Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισχυρή άνοδος στη Wall μετά τα στοιχεία για την αγορά εργασίας - Στο +0,74% ο Dow, κέρδη +0,94% για S&P 500

Ισχυρή άνοδος στη Wall μετά τα στοιχεία για την αγορά εργασίας - Στο +0,74% ο Dow, κέρδη +0,94% για S&P 500
Οι θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ κατέγραψαν σημαντική αύξηση τον Απρίλιο του 2019, ενώ το ποσοστό της ανεργίας διολίσθησε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1969
(upd1) Ισχυρά κέρδη εμφάνισε σήμερα (3/5/2019) η Wall Street, στον απόηχο των καλύτερων από ό,τι αναμενόταν στοιχείων για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,74% στις 26.502 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,94% στις 2.944 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινήθηκε κατά 1,58% υψηλότερα, στις 8.164 μονάδες.
Σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι οι θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ κατέγραψαν σημαντική αύξηση τον Απρίλιο του 2019, ενώ το ποσοστό της ανεργίας διολίσθησε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1969.
Ειδικότερα, οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 263.000 τον περασμένο μήνα, πολύ περισσότερο από τις 190.000 θέσεις που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι, ενώ το ποσοστό της ανεργίας διολίσθησε στο 3,6%, έναντι των προβλέψεων των οικονομολόγων που ανέμεναν να διατηρηθεί αμετάβλητο στο 3,8%.
Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 1969, όταν είχε διαμορφωθεί στο 3,5%.
Οι αμερικανικές μετοχές προσπαθούν να ανακάμψουν μετά από δύο ημέρες απωλειών.
Χθες, οι αμερικανικοί δείκτες δέχτηκαν πιέσεις λόγω της ανόδου των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, που ακολούθησε τις προχθεσινές αποφάσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed).
Κατά την ολοκλήρωση της τελευταίας συνεδρίασης της Fed, ο επικεφαλής της, Jerome Powell, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει μείωση επιτοκίων στο εγγύς μέλλον, καθώς και ότι ο χαμηλότερος πληθωρισμός στις ΗΠΑ είναι «μεταβατικός».
«Οι αγορές αναζητούσαν πολύ περισσότερα από τη Fed και συγκλονίστηκαν όταν ο πρόεδρος Powell είπε ότι η Fed δεν βρίσκει πειστικές περιπτώσεις ώστε να μετακινήσει τα επιτόκια προς οποιαδήποτε κατεύθυνση», σχολίασε ο αναλυτής της SPI Asset Management, Stephen Innes.
Ο πρόεδρος της Fed του Σικάγου, Charles Evans, δήλωσε σήμερα ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να χρειαστεί να μειώσει τα επιτόκια εάν «χαλαρώσει» η οικονομία των ΗΠΑ.
Ο πρόεδρος της Fed του Σαιντ Λούις, James Bullard, τόνισε ότι δεν είναι ακόμη ώρα να εξετάσει μια μείωση των επιτοκίων, αν και εμφανίστηκε ανοιχτός σε αυτό το ενδεχόμενο, εάν ο πληθωρισμός παραμείνει υποτονικός και μετά το δεύτερο τρίμηνο.
Από την άλλη, ο αντιπρόεδρος της Fed, Richard Clarida, δήλωσε ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε μια «πολύ καλή θέση», με τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό να δείχνουν «σταθερές», προσφέροντας στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα χρόνο για να εξετάσει τα εισερχόμενα στοιχεία πριν αποφασίσει για τυχόν περαιτέρω αλλαγές στα επιτόκια.
Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Mike Pence, κάλεσε τη Fed να εξετάσει το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων, δεδομένης της απουσίας πληθωρισμού στην οικονομία, ενώ -στο ίδιο μήκος κύματος- ο διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου του Λευκού Οίκου, Larry Kudlow, εξέφρασε την άποψη ότι η κεντρική τράπεζα εξετάζει τη μείωση των επιτοκίων της, λόγω του χαμηλού πληθωρισμού.
Παράλληλα, στο επίκεντρο διατηρήθηκαν και οι εμπορικές συνομιλίες ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ, καθώς οι αναλυτές εκτιμούν ότι, παρά τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των δύο πλευρών, η επίτευξη συμφωνίας κατά την ερχόμενη εβδομάδα είναι εφικτή.

Επιφυλακτικά κέρδη στις ευρωαγορές

Επιφυλακτικοί παρέμειναν οι επενδυτές στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, παρακολουθώντας τα εταιρικά αποτελέσματα και τα μακροοικονομικά στοιχεία.
Το ενδιαφέρον στράφηκε και στα ισχυρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τις νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,39% κι έκλεισε στις 390,37 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX ενισχύθηκε κατά 0,55% κι έκλεισε στις 12.412,75 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,40% στις 7.380,64 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με κέρδη 0,18% στις 5.548,84 μονάδες.


Ο FTSE MIB στο Μιλάνο κατέγραψε άνοδο 0,24% στις 21.763,48 μονάδες.
Ο κλάδος προσωπικών και οικιακών ειδών ενισχύθηκε κατά 1,3%, εν μέσω θετικών αποτελεσμάτων.
Η μετοχή της Adidas σημείωσε ράλι άνω του 9%, καθώς η εταιρεία αθλητικών ειδών ανακοίνωσε κέρδη καλύτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών, κυρίως λόγω της αύξησης στις on line πωλήσεις.
Η μετοχή της Societe Generale στο Παρίσι σημείωσε άνοδο 1,1%, καθώς, παρά την πτώση, τα καθαρά της κέρδη αποδείχθηκαν καλύτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Η μετοχή της HSBC ενισχύθηκε κατά 1,9%, στον απόηχο των αυξημένων κερδών που ανακοίνωσε για το α’ τρίμηνο του 2019.
Παράλληλα, η μετοχή της Fiat Chrysler (FCA) σημείωσε άλμα 4,6% στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, καθώς, παρά τα μειωμένα κέρδη και έσοδα που ανακοίνωσε η ιταλο-αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία, ο διευθύνων της σύμβουλος, Mike Manley, εμφανίστηκε αισιόδοξος για το guidance για το 2019.
Το επενδυτικό κλίμα ευνόησαν και ορισμένα θετικά στοιχεία για την οικονομία της Ευρωζώνης.
Ειδικότερα, σημερινά στοιχεία έδειξαν πως ο πληθωρισμός στο νομισματικό μπλοκ «σκαρφάλωσε» στο 1,7% τον Απρίλιο 2019, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, που ανέμεναν να διαμορφωθεί στο 1,6%.
Από την άλλη, ξεχωριστά στοιχεία έδειξαν πως οι τιμές παραγωγού στην Ευρωζώνη κατέγραψαν επιβράδυνση τον Μάρτιο.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών παραγωγού υποχώρησε κατά 0,1% σε μηνιαία βάση, έναντι ανόδου 0,1% του Φεβρουαρίου του 2019, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο 0,1%.

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές λόγω ΗΠΑ και Κίνας 

Με μεικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την εβδομάδα οι αγορές της Ασίας, στον απόηχο της συνεδρίασης της Fed νωρίτερα εντός της εβδομάδας, την ίδια στιγμή που οι επενδυτές αναμένουν περαιτέρω εξελίξεις αναφορικά με τις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ και Κίνας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψε άνοδο 0,46% στις 30.081,55 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν σημείωσε 0,83% στις 11.096,30 μονάδες, με τη μετοχή της Taiwan Semiconductor να ενισχύεται κατά 2,3%, ενώ ο δείκτης SET στην Ταϊλάνδη έκλεισε με οριακές μεταβολές, και συγκεκριμένα στο -0,01% και τις 1.679,05 μονάδες.
Αντίθετα, ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα υποχώρησε κατά 0,74% στις 2.196,32 μονάδες, καθώς η μετοχή της Samsung υποχώρησε κατά 1,31%.
Όσον αφορά τον δείκτη S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, αυτός έκλεισε στο -0,04% και τις 6.335,80 μονάδες, με τη μετοχή της Beach Energy να υποχωρεί κατά 2,9%, ενώ στον αντίποδα η μετοχή της Fortescue Metals έκλεισε με άνοδο 1,5%.
«Η Ασία είναι απίθανο να δει πέρα από τις επιδόσεις της Wall Street για μία αρχική κατεύθυνση», σχολίασε ο αναλυτής της OANDA, Jeffrey Halley, την ίδια στιγμή που οι επενδυτές αναμένουν αργότερα εντός της ημέρας στα στοιχεία που αφορούν τις νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ τον περασμένο μήνα.
Κατά την ολοκλήρωση της τελευταίας συνεδρίασης της Federal Reserve, ο επικεφαλής της τράπεζας Jerome Powell, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει μείωση επιτοκίων στο εγγύς μέλλον, καθώς και ότι ο χαμηλότερος πληθωρισμός στις ΗΠΑ είναι «μεταβατικός».
«Οι αγορές αναζητούσαν πολύ περισσότερα από τη Fed και συγκλονίστηκαν όταν ο πρόεδρος Powell είπε ότι η Fed δεν βρίσκει πειστικές περιπτώσεις ώστε να μετακινήσει τα επιτόκια προς οποιαδήποτε κατεύθυνση», σχολίασε ο αναλυτής της SPI Asset Management, Stephen Innes.
Παράλληλα, στο επίκεντρο παραμένουν και οι εμπορικές συνομιλίες ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ, καθώς οι αναλυτές εκτιμούν ότι, παρά τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των δύο πλευρών, η επίτευξη συμφωνίας κατά την ερχόμενη εβδομάδα είναι εφικτή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης