου.
Το πολιτικό σκηνικό συνεχίζει να παραμένει ασταθές, ευμετάβλητο και πολωτικό, ενώ όλοι αναμένουν το εύρος της διαφοράς που θα διαμορφωθεί στις επικείμενες εκλογές του Μαΐου, που θα καθορίσει και τις επόμενες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις.
Οι 4 συστημικές τράπεζες συνεχίζουν να διαπραγματεύονται πάνω από την σημαντική τεχνική στήριξη τους, του ΚΜΟ των 200 expo, χωνεύοντας τα τρέχοντα επίπεδα, αρνούμενες (προς το παρών) μια βαθύτερη τεχνικού χαρακτήρα διόρθωση και διατηρώντας τις θετικές προσδοκίες για την συνέχεια.
Όμως οι βασικές πωλητικές θέσεις των ξένων χαρτοφυλακίων παραμένουν αμείωτες ή αυξάνουν (πχ ΕΤΕ), παρά την πρόσφατη έντονη ανοδική κίνηση τους.
Ο Γενικός Δείκτης, δυσκολεύεται να ξεπεράσει το επίπεδο των 790-800 μονάδων και τυχόν έγκυρη διάσπαση του, δημιουργεί νέες προσδοκίες για προσέγγιση των 823, 845 και 860 μονάδων. Τα επίπεδα στηρίξεων εντοπίζονται στις 762, 751 (ΚΜΟ 25 expo), 730 και 725 (ΚΜΟ 50 expo) μονάδες.
Αντίστοιχα ο FTSE25 παλεύει να διασπάσει την ζώνη των 2010 μονάδων.
Μόνο έγκυρη διάσπαση των ανωτέρω επιπέδων, θα δημιουργήσει συνθήκες για συνέχιση της ανοδικής κίνησης, με επόμενους στόχους να εντοπίζονται στις 2043, 2055 και 2082 μονάδες. Κοντινές στηρίξεις πέραν του ΚΜΟ 200 ημερών, εντοπίζονται στις 1965, 1942 (ΚΜΟ 25 expo) και 1890, 1880 (ΚΜΟ 55 expo) μονάδες.
Συμπερασματικά αν και συνεχίζουμε να παραμένουμε συγκρατημένα αισιόδοξοι για την Ελλάδα, η διασπορά της κινητικότητας στην μικρότερη κεφαλαιοποίηση μας προϊδεάζει για το σενάριο μιας πιθανής τεχνικής διόρθωσης.
Επικεντρωνόμαστε στην εύρεση καλύτερων σημείων εισόδου σε μία διορθωτική κίνηση, όσο πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές και στοχεύουμε σε μετοχές με διαχρονικά καλά οικονομικά στοιχεία, υψηλές μερισματικές αποδόσεις και εξωστρέφεια.
Δεν αφήνουμε κερδοφόρες θέσεις να γυρίσουν ζημιογόνες, αλλά δεν βιαζόμαστε και να βγούμε από την ανοδική αγορά, διαμορφώνοντας προσχεδιασμένες στρατηγικές κυλιόμενων profit taken, σε συνεργασία με τους επενδυτικούς μας συμβούλους.
Έτσι και αλλιώς λόγω ειδικών συνθηκών ο Μάιος χρήζει αυξημένης επαγρύπνησης…

ΛΟΥΚΑΣ Β. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ / Corporate Advisor
Msc Banking & Finance

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης